Skocz do zawartości

[Ośka]Zgięta ośka

damina357

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiście mam wolnobieg (10 miesieczny Kellys Radius).Znacie może jakieś ośki znanych firm które trochę dłużej by wytrzymały ? Jesienią mam zamiar zmienić rower,co sądzicie o tym http://www.mudserwis.com/kross-level-a6-2009-p-57.html (jesienią znając życie będą wyprzedaże i będzie kosztował około 2 tyś)

Rzeczywiście mam wolnobieg (10 miesieczny Kellys Radius).Znacie może jakieś ośki znanych firm które trochę dłużej by wytrzymały ? Jesienią mam zamiar zmienić rower,co sądzicie o tym http://www.mudserwis.com/kross-level-a6-2009-p-57.html (jesienią znając życie będą wyprzedaże i będzie kosztował około 2 tyś)

Już teraz możesz utargować jego cenę na 2100 jak nie mniej :D . Ośki znanych firm? Nigdy się z takimi nie spotkałem, albo u mnie w rowerowym mają tylko jedne :( - do wolnobiegu nie wróce, własnie te felerne ośki, jak jedna poszła to reszta pójdzie szybciej.

Jesienią mam zamiar zmienić rower,co sądzicie o tym http://www.mudserwis.com/kross-level-a6-2009-p-57.html (jesienią znając życie będą wyprzedaże i będzie kosztował około 2 tyś)

Level A6 to rower którym pół Polski jeździ :D A tak na serio porządny sprzęt tylko mógłby mieć lepszy (powietrzny) amortyzator. I tak jak pisze damina357 jeżeli chcesz kupić teraz to targuj się ostro bo wyprzedaż polegająca na obcięciu 1 grosza jest śmieszna, chyba że to błąd na stronie.

Z drugiej strony jeżeli chcesz kupić nowy rower to rzeczywiście najlepiej dla Twojego portfela byłoby poczekać na jesienne wyprzedaże. Do tego czasu może zdążysz dozbierać trochę pieniędzy i będziesz mógł kupić rower z osprzętem o klasę lepszym.

"Możesz założyć ośkę na śruby (jest wytrzymalsza,wiem bo sam miałem taki problem) a nie na szybkozamykacz."

Trochę jest to dziwne. Z tego co wiadomo to rurka o takiej samej średnicy jest wytrzymalsza od pręta. Ośka na szybkozamykacz jest rurą, ośka nie drążona jest prętem. Jeździłem na osiach drążonych i nie drążonych i prawda jest co najwyżej taka, że ośki drążone pękały a ośki niedrążone się mocno gięły. Na zgiętej ośce się to jakoś układało i "jakoś" się jeździło z pływającymi zębatkami wolnobiegu.

Też kiedyś się trochę interesowałem tym problemem. Mając już w sumie kilka rowerów w życiu przechodziłem ten sam problem. W każdym był wolnobieg i w każdym krzywiły mi się osie (na śruby) a w tym rowerze co teraz mam mi się złamała (drążona). Kiedyś wcale nie jeździłem ostro, raczej asfalt, troszkę krawężników (wjeżdżanie nie wskakiwanie), podjazdy na stojąco. Spytałem gościa w sklepie rowerowym na temat "lepszych" osi i powiedział mi jedynie że mogę kupić pełną wtedy nie złamie się a skrzywi. Reasumując więc chyba nie pozostaje nic innego jak wytoczyć z innego materiału, jakiejś stali hartowanej dodatkowo odpuszczonej żeby była trochę sprężysta. No chyba że mają coś takiego w sklepie..

• 1 miesiąc temu...

400 km na nowej ośce i się urwała podczas jazdy!Kolejna po 200 km jest znów ugięta.Może być inna przyczyna tych problemów oprócz badziewnych osiek i mojej wagi(prawie 100 kg).A może bębenki(nie wiem czy dobrze to nazywam) w piaście mam nierówno wbite czy jakoś tak?

• Mod Team

400 km na nowej ośce i się urwała podczas jazdy!Kolejna po 200 km jest znów ugięta.Może być inna przyczyna tych problemów oprócz badziewnych osiek i mojej wagi(prawie 100 kg).A może bębenki(nie wiem czy dobrze to nazywam) w piaście mam nierówno wbite czy jakoś tak?

100kg i "specyficzne" łożyskowanie piasty pod wolnobieg to jest główna przyczyna.

I Kross Level A6 w mudserwisie już kosztuje 2039zł ;) Cena myslę, że atrakcyjna.

Łożyska w piaście pod wolnobieg są ułożone inaczej, oś jest inaczej podparta i dlatego to wszystko się tak łamie :)

Chociaż ja na jednej osi przejechałem 8 lat i jeszcze sie trzymała(teraz wymieniłem razem z kołem, bo piasta psozła, ale jak coś to mam ośkę na wymianę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...