Skocz do zawartości

[rower] trekkingowy do 1500zł, a może zwykły rockrider po niższej cenie?

D4oS

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim do jazdy po ulicach, czasami po lesie z twardą ziemią. Będzie znacząca różnica między rowerem trekkingowym do 1,5k zł, a Rockriderem 5,2 z Decathlonu(za 899), albo innym? Trekkingowce z Decathlonu mi się nie podobają. Prosiłbym o propozycje takich rowerów najlepiej bez bagażników, z samą podstawą do jeżdżenia, staram się to uzyskać już trochę czasu, ale nie mogę, a sam nie znam się nic a nic. ;/

Będzie znacząca różnica między rowerem trekkingowym do 1,5k zł, a Rockriderem 5,2 z Decathlonu(za 899), albo innym?

Witam

różnica będzie taka jak pomiędzy każdym innym rowerem z kołami 26 cali (Rockrider) i tym z kołami 28 cali (trekkingi i crossy). Te drugie na takiej nawierzchni sprawdzą się zdecydowanie lepiej. Jak nie potrzebujesz bagażnika i błotników to wybierz sobie coś z rowerów crossowych w tej cenie.

]Leader Fox Away

Eurobike Acera

Merida Crossway 20v 2010

Merida Crossway 20v comfort 2009

Merida freeway 9200 2010

Romet rx500 2009

Arkus T 1200M 2009

Unibike Crossfire GTS 2010

Arkus cross 1200M 2009

Które skreślić, które wybijają się ponad resztę? Wiem że trochę dużo, możecie zostawić kilka do wyboru a ja zdecyduje po zdjęciach xD

Do zastosowań o których pisałeś zasadniczo nadawał by się rower crossowy .Ale wspomniałeś o Rockriderze - to (biorąc pod uwagę cenę ) nie jest zły rower - ma lekką ramę , 24 biegowy ( co prewda tani ) napęd ,no i cały rower ma przyzwoitą wagę .Największy minus to chyba amortyzator .Gdybyś się na niego zdecydował proponuje wymienić opony na 26*1,4 albo 26*1,5 .Aha to rower o raczej spokojnej , turystycznej geometrii.Jeśli nie zamierzasz jeździć szybciej niż 35 -40 km/h to góral na cieńkich oponach bedzie równie dobry jak rower na kołach 28". Teraz o crossach - trzymajmy się 24 biegów , wagi do 14 kg i ceny do 1500 . 1. http://www.scott.pl/product.php?id_cat=244&id_prod=1359 -całkiem ok ,2.http://www.velo.com.pl/rowery/?id=460 - nie mam zaufania do widelców RST , 3 http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=106&id=953 ? nie ma wagi .A teraz twoje linki :

Pierwszy odpada 21 biegów , 3 - pokazałem lepszą , 4 lepszy amor niż w 3 , 5 -21 biegów ,6 Romet - nieźle , 7,8,9Unibika i arkusy daruj sobie ,zostaje link nr 2 -( to trekking pełną gebą -takiego nie chciałeś ) Rower ma dobry ,równy osprzęt ale nic nie powiem o ramie ?? może terz dobra . Nie wierz w to 10 kg - moim zdaniem ( z błotnikami ,światełkami itd ) min 15 .Co wybrać ?? no to twój problem :)

Romet albo scott

Po pierwsze to jeśli chcesz Rometa to kieruj się na Allegro, bo w tym sklepie nie mają już modelu 2009. Po drugie jest trochę droższy od zaproponowanego Scotta, ale ma lepszą ramę, amortyzator, korby, przerzutki i manetki.

Co do tego trekkinga Eurobike to bzdury typu waga ok. 10 kg i rewelacyjny amortyzator Suntour NEX 4110 skutecznie odrzucąją mnie już na starcie.

Czyli nadal prowadzi Romet. Niestety na allegro to są wersje z 2010, droższe, albo nie podane z którego roku, czyli jeszcze fajniej. Dodałem się do powiadomienia o dostępności na tamtej stronie, jak nie będzie w najbliższym czasie to trzeba będzie coś innego. Co do nr2, to czy zdjęcie z niego gratów typu bagażnik, błotniki, światełka, nie sprawi, że będzie dla mnie znośny :)? W danych podał 13 kg, te "ok 10" to tak żeby przyciągnąć wzrok.

Romet 2010 kosztuje katalogowo 1999 zł, więc cena na Allegro jest naprawdę OK. Co za różnica, który to rocznik, skoro osprzęt jest ten sam.

Nie wiem tylko po co płacić za te wszystkie graty, których i tak nie potrzebujesz.

Zobacz jeszcze ten rower. Gorszy niż Romet, ale ma ten sam amortyzator i 100 zł taniej.

To rower już mam. Na razie tylko złożyłem i zrobiłem rundę testową, dopompowałem koła. Sprzedawca twierdził że rower po złożeniu jest gotowy do jazdy, jestem w stanie się z nim zgodzić, bo nic nie pyka(poza skrajnymi przełożeniami najniżej z przodu, najwyżej z tyłu), jednak raczej w najbliższym czasie zaprowadzę go do kontroli. Jakieś porady? Bo to mój pierwszy porządny rower i nie wiem jak się z takimi obchodzi :) Aktualne wrażenia:

-dużo lżejszy od tego co miałem

-koła fajnie wyglądają ;d

-hamuje dobrze, przednie coś piszczały, ale z każdym hamowaniem mniej

-po lesie jeździ lżej niż poprzedni nowy po asfalcie

-amortyzator ładnie się ugina

-nie ma nóżki, chyba nie będę montował

-pedały zapewniają świetna przyczepność, wcześniej spadała mi noga

Ogólnie to miałem makrokesza jako poprzedni rower. Czy założenie tematu w testach do odpytywania o to co zrobić z rowerem, zdawać wrażenia po dłuższej jeździe, awariach to odpowiedni pomysł? Bo nie czuje się testerem, ogólnie o rowerach b. mało wiem.

ed: pkty reputacji rozdaje jak mogę, co 24h ;/

zdjęcie pudła

zdjęcie po złożeniu

robiłem telefonem...

Wg. mnie dobry wybór, wydałeś nieco więcej, za to masz lepszy rower dający więcej przyjemności z jazdy :thumbsup:

Ciekawe czy linki górą to od modelu 2010 (sądząc po ilości szprych to model 2010), ,lepiej górą niż dołem - nietypowy acz ciekawy kształt dolnej rury.

Shimano, górą, model 2010 z allegro, za 1550, wynegocjowany do 1500 + 50 za kuriera(normalnie by 1600 wyszło). Pierwszego dnia zrobiłem 1km testowy i 5km na boisko i z powrotem, w piątek 5km do szkoły oraz ponad 4 godz jeżdżenia, jednak nie mam pojęcia jaka odległość, biorąc pod uwagę przerwy i niskie tempo stawiałbym na ok 60km. Sobota to tylko brat do apteki 3 km i dzisiaj ja 2,5 godziny, zdaniem mojego telefonu(z gps) średnio 20 km/h po lesie. Wszystko chodzi dobrze, tylko odblaski z pedałów odpadły -.-

Edit: link do aukcji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...