damina357 Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witam.Mój problem polega na tym że zgięła mi się ośka w tylnej piaście po przejechaniu na niej zaledwie 52 km(wymieniłem ja gdyż wcześniejsza również się zgięła)Wiecie jaka może być przyczyna tej usterki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Jeśli masz wolnobieg, to niestety ośka będzie się łatwo łamać...jedyne wyjście to chyba zmiana piasty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 W wolnobiegach jest to normalna przypadłość, która jest spowodowana węższym rozstawem łożysk w piaśćie. Jeżeli chcesz mieć spokój z ośkami niestety musisz zainwestować w piastę z bębenkiem na kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 No i może jeszcze łańcuch, jak się ułożył do starych zębatek to na nowych będzie cyrk na kółkach, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damina357 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Rzeczywiście mam wolnobieg (10 miesieczny Kellys Radius).Znacie może jakieś ośki znanych firm które trochę dłużej by wytrzymały ? Jesienią mam zamiar zmienić rower,co sądzicie o tym http://www.mudserwis.com/kross-level-a6-2009-p-57.html (jesienią znając życie będą wyprzedaże i będzie kosztował około 2 tyś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Rzeczywiście mam wolnobieg (10 miesieczny Kellys Radius).Znacie może jakieś ośki znanych firm które trochę dłużej by wytrzymały ? Jesienią mam zamiar zmienić rower,co sądzicie o tym http://www.mudserwis.com/kross-level-a6-2009-p-57.html (jesienią znając życie będą wyprzedaże i będzie kosztował około 2 tyś) Już teraz możesz utargować jego cenę na 2100 jak nie mniej . Ośki znanych firm? Nigdy się z takimi nie spotkałem, albo u mnie w rowerowym mają tylko jedne - do wolnobiegu nie wróce, własnie te felerne ośki, jak jedna poszła to reszta pójdzie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ros Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Jesienią mam zamiar zmienić rower,co sądzicie o tym http://www.mudserwis.com/kross-level-a6-2009-p-57.html (jesienią znając życie będą wyprzedaże i będzie kosztował około 2 tyś) Level A6 to rower którym pół Polski jeździ A tak na serio porządny sprzęt tylko mógłby mieć lepszy (powietrzny) amortyzator. I tak jak pisze damina357 jeżeli chcesz kupić teraz to targuj się ostro bo wyprzedaż polegająca na obcięciu 1 grosza jest śmieszna, chyba że to błąd na stronie. Z drugiej strony jeżeli chcesz kupić nowy rower to rzeczywiście najlepiej dla Twojego portfela byłoby poczekać na jesienne wyprzedaże. Do tego czasu może zdążysz dozbierać trochę pieniędzy i będziesz mógł kupić rower z osprzętem o klasę lepszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damina357 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 To założę jakąś stara ośkę może ona będzie solidniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Możesz założyć ośkę na śruby (jest wytrzymalsza,wiem bo sam miałem taki problem) a nie na szybkozamykacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 "Możesz założyć ośkę na śruby (jest wytrzymalsza,wiem bo sam miałem taki problem) a nie na szybkozamykacz." Trochę jest to dziwne. Z tego co wiadomo to rurka o takiej samej średnicy jest wytrzymalsza od pręta. Ośka na szybkozamykacz jest rurą, ośka nie drążona jest prętem. Jeździłem na osiach drążonych i nie drążonych i prawda jest co najwyżej taka, że ośki drążone pękały a ośki niedrążone się mocno gięły. Na zgiętej ośce się to jakoś układało i "jakoś" się jeździło z pływającymi zębatkami wolnobiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damina357 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Mam ośkę na śruby .Pierwsza na szbkozamykacz się urwała,natomiast 2 kolejne(na śruby) się zgięły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krawcowy Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 A nie dałoby rady wytoczyć coś lepsze samemu, a nie kupować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Pewnie i by dało rade, jak masz z czego i gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Też kiedyś się trochę interesowałem tym problemem. Mając już w sumie kilka rowerów w życiu przechodziłem ten sam problem. W każdym był wolnobieg i w każdym krzywiły mi się osie (na śruby) a w tym rowerze co teraz mam mi się złamała (drążona). Kiedyś wcale nie jeździłem ostro, raczej asfalt, troszkę krawężników (wjeżdżanie nie wskakiwanie), podjazdy na stojąco. Spytałem gościa w sklepie rowerowym na temat "lepszych" osi i powiedział mi jedynie że mogę kupić pełną wtedy nie złamie się a skrzywi. Reasumując więc chyba nie pozostaje nic innego jak wytoczyć z innego materiału, jakiejś stali hartowanej dodatkowo odpuszczonej żeby była trochę sprężysta. No chyba że mają coś takiego w sklepie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damina357 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 400 km na nowej ośce i się urwała podczas jazdy!Kolejna po 200 km jest znów ugięta.Może być inna przyczyna tych problemów oprócz badziewnych osiek i mojej wagi(prawie 100 kg).A może bębenki(nie wiem czy dobrze to nazywam) w piaście mam nierówno wbite czy jakoś tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Zmień piastę i tyle. Masz pewnie piastę pod wolnobieg i dlatego się krzywi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 30 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 400 km na nowej ośce i się urwała podczas jazdy!Kolejna po 200 km jest znów ugięta.Może być inna przyczyna tych problemów oprócz badziewnych osiek i mojej wagi(prawie 100 kg).A może bębenki(nie wiem czy dobrze to nazywam) w piaście mam nierówno wbite czy jakoś tak? 100kg i "specyficzne" łożyskowanie piasty pod wolnobieg to jest główna przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 30 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 A co do tego ma łożyskowanie wolnobiegu? Inne podparcie osi niż w kasecie, na forum było już kilka wypowiedzi bardziej uczonych bikerów, poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 I Kross Level A6 w mudserwisie już kosztuje 2039zł Cena myslę, że atrakcyjna. Łożyska w piaście pod wolnobieg są ułożone inaczej, oś jest inaczej podparta i dlatego to wszystko się tak łamie Chociaż ja na jednej osi przejechałem 8 lat i jeszcze sie trzymała(teraz wymieniłem razem z kołem, bo piasta psozła, ale jak coś to mam ośkę na wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2703 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 nie offtopujac: zmien wolnobieg na kasete i pozbedziesz sie problemu. W starej meridzie zmienialem oske kolo 5-6razy. Potem kupilem kolo zaplecione razem z kaseta za ok 180zl i juz na zawsze pozbylem sie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Jak dalej poleci taki offtop to się skończy ostrzeżeniami. Temat posprzątałem. Przenieście tą dyskusję na PW czy coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.