Skocz do zawartości

[Hamulce] Elixir R wibracje i wycie

Savage

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tarczówkach jestem nowy ale bacznie rozkminiam tę mechanikę bo tez mnie irytuje pisk w BB7.

Mam wrażenie źródło jest na połączeniu mocowania zacisku z tylnymi widełkami.

Kupię nową tarczę to wezmę obecną (Roundagon 160) na warsztat i postaram się ją lekko stuningować szlifierką, wiertarką bądź różnymi pilnikami. poprzeczne nacięcia ala samochodowe tarcze upgrade powinny pomóc na ten pisk i wibracje

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ja byłem dzisiaj z rowerem na przeglądzie i problem nie ustąpił. Pan serwisant się przejechał (mówiłem mu o tym, że podczas jazdy występuje ABS i ogólnie hamulec źle działa, mówiłem że chyba ma jakieś luzy itd.), powiedział że hamulce działają poprawnie i tyle. No i mówił jeszcze, że może się jeszcze nie dotarły. Ustawił zacisk i tyle. Czy po 300-400km częstego, długiego, bardzo długiego i nieraz mocnego (górzysty teren) hamowania to jest możliwe?? Przednia tarcza piszczy, ale to już kij można się przyzwyczaić do takiego popiskiwania (czasem bulgocze, ale całkiem inna sprawa że jest krzywa :/). Tylna za to wyje, rzęzi, kwiczy, piszczy, telepie i nie wiadomo jeszcze co. I to przy prawie każdym hamowaniu. Rowerem tak telepie że niestety od razu muszę zdjąć rękę z hamulca bo boję się, że wyrzuci mnie z roweru i wyląduję w najbliższym rowie. Wygląda na to, że będę musiał wrócić z rowerem do serwisu (~20-25km w jedną stronę asfaltem) i jeszcze raz dobitniej wyrazić problem. A jak mnie oleją to nie wiem co zrobię, mam gwarancję to nie będę przecież wydawał 150zł na nową tarczę. Rower jest prawie nowy, więc jeśli coś jest jego wadą techniczną / fabryczną to cholera z jakiej racji miałbym dokładać kolejne pieniądze? Mało to on mnie nie kosztował :/ A teraz jest wstyd na nim jeździć jak takie odgłosy wydaje z siebie.

Napisano

Sprawdź, czy klocki szorują po całej powierzchni tarczy i czy nie są nadkruszone  ;) Po tym dystansie klocki już dawno się ułożyły. 

Napisano

ja w swoich BB5 mam bardzo podobny problem, tylny hamulec nawet przy niewielkich predkosciach gdy nie blokuje koła wydaje straszne ale naprawde straszne dzwięki, wibracje są ale nie tak duze. Przedni działa bez zarzutu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...