Skocz do zawartości

[Wymiana ramy] samodzielne rozebranie roweru na części

daro77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam do kolegów pytanie, otóż będę przerzucał wszystkie graty z Radona 6.0 Zr-Team do ramy CUBE LTD.

Waham się czy brać się za to samemu czy zlecić całą operację w serwisie (ok 150zł)

Podstawowe techniczne operacje wykonywałem zawsze sam, ale nie wiem czy nie przydadzą się jakieś specjalistyczne narzędzia itd...

Nie chciałbym wywiesić białej flagi i pojawić się w serwisie z rozbabranym rowerem :thumbsup:

Nawet nie o koszy mi chodzi, ale robiąc to sememu trochę bym się nauczył....

Napisano

Jedyny problem jaki napotkasz, to wyjecie sterow i ponowny ich montaz w nowej ramie (trzeba je nabic) i jeszcze jedno - suport, moze sie okazac ze stary nie bedzie pasowal do nowej ramy. Pozatym reszta to swietna zabawa.

Napisano

Kilka dni temu stanąłem przed takim wyzwaniem. Nigdy wcześniej nie chciało mi się bawić w rozbieranie... zajęło naście minut. Jedyne co oparło się mojej mocy sprawczej to suport do któregoż to nie mam klucza. :-)Szkoda wydawać 150zł za coś co będzie max kosztowało 20zł.

Napisano

Zrób to sam. Zamiast wydawać na usługę wydaj pieniądze na niezbędne narzędzia. Przydadzą się pewnie też w przyszłości. Zdobędziesz nowe doświadczenie.

Napisano

Ok dzięki za zmotywowanie, zaczynam dziś więc, mam nadzieję że kurier dostarczy ramę. Wracając zajadę do rowerowego i nabędę niezbędne klucze.

Co oprócz zestawu ampuli i wszelkiego rodzaju wkrętaków będzie niezbędne ?

Napisano

co prawda nie przekładałem ramy, aczkolwiek przydatne mogą być "cążki" do skrócenia linek, pancerzy, przewodów hamulcowych (także ich końcówki i zipy) oraz zestaw do odpowietrzenia hydraulików - o ile takowe znajdują się w szpeju

ale to żadne specjalistyczne narzędzia i zapewne sam o tym doskonale wiesz:)

miłej zabawy

Napisano

Dałem się przekonać w serwisie, pojechałem tam zapytać o niezbędne narzędzia i oddałem sprawę spcjalistom.

Nie żałuję, wypucowali mi wszystko że szok, wygląda jak nowy :)

Oto rama Cube Ltd Pro niebieska z czarną Rebą, jeździ się pro, jak mówi napis na ramie: :)

http://img409.imageshack.us/f/47725039.jpg/

http://img684.imageshack.us/f/76248622.jpg/

myślałem nad przemalowaniem amorka ale zostawiam jak jest, wygląda fajnie.

Sory za odgrzewanie starego wątku ale musiałem się pochwalić.

:)

Aha jbc to mam do sprzedania ramę od Radona ZR Team model 2008 - 20 cali

Napisano

To czy serwis czy nie to zalezy, ja na przekladke dalem do serwisu, bo nie mam czasu na pare godzin przy rowerze. Tyle ze ja zaplacilem afair 100zl wliczajac linki, pancerze i nowe klocki hamulcowe do J5 na tyl :yes:.

Fakt, nozka przy tej ramie wywraca kore mozgowa na druga strone :kiss:.

Napisano

No dokładnie, to nie tylko kwestia narzędzi ale jeszcze braku miejsca, w sypialni mam to robić czy może w kiblu ?

Ja się ustawiłem na 100zł bo miałem w planach gruntowne czyszczenie, ale że zbrakło czasu to zaprowadziłem go tam trochę ubłoconego...

Zresztą to nieważne 100 czy 150, ważne że wszystko gra...

Co do nóżki... no cholera no chyba ją zdejmę, zgadzam się że wygląda masakrycznie, ale ostatnie 2 sezony jeździłem z nóżką i poprzednia rama jest jak nowa, a w poprzednim sprzęcie po 4-5 sezonach górna rura cała obdarta z lakieru, siodełko też za swoje dostało od ciągłego opierania...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...