szczwanydiplodog Napisano 10 Czerwca 2010 Napisano 10 Czerwca 2010 Witam posiadam jak najbardziej proste i tanie pedały platformowe , nie znanej mi firmy za cenę ok.110zł. Mają 3 lata i wk@#$%^ mnie to że strasznie strzelają, jeden dorównuje drugiemu... :/ i mnie to po prostu wk@#$%^! , jak jadę koło kogoś, a on się gapi na mnie bo strzela mi coś w rowerze bardzo głośno... Zaglądałem do korbowodu nasmarowałem i jest git tylko pedały mi strzelają strasznieeee!!! Więc mam pytanie jak je rozebrać? mam je w garażu i nie bardzo wiem jak je rozkręcić :/ jest tam zwykły gwint do odkręcania ich od korb no i po drugiej stronie jest taka gumowa osłonka (zapewne ozdobna) i nie idzie jej za hu... zdjąć... ;/ Z góry dzięki za pomoc
kubek20 Napisano 10 Czerwca 2010 Napisano 10 Czerwca 2010 Ta gumowa osłonka o będzie chyba "uszczelka" (syf i tak dostaje sie z 2 strony ) na pewno da się ją ściągnąć a pod nią jest jakby nakrętka (nie rozbierałem o nie wiem czy się da je rozebrać)
Swisstack Napisano 10 Czerwca 2010 Napisano 10 Czerwca 2010 Ta gumka musi dać się zdjąć. Dalej pod nią powinny być jak kolega mówi: nakrętka, pod nią konus i łożysko, jak to zdejmiesz z ośki, to powinna ona dać się wyciągnąć w drugą stronę (w kierunku gwintu do przykręcenia do korby). Uważaj, aby nie zgubić kulek. Porządnie wszystko wyczyść, wytrzyj, nasmaruj i złóż z powrotem:)
Fenthin Napisano 10 Czerwca 2010 Napisano 10 Czerwca 2010 PEDAŁY, nie pedała. Skąd ta forma się bierze? Ale żeby nie było offtopu, powtórzę, że ta osłonka musi dać się zdjąć, a potem odkręcasz wszystko uważając by niczego nie zgubić, czyścisz, smarujesz i skręcasz. Chyba że to pedały na maszynach, wtedy masz większy problem.
Przeor Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 Pedała Chyba wynika to z poprawności politycznej i źle pojętej tolerancji, przecież pedały się źle kojarzą No a żeby nie było OT to jestem za tym co koledzy mówili przede mną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.