broda83 Napisano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Witam, Składam rower od podstaw dla żony. potrzebuje rady, jak dobrać odpowiednią długość szprych oraz z jakich części byście wybrali. bo już brak pomysłów Waga mojej kobietki to 53 -55kg, staram się złożyć wiadomo lekki rower lekkie koła aby miała więcej przyjemności niż teraz kiedy ma rawer na stalowej ramie, ale żeby nie szaleć za bardzo z kasą i drogimi komponentami. Koła mają być pod V-brake'i i pod kasetę 9-tkę z nowych części. mój pomysł: Koło P.: obręcz - MACH 210XC (32 otw) - 500g cena 70zł/szt piasta - Deore HB-M590 - 140g + 59g (zacisk) cena 39zł szprychy - ? nie mam pojęcia - oby czarne Koło T.: obręcz ta sama MACH 210XC (32 otw) piasta - Deore FH-M590 - 370g + 64g (zacisk) cena 79zł Czyli wychodzi cena 258zł + doliczyć trzeba szprychy (nie mam pojęcia jakie) waga 1633g za dwa koła (j.w bez szprych) chcę wydać 400 - 450zł jeżeli taniej to wiadomo lepiej. Jeżeli macie ciekawe propozycje aby z innych części złożyć tanio fajne koła, to proszę pisać ewentualnie link'a podać gdzie można zakupić zasugerowaną przez Was część oraz jaką długość szprych mam zastosować i jakie wybrać. Z góry dzięki za pomoc. pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mgxc24 Napisano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Zły dział. Tutaj zamieszczamy testy a nie prosimy o rady. Co do twojej prośby - szprychy może DT champion (64szprychy - 450g, 115zł), ale czy przy tak ograniczonym budżecie nie lepiej jakiś gotowców znaleźć? Np. http://www.allegro.p..._pc19_nowe.html W końcu samo zaplatanie też swoje kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Zamiast obręczy Mach, poleciłbym Alexrims Ace18, wagowo nieco lepiej wychodzą (katalogowo 460gram) i cena o 10zł niższa. Wytrzymałość powinna być zadowalająca, znajomy jeździł na tej obręczy i nie narzekał. Piasty, jeśli chcesz zaoszczędzić trochę kasy to polecam: Przód joytech 731DSE, cena poniezej 20zł, tył joytech FH801DSE okolice 40zl. Myślę że wystarczą Szprych masz sporo do wyboru, jednak czarny kolor znacznie podnosi cene. Najzwyklejsze szprychy DT-Swiss to koszt 74gr za szpryche, Champion to juz koszt 1,6zl (czarna 2,2zł). Rower ma być dla żony, czyli nie spodziewamy się szaleństw, w takim razie stainlessy powinny wystarczyc. 64szprychy * 74gr = 47,36zł Komplet kół razem 230-240zł, sporo poniżej kwoty którą zaproponowałeś, jednak moje spostrzezenia są takie. Ze za tą kwotę, Twoja żona dostanie koła które w zupełności wystarczą na niedzielne wycieczki, czy dojazdy do pracy, czyli przeciętnego użytkowania. Dodatkowo jej waga jest taka że nie zrobi im żadnej krzywdy Większe ładowanie kasy w koła raczej nie poprawi komfortu użytkowania roweru. Na stronie DT-Swiss masz kalkulator długosci szprych, przyjemny w obsłudze. Jednak jeśli nie masz doświadczenia w składaniu kół to odradzałbym podejmowania się tego, niestety w dużej mierze za jakość kół odpowiada umiejętne ich złozenie. Jeśli jednak chcesz próbować, to radziłbym zastosować klej do zabezpieczania gwintów, po to żeby nyple się nie odkręcały. I poczytać trochę poradników w internecie na ten temat. Jeśli nie chcesz się bawić to większość serwisów poskłada Ci takie koła za 20-30zł od koła. Zapraszam również na moją strone (link w podpisie) kupując komplet kół, usługa składania oraz centrowania gratis! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda83 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Dzięki Wam za podpowiedź "mgxc24" oraz "dawid" Jeżeli chodzi o gotowce, owszem też patrzę i poszukuję jak się trafi coś lekkiego i w przystępnej cenie to czemu nie, ale wolałbym po swojemu poskładać. "dawid" dzięki za informację na temat strony, rzeczywiście ciekawa propozycja. Poszukałem na allegro, obręcze ALEXRIMS ACE18 idzie zakupić już za 45zł/szt i waga 460g czyli o 40g lżejsza. Piasta tylna którą proponujesz trochę cięższa jest od o DEORE FH-M590 o 50g (brak informacji czy z zaciskami czy bez - policzyłem różnice wagową z zaciskiem) i na 36 szprych a nie 32, muszę poczytać jeszcze coś o nich, i dowiedzieć się szczegółów na temat przedniej. bo cenowo troche taniej wychodzi a wagowo podobnie. jeżeli macie jeszcze jakieś inne ciekawe propozycję to piszcie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 A może obręcze SunRingle equalizer 21 http://allegro.pl/item1064577068_nowa_obrecz_equalizer_21_32o_pod_v_brake.html (100 złotych ale waga 400 gram), piasty novatec o takie http://allegro.pl/item1065160123_kpl_piast_novatec_pod_v_ki_na_lozyskach_masz.html szprychy sapim race, nyple mosiężne bez szprych wyjdzie około 1500 gram i zmiescisz sie w 450 złotych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda83 Napisano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 komplet z tymi piastam Novatec też ciekawy + obręcze i rzeczywiście w 450zł powinno się zmieścić a waga bardzo ciekawa 400 gram mniej niż z obręczami AlexRims ACE18 + piasty z zaciskami Deore HB-M590 + FH-M590 kolejny zestaw który do kajetu trafił, piszcie dalej, na razie zbieram info i zobacze jak już będzie więcej propozycji jaki zestawik zrobić, czasu jest dość. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.