staska Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 Witam Posiadam Author Unica-damkę. Niestety źle dobrałam rozmiar ramy-(do wzrostu 166 rama 18). W związku z tym mam pytanie czy są w miarę markowe ramy dla dziewczyn? Przyznam że szukałam i nic nie mogę znaleźć.Proszę o radę gdzie szukać czy jakieś konkretne modele.
spootnick Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 Może Accent jak chcesz z taką opuszczoną rurą? Nie wiem tylko czy dla Ciebie jest markowa.
Rulez Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 A czym się objawia owo złe dobranie ? (bo np. moja małżonka przy wzroście 162 cm. używa tego Accenta w raozm. 17.5" i jest OK.) Może wystarczy krótszy mostek ?, bo przekrok w tych ramach to raczej nieistotny szczegół.
staska Napisano 11 Czerwca 2010 Autor Napisano 11 Czerwca 2010 Przy opuszczonym siodełku na max mam problem z dotknięciem podłoża-taki jest problem. Myślałam że w tej sytuacji potrzebna jest zmiana ramy. Możesz coś więcej opisać jw.
WaGiant Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 Mniejszy rozmiar ramy nie koniecznie rozwiąże problem . Wysokość siodełka dobiera się od pedałów . Gdy pedał jest w dolnym położeniu noga ma być prawie całkowicie wyprostowana .http://bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=33&art=46. Jesli suport jest umieszczony wysoko nie można dosięgnąć nogami do ziemi . Tak jest często w góralach - szczególnie gdy ktoś ma małe stopy . Tu jest rower specjalnie zaprojektowany żeby można było się podpierać - http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/suede.w/5764/39416/ - siodło jest ,,wypchnięte " do tyłu co zapewnia odpowiednią odległość od pedałów przy zachowaniu ,,bliskości" ziemi .
Miecho87 Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 Tak sobie czytam i ogólnie przeglądam forum i zajrzałem i tu. I tchnęło mnie do sprawdzenia czegoś - ja właściwie nie mam żadnych szans na dotknięcie stopą ziemi siedząc na rowerze, poza sytuacją mocnego pochylenia się w bok. Mam go od ponad 5 lat, nigdy wcześniej tego nie zauważyłem i nigdy mi to nie przeszkadzało. Mam nadzieję, że teraz jak to zauważyłem to nie zacznie
Rulez Napisano 12 Czerwca 2010 Napisano 12 Czerwca 2010 No to kup tą ramę Accent Parana w rozmiarze 16" , siodełko obniży się o 5 cm. i będziesz dotykać ziemi .
Mod Team sznib Napisano 12 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2010 Ja z niskich jestem, mam 165cm i jeżdżę na ramce 18', sztycę mam wysuniętą na 13cm i przy lekkim pochyleniu roweru dostaję palcami nogi do ziemi . Przy maxymalnym schowaniu sztycy to bez problemu siedząc na siodełku dostaję obiema stopami do ziemi, więc nie wiem, staska, jaki cudem Ty nie dostajesz???
kubek20 Napisano 12 Czerwca 2010 Napisano 12 Czerwca 2010 Może krótkie nogi ?? Ale na poważnie też nie wierzę żebyś na najniższym ustawieniu siodełka nie dotykała ziemi...
staska Napisano 12 Czerwca 2010 Autor Napisano 12 Czerwca 2010 Rzeczywiście źle napisałam że nie dotykam stopami ziemi-końcówkami palców faktycznie mogę dosięgnąć- oczywiście przy najniższym położeniu siodełka. Problem jest wtedy taki że cały czas mam zgięte nogi, a przy dalszych wycieczkach, a jest ich sporo, zaczynają mnie boleć. Dlatego myślałam że jedynym problemem jest za duża rama. Jeżeli to ma pomóc-to się jeszcze zastanowię nad tą ramą. Także dzięki za radę.
WaGiant Napisano 12 Czerwca 2010 Napisano 12 Czerwca 2010 Sama widzisz ,że albo ustawisz siodło do jazdy ,albo do stania .W mniejszej ramie bedziesz musiała wyżej podnieść siodło . Jeśli długość twojej ramy jest ok ( jeśli dobrze się jeździ ) to nie wydawaj bez senu kasy tylko naucz się zsiadać z siodełka przed zatrzymaniem - jedna noga na pedale ,a na drugiej stajesz .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.