Monik Napisano 10 Czerwca 2010 Napisano 10 Czerwca 2010 Witam Postanowiłam kupić mężowi na rocznicę porządny rower. Mogę okazyjnie kupić niewiele używanego Specialized FSRxc Pro - bez amortyzatora przedniego. Jako, że na rowerach się nie znam (wsiadam i jadę - resztę brudnej roboty odwala mąż) więc mam pytanie: Amortyzator oryginalny ma takie oznaczenia: Fox Triad II for Specialized 7.5x1.75" a w sprzedaży są tylko 7.5x2,0". Czy można stosować je zamiennie? Nie chciała bym zabić męża . Jakie są konsekwencje zastosowania tego drugiego "rozmiaru". No i może ktoś mi wytłumaczy jak rasowej blondynce o co w ogóle chodzi, co to za oznaczenia? No i pytanie jeszcze jedno, mąż ma jakiś taki rowerek sprzed wielu lat, bez amortyzatorów i po jeździe zawsze narzeka na kręgosłup - że go boli w odcinku lędźwiowym. Czy taki rower ulży mu trochę na kręgosłup? Ogólnie mąż ma 33 lata, 178 cm wzrostu i waży 78 kilo. Rozmiar ramy tej którą mogę kupić to L (19" - chyba) - jeździ małżonek po okolicznych lasach, dojazd do lasu to asfalt, w lesie jak to w lesie, bruk, piach, no i jakieś zapomniane ścieżki pełne nierówności, kamieni.... Czy ten rower by się nadał. Z góry przepraszam, jeżeli są to banalne pytania - lecz nie bardzo się na tym znam. Pozdrawiam wszystkich
rastatajm Napisano 10 Czerwca 2010 Napisano 10 Czerwca 2010 Wymiary, które podajesz odnoszą się od tylnego amortyzatora - tłumika. W takim razie rower nie ma przedniego amortyzatora, czy tylnego? Przy wzroście 178 bardziej stawiałbym na rozmiar M.
Monik Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Napisano 10 Czerwca 2010 Oczywiście chodzi mi o tylny amortyzator - pomyliłam się . Czy taki rower będzie się nadawał do jazdy męża? Okolice Szczecina, Puszcza Bukowa...
Rulez Napisano 10 Czerwca 2010 Napisano 10 Czerwca 2010 Ten drugi damper (nie oryginalny)ma większy skok (2"), może to skutkować uderzaniem tylnego wahacza o rurę podsiodłową - ponieważ w związku z większym skokiem wahacz przesunie się dalej. Zeby sprawdzić czy wahacz nie będzie uderzał trzeba wziąć kawałek płaskownika wywiercić w nim otwory w odległości 14 cm i zamontować zamiast dampera, wtedy pzycja wahacza tylnego będzie taka jak przy całkowicie wykorzystanym skoku dampera 7,5X2" I jeszcze jedna sprawa, przy wzroście 178 cm. Spec zaleca zarówno ramę M jak i L (mniejszy wzrost już tylko M) może czuć się dobrze, ale równie dobrze może być za duża
Mod Team IvanMTB Napisano 10 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2010 Klaniam, Kolejny argument dla mnie aby nielubiec Szpecow. Nietypowe rozmiary damperow Czasami trafiaja sie rozbiorkowe, nietypowe dampery na ebajcu... Sprobuj jak radzi Rulez Szacunek... I.
exocet Napisano 10 Czerwca 2010 Napisano 10 Czerwca 2010 witam mam taki rower tylko w wersji FSR XC Expert , rozmiar M - jest dla mnie idealny przy wzroście 175 cm, mostek 90 mm, jeśli chodzi o damper to raczej nie kombinuj i poszukaj w oryginalnej długości mocowania tj 185mm, na allegro czasem sie pojawia ew. poszukać po sklepach,,, owszem można zaryzykować i dać damper 190 mm, ale może to zmienić zachowanie roweru, producent jednak odradza takie rozwiązanie - jakiś czas temu napisałem do producenta i taką dostałem odpowiedz, myślałem żeby zmienić na fox-a RP23... pzdr
Rulez Napisano 10 Czerwca 2010 Napisano 10 Czerwca 2010 7,5" to jest 190 mm, gdyby miał 185 mm wysokości to miał by 7,25" a takie są w wersji Safire, a nie FSR XC.]
exocet Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 mierzyłem, u mnie długość montażowa jest 185 mm.... pzdr
dobry Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 Ja uważam, że to nie będzie dobry zakup. Moim zdaniem (ale z poprzednich postów wynika, że nie tylko moim) rama będzie za duża. To raz. Poza tym, jak już wcześniej koledzy wspomnieli, nie pasują dostępne na rynku dampery (tylne amortyzatory). Jest wyjście takie, że zapytasz o dostępność damperów u dystrybutora Specialized na Polskę. Ale ciągle zostaje problem zbyt dużej ramy.
razorjack Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 czy rama za duża to nie wiadomo, wszystko zależy od stylu jazdy i przyzwyczajeń. tak samo jak niektórzy wolą dłuższe, a nie którzy krótkie ramy.
Rulez Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 mierzyłem, u mnie długość montażowa jest 185 mm.... No to masz inaczej niż powinno być, może ktoś Ci wstawił damper z Safire ... no chyba , że jest błąd w opisie ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.