Kocon Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Ostatnio niepokoją mnie dziwne trzaski i stukania z suportu. Oczywiście poszedłem do sklepu, zainwestowałem w ściągacz do korby, w domu odkręciłem śrubę i tu zdziwienie : śruba z ściągacza jest dużo większa niż otwór w suporcie mimo że w sklepie zapewniali że ściągacz podejdzie. Z tego narodziło się moje pytanie czy mam iść do sklepu i powiedzieć że sprzedali mi zły ściągacz mimo zapewnień że jest dobry ? Jeśli się to przyda to moja korba to truvativ x-flow a ściągacz bikehand yc-215a. Foty na wsparcie : http://img52.imageshack.us/gal.php?g=zdjcie0094a.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goncik Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 To ja może z drugiej strony... a jak wygląda u ciebie suport, ta śruba, którą masz odkręcić. Jak ja kupowałem w sklepie to kupiłem (ściągacz do korby na kwadrat) i pasował od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kocon Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Z śrubą mocującą korbę nie miałem problemu.Problem jest z wkręceniem ściągacza w suport który wygląda... Normalnie . Jak jest potrzeba to wrzucę foty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Ostatnio niepokoją mnie dziwne trzaski i stukania z suportu. Oczywiście poszedłem do sklepu, zainwestowałem w ściągacz do korby, w domu odkręciłem śrubę i tu zdziwienie : śruba z ściągacza jest dużo większa niż otwór w suporcie mimo że w sklepie zapewniali że ściągacz podejdzie. Z tego narodziło się moje pytanie czy mam iść do sklepu i powiedzieć że sprzedali mi zły ściągacz mimo zapewnień że jest dobry ? Jeśli się to przyda to moja korba to truvativ x-flow a ściągacz bikehand yc-215a. Foty na wsparcie : http://img52.imagesh...zdjcie0094a.jpg No i bardzo dobrze, że jest większa, jak by taka nie była to za nic w świecie byś tego nie ściągnął. Śruby nie wkręcasz w suport. W ramię korby wkręcasz to co na zewnątrz, ten "wielki" gwint. Musisz to zrobić prosto i do samego końca. Następnie wkręcasz tą śrubę co jest w środku (ta która jest według Ciebie za duża ) Jak zaprze się o suport to wtedy podczas wkręcania spowoduje ściągnięcie ramion korby i po kłopocie. Myślę, że dosyć łopatologicznie to wyjaśniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Dodam tylko, że przed wkręceniem ściągacza do korby należy cofnąć tą wewnętrzną śrubę ściągacza po to aby ściągacz wszedł jak najgłębiej w korbę. Jeśli tego nie zrobisz możesz zerwać gwint. Jak nie będzie chciało zejść to pryskasz środkiem penetrującym typu wd-40 i można postukać gumowym młotkiem w korbę lub metalowym przez kawałek drewna jak nie masz gumowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 ja dodam jeszcze od siebie ze bardzo pomaga stara szczoteczka od zebow ( jesli tylko ma jeszcze jakies wlosie nie zjedzone podczas mycia zebow ) czyszcze nia gwint korby z piasku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swisstack Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 A ja dodam, że jeśli korba mocno się trzyma wałka suportu, to dobrze jest wsadzić coś pomiędzy suport a ściągacz (np. małą podkładkę ok. 8-9 mm średnicy). Ja już sobie raz gwint w suporcie zrypałem przez wkręcenie ściągacza bezpośrednio. Później miałem problem z wkręceniem śruby w ten gwint. Teraz za każdym razem wkładam tam podkładkę albo nawet dwie. Na pewno wyrządzi ona mniejsze szkody gwintowi w suporcie niż sam ściągacz. Dodam jeszcze, że po tym zabiegu podkładka, którą włożyliśmy nadaje się do wyrzucenia (mocno odbiega kształtem od płaskiego kółeczka). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kocon Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Korba ściągnięta. Dzięki za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.