Skocz do zawartości

[rama] Wymiana na mniejszą

smolak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od jakiegoś już czasu jestem posiadaczem krossa a6 z 2009 roku z 20" ramą. Jednak po dłuższej jeździe doszedłem do wniosku, że mniejsza rama była by lepsza. Mimo iż mam 187 cm wzrostu to przy ostrzejszych zjazdach boję się o swoje jajka. I teraz moje pytanie. Czy jest możliwość kupna samej mniejszej ramy 18"?? I czy cały osprzęt, który posiadam będzie również pasował bezproblemowo do mniejszej??

Napisano

A w ogóle ramy krossa można dostać u producenta jako samodzielny produkt, czy są tylko kombinowane przez rozebranie całego roweru na części i wówczas sprzedawane??

• 1 miesiąc temu...
Napisano

No więc zdecyduje się chyba na ramę z 2008 roku. Mimo usilnych poszukiwań ramy od 2009 w górę są nieosiągalne. Z tego co zdążyłem zauważyć wtedy były ramy nieparzyste. I proszę doradźcie mi, który rozmiar będzie najbardziej zbliżony do 18" ramy z 2009 roku. 17 calowa czy może 19 calowa?? Nie chciałbym kupić za małej, już jeden błąd popełniłem kupując 20 calową;]

Napisano

No właśnie ja też chcę, żeby kolejna rama pasowała do mnie idealnie. I wybór pozostaję między 17 a 19. A nie chcę, żeby się okazało, że jak kupie 19" to różnica dla mnie nie będzie w ogóle odczuwalna. I fajnie jakbym miał wiedzę czy 19" z rocznika 2008 to taka 18" z rocznika kolejnego.

Napisano

Skoro 2008 jest 19" a 2009 18" to siłą rzeczy 19" jest o 1" wyższa, swoją drogą jakoś słabo wyobrażam sobie osobę o wzroście 187 cm na ramie 18".

Napisano

A jednak 20" wydaje mi się trochę za duża. Nie mam pewności przy zjazdach. I np. przy podjazdach moje jajka już parę razy spotkały się z ramą przy spadaniu z roweru.

Napisano

Ile masz smolak prześwitu jajka-rurka? Ja przy 184cm jeżdżę na 19,5" i jest ok. Też mi ta 18-tka zalatuje przesadą, sztycy Ci nie starczy. Chyba, że masz naprawdę krótkie nogi.

Pozdrawiam.

Napisano
Nie mam pewności przy zjazdach.I np. przy podjazdach moje jajka już parę razy spotkały się z ramą przy spadaniu z roweru.

To nie zmieniaj ramy tylko pracuj nad techniką ;), na krótkiej ramie łatwiej stanąć dęba na podjeździe niż na długiej, długa jest też stabilniejsza na zjazdach - zwłaszcza przy Twoim wzroście.

Napisano

Stojąc normalnie przy siodełku mogę powiedzieć, że dżindżobery mi prawie leża na ramie. Co prawda mogę trochę zgiąć nogi, ale to już dobijam kością do ramy. I jakoś specjalnie nie mam krótkich nóg. I dlatego zastanawia mnie, czy ta różnica jednego cala będzie dla mnie odczuwalna. 18" na chwilę obecną odpada bo nie można jej dostać.

20100611g.th.jpg

20100611001.th.jpg

Takie mam ustawienie roweru. Mój to ten po prawej;d

Napisano

No tak to wygląda wiem. Ale mam jednak nie martwić się o jaja. To jest normalne, że jest tak mały prześwit?? I że leże na niej jak superman w locie??

Może rzeczywiście jestem trochę przewrażliwiony;]

Napisano

Z tego co widać górna rura jest przyspawana dosyć wysoko do rury podsiodłowej, stąd wysoki przekrok, ale generalnie rama 20" jest dla Ciebie.

Napisano

No z takim ustawieniem to na 99% braknie ci sztycy w tej 18", a na 20" nie ma sensu zmieniać... 2,5 cm... Nawet tego nie odczujesz, a 3 stówki drogą nie chodzą :) lepiej kup SPD bo widzę, że nie masz :icon_wink:

Napisano

Jeśli poza zjazdami rower Ci pasuje to zmiana jest bezsensowna. Przy upadkach możesz sobie "sprzęt" poobijać nawet jak będziesz jechał na 16"

Poza tym, upadki to też element techniki jazdy, upadać też trzeba umieć... Nie wszystko da się rozwiązać sprzętowo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...