Skocz do zawartości

[rama] nowy rower a lakier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem tu pierwszy raz na forum, mam problem. Kupiłem nowy rower po czym jak zrobiłem 15 km i chciałem rower trochę umyć. Użyłem do tego zwykłej domowej żółtej ścierki do wycierania kurzy.Do tego odrobinę wody i mam mokrą ścierkę. Myje ramę a w pewnym momencie patrze ze lakier mi odszedł. W sumie było widać ze 3,4 małe białe kropki. Rower mam czerwony więc, odrazu to zauważyłem. Moja rama nie posiada śliskiej powierzchni typu (naklejka) wręcz przeciwnie jest sam lakier.Moje pytanie brzmi. Czy to normalne w nowym rowerze, jak można nie doprowadzać do takiego typu rzeczy.Czy istnieje jakiś specjalny lakier bezbarwny który chroni przed rysami na ramie? Rower kupiłem 2 dni temu , rama ,,15" okazało się ze rower jest za mały więc dziś wymieniłem go na ,,17" który dostane dopiero we wtorek. Może ten model akurat był taki? Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi.

Rower wheeler buddy 40 http://www.wheeler.pl/images/galeria/BD40.jpg lub mój profil.

Napisano

Czyli dolne widełki tylnego trójkąta? Musisz jakoś je zabezpieczyć - typowa osłonka z neoprenu, owijka szosowa, pianka izolacyjna na rury, taśma izolacyjna, czy też jakieś inne rozwiązanie, które przyjdzie Ci do głowy.

Napisano

Jak to były tylne widełki od strony łańcucha to nic nadzwyczajnego, że tam lakier odpadł. W czasie zjazdu po nierównościach łańcuch potrafi mocno latać i obija ramę, dlatego najlepiej kupić opaskę neoprenową

zdjecie,600,86544,cube-reaction-build-2010.jpg

Napisano

Mogę dodać, że rower kolegi yeah77 jest malowany proszkowo. Moze po prostu ten typ malowania jest nie trwały?

Napisano

Lakier proszkowy jest najtwardszym możliwym lakierem, a malowanie typu 2K czyli dwuskładnikowe (takie jak na samochodach po 1996 lub na wszystkich metalikach i perłach) baza i lakier bezbarwny jest o wiele bardziej podatny na uszkodzenia wynika to z prostej przyczyny jaką jest utwardzanie w przypadku proszkowego jest to temperatura a 2K chemicznie (utwardzacz)jestem młodym lakiernikiem :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...