Skocz do zawartości

[Kaseta] Wymiana kasety Sram na szosową

Logith

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem.

Teraz to już nie wiem co mam robić ( ale wielkie dzięki za te informacje)

Prawdę mówiąc to tych największych koronek w obecnej kasecie prawie wcale nie używam, i jeśli już to brałbym kasetę TIAGRA HG 50 9-TKA 11X25.

Ciągle rozważam tą możliwość, ze względu na to, że w obecnej piłuję tylko 5 zębatek najmniejszych.

Zadam, pewnie i głupie pytanie, -Czy wg. Was obecna kaseta (SRAM) przyjmie bez problemu nowy łańcuch?

Jeśli tak, to jaki łańcuch polecacie? Cichy, i trudno wyciągający się.

Pozdrawiam, i jeszcze raz, - wielkie dzięki!

Kolejny raz o to samo pytasz. Kaseta jest jak nowa więc jak najbardziej powinna przyjąć nowy łańcuch. Kup drugi, dobry łańcuch i jeździj, a nie na siłę szukasz dziury w całym.

Okej, zrobię tak jak mówisz. Teraz tylko pytanie: Jaki łańcuch? Taki by się bez problemu przyjął, i był cichy i mało rozciągliwy (oj, chyba za wiele oczekuję).. O i jeszcze w przystępnej cenie! :)

Miłego dnia.

Zastanawiam się nad Wippermannem 900, sramem 971 (czy nie jest miękki?) i może coś z shimano?

Co będzię najlepsze? Tak by się spasowało z obecną kasetą.

Mogę Ci jeszcze trochę namieszać??? :P

Nie kupuj łańcucha tylko zarżnij to co masz i po kłopocie. Jak zaczną się problemy (najwcześniej w przyszłym roku) to wtedy wymienisz sobie kasetę na taką jak pasuje do Twojego stylu i warunków jazdy, czyli na szosową. Stopniowanie w tych kasetach pomaga utrzymać równą kadencję i na szosie jest bardzo pomocne. A jak masz kasy pod dostatkiem to wymień teraz a tą wystaw do sprzedaży.

Kaseta deore przyjęła mi nowy łańcuch bez problemu po 1000km - po prostu zapomniałem że mam zmienić i zamiast po 700 wypadło po 1000. Nawet sram uważany za miękki powinien bez problemu przyjąć łańcuch po 500km. Zwłaszcza że na zdjęciu, które dałeś, kaseta wygląda jak nowa.

Sęk w tym, że ten łańcuch co mam (KMC - numer na pierwszej stronie tematu) wyciągnął się. Czuję to, na początku on był bardziej napięty, i na poszczególnych przełożeniach dało się lepiej rozpędzić. (A może to tylko moje odczucie? :P )

Wiadomo jak z kasą, nigdy jej za wiele. Jednak chcę coś zrobić, by zaraz nie było tak, że korba do wymiany wraz z kasetą bo się wszystko spasowało. Co do zajeżdżania - nigdy tego nie robiłem, bo wiadomo, że np na 3 tyś km już to wszystko gorzej pracuje, a tego nie lubię, miałem w zasadzie tak raz i rower pracował jak market.

Tym się głównie kieruję. I chyba skłonny jestem wymienić przynajmniej łańcuch.

Pozdrawiam,

• Mod Team

Jeżeli po 500km czujesz podczas jazdy, że łańcuch się wyciągnął to powinieneś pracować dla NASA. Mój obecny napęd ma ponad 9 tys. km na jednym łańcuchu i nadal chodzi. Nie do końca tak jak powinien, bo to już końcówka jego żywota, ale chodzi. Jak masz kaprys i pieniądze to możesz nawet co miesiąc wymieniać napęd na nowy, tylko po co? No i jeśli po 3 tys. km na szosie stwierdzasz, że napęd wyraźnie gorzej pracuje to uważam, że jest to bardziej kwestia odpowiedniej dbałości i obsługi sprzętu niż jego zużycia.

Panowie, napęd czyszczę po każdym wypadzie, jak wyjeżdżam zawsze ze srebrnym, wracam z czarnym nalotem :)

Odi, dlatego napisałem tak, że mi się wydaję, i wcale tego nie wykluczyłem, nawet tego, że przesadzam.

Pewnie macie rację, nie wiem czy kupię łancuch by trochę przeciągnąc żywot napędu - może mi jakiś w końcu doradzicie ? :)

Powiem tak. Z doświadczenia wiem, że korba zużywa się w mniejszym stopniu niż kaseta i spokojnie powinna przyjąć wtedy nowy łańcuch. Ale zawsze pozostaje jakieś ale :) Może się zdarzyć, że zacznie Ci przeskakiwać (jak np często używasz tylko drugiej tarczy). Jak kupisz kasetę teraz i łańcuchy to przy następnej wymianie też może na korbie przeskakiwać, nic nie jest wieczne i wszystko się zużywa.

No dobra, na razie pojeżdżę i zobaczę. Zobaczę jak głównie finansowo wszystko się będzie rozgrywało, gdyż mam jeszcze kilka wydatków. Może jednak kupię łańcuch by mieć dwa, albo zajeżdżę wszystko i wraz z nowym sezonem wymienię. Zobaczę.

Dzięki za wszystko! :)

• 3 tygodnie później...

Witajcie,

No i problem powrócił. Kupiłem nowy łańcuch shimano hg 73, skróciłem go do takiej długości jaką miał poprzedni (nowy miał 114 skróciłem o 4 - dziwne, może za mało? ) po założeniu (nie wiem czy dobrze to zrobiłem - rozkułem jakoś stary łańcuch, wcześniej skróciłem nowy i włożyłem pina nowego i skułem to przy czym rozwaliły się ząbki w nowym skuwaczu(bike hand za 19 zł :) ) )

Co do problemu:

- Łancuch 'skacze' na najnizszych tylnych zębatkach - Nie wiem czy to skakanie, nigdy tego nie miałem, po przerzuceniu i przyciśnięciu na pedały słychać 'walnięcie' czasem schodzi chyba z 7 na 8 lub z 8 na 9 zębatkę. Cięzko to wypatrzeć, bo rzecz nie dzieje się na stojaku - tu wszystko działą ok. Dopiero jak się jeżdzi to to widać.

Pytanie:

- Co teraz? Czy to się spasuje i będzie ze sobą współpracowało? Czy trzeba kupić nową kasetę?

Nie ukrywam, że kupno nowej mi nie na rękę, bo właśnie zostawiłem w centrum rowerowym sporo pieniędzy (nowe tarcze xt i inne duperele) a kupowac tanszej kasety zbytnio nie chcę.

- Czy można rozkuć ten łancuch i skuć go ponownie tym samym pinem? Bo nei wiem czy on przypadkiem nie jest za długi. Jak by było o 2 przydługi to wielka krzywda, jakies konsekwencje? :P Przy zakuwaniu częśc jego sama się odłamała (ta 'prowadnica' czy jak to się zwie)

Prosze o pomoc, ;-)

Pozdrawiam,

Dodam tylko, że kaseta została ta o której byłą mowa wyżej - mój SRAM 11-32 po ok. 700 km + / -

A nowy jak i stary łancuch mają po 110ogniw - wg wyliczeń wzorem powinno byc 108 - co robić ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Skoro masz drugi (nowy) łancuch to "wiadome było", że będzie przeskakiwał przy mocniejszym depnięciu i o tym wcześniej pisałem, musisz niestety to przemęczyć i po 30km+ powinno być w normie, a potem jeździć na dwóch łańcuchach, jeżeli przeskakiwanie zacznie się wykańczać nerwowo, wtedy oryginalny łańcuch + obecna kaseta do zajechania. U mnie Wippermann się spasował po 40-50km (na kasecie wcześniej ok 650km), i tym sposobem na napędzie na razie zrobione 2500km (dwa łańcuchy).

Przeskakuje na 9- tce i troszkę 8-emce. Na 8-mce tak po wbiciu biegu i mocnym depnięciuto ze dwa razy walnie (ale trzyma się na tym biegu - nie wiem jak to wytłumaczyć) a na 9 - tce dobre kilka razy przy mocniejszym depnięciu no i też raczej trzyma się zębatki.

Jak myślicie? - Ułoży się to wszystko, Alfy ? Czy może lepiej kupić jakąs kasetę deore?

No i jaka dł. łancucha? takaj jak była - 110? (taka jest i jeździ) czy może mniej? Obliczałem wzorem z wikipedii to wyszło 106.9 (to prawie 107 czyli po zaokragleniu 108)

Pozdrawiam,

Szerokiej drogi.

Ja bym na 110 zostawił, ułożyć sie w końcu ułoży, tylko mnie to strasznie denerwowało bo zero dynamiki, mocniejsze depnięcie równa sie skakanie, zapewne na 8 i 9 biegu dużo jeździsz, i sie trochę "powycierały/wyrobiły", najlepiej wskakuj na rower i jeździł, u mnie sie wszystko ułożyło (kaseta Sram PC-830) więc u Ciebie też powinno ;)

No dzisiaj sprawdzjaąc nowe tarcze XT i ten napęd to tylko 10 km przejechałem.

Mam takie pytanko? - U Ciebie "skakało" tzn - co? przeskakiwało na inne zębatki? Bo u mnie chyba tego nie ma. Tylko na tej zębatce jak by się zrywa na chwilę, i zależy czy to koronka 9 (tu kilka razy się "zrywa") czy 8 (tu raz, moze 2)towarzyszy temu dzwięk na całą ulicę. Dynamiki na tych zębatkach nie ma.

Rozumiem, by jeżdzić na tych zębatkach 8 i 9 by się spasowały? -Bardziej delikatnie czy by 'przeskakiwało' z hukiem ?

Pozdrawiam,

No dzisiaj sprawdzjaąc nowe tarcze XT i ten napęd to tylko 10 km przejechałem.

Mam takie pytanko? - U Ciebie "skakało" tzn - co? przeskakiwało na inne zębatki? Bo u mnie chyba tego nie ma. Tylko na tej zębatce jak by się zrywa na chwilę, i zależy czy to koronka 9 (tu kilka razy się "zrywa") czy 8 (tu raz, moze 2)towarzyszy temu dzwięk na całą ulicę. Dynamiki na tych zębatkach nie ma.

Rozumiem, by jeżdzić na tych zębatkach 8 i 9 by się spasowały? -Bardziej delikatnie czy by 'przeskakiwało' z hukiem ?

Pozdrawiam,

Ja swojego stylu jazdy nie zmieniałem i łańcuchem jeździłem po całej kasecie :), pisząc przeskakiwanie mam na myśli własnie szarpanie łańcuchem podczas przyspieszania, nie przeskakiwanie na inne koronki, i zgadza się na ulicy przyciąga ten dzwięk uwagę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...