Skocz do zawartości

[ramy rowerowe] dla dziewczyny 166cm - wybór taniej i markowej ramy

staska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam Author Unica-damkę. Niestety źle dobrałam rozmiar ramy-(do wzrostu 166 rama 18). W związku z tym mam pytanie czy są w miarę markowe ramy dla dziewczyn? Przyznam że szukałam i nic nie mogę znaleźć.Proszę o radę gdzie szukać czy jakieś konkretne modele.

Napisano

A czym się objawia owo złe dobranie ? (bo np. moja małżonka przy wzroście 162 cm. używa tego Accenta w raozm. 17.5" i jest OK.)

Może wystarczy krótszy mostek ?, bo przekrok w tych ramach to raczej nieistotny szczegół.

Napisano

Przy opuszczonym siodełku na max mam problem z dotknięciem podłoża-taki jest problem. Myślałam że w tej sytuacji potrzebna jest zmiana ramy. Możesz coś więcej opisać jw.

Napisano

Mniejszy rozmiar ramy nie koniecznie rozwiąże problem . Wysokość siodełka dobiera się od pedałów . Gdy pedał jest w dolnym położeniu noga ma być prawie całkowicie wyprostowana .http://bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=33&art=46. Jesli suport jest umieszczony wysoko nie można dosięgnąć nogami do ziemi . Tak jest często w góralach - szczególnie gdy ktoś ma małe stopy . Tu jest rower specjalnie zaprojektowany żeby można było się podpierać -

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/suede.w/5764/39416/ - siodło jest ,,wypchnięte " do tyłu co zapewnia odpowiednią odległość od pedałów przy zachowaniu ,,bliskości" ziemi .

Napisano

Tak sobie czytam i ogólnie przeglądam forum i zajrzałem i tu. I tchnęło mnie do sprawdzenia czegoś - ja właściwie nie mam żadnych szans na dotknięcie stopą ziemi siedząc na rowerze, poza sytuacją mocnego pochylenia się w bok. Mam go od ponad 5 lat, nigdy wcześniej tego nie zauważyłem i nigdy mi to nie przeszkadzało. Mam nadzieję, że teraz jak to zauważyłem to nie zacznie :)

• Mod Team
Napisano

Ja z niskich jestem, mam 165cm i jeżdżę na ramce 18', sztycę mam wysuniętą na 13cm i przy lekkim pochyleniu roweru dostaję palcami nogi do ziemi :). Przy maxymalnym schowaniu sztycy to bez problemu siedząc na siodełku dostaję obiema stopami do ziemi, więc nie wiem, staska, jaki cudem Ty nie dostajesz???

Napisano

Rzeczywiście źle napisałam że nie dotykam stopami ziemi-końcówkami palców faktycznie mogę dosięgnąć- oczywiście przy najniższym położeniu siodełka. Problem jest wtedy taki że cały czas mam zgięte nogi, a przy dalszych wycieczkach, a jest ich sporo, zaczynają mnie boleć. Dlatego myślałam że jedynym problemem jest za duża rama.

Jeżeli to ma pomóc-to się jeszcze zastanowię nad tą ramą.

Także dzięki za radę.

Napisano

Sama widzisz ,że albo ustawisz siodło do jazdy ,albo do stania .W mniejszej ramie bedziesz musiała wyżej podnieść siodło . Jeśli długość twojej ramy jest ok ( jeśli dobrze się jeździ ) to nie wydawaj bez senu kasy tylko naucz się zsiadać z siodełka przed zatrzymaniem - jedna noga na pedale ,a na drugiej stajesz .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...