strzelba666 Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 Witam tak jak w temacie. Ze względu na fakt iż moja piasta XT rozleciała się w przeciągu roku po kupieniu postanowiłem skończyć z kulkami i z firmą shimano częściowo (chyba że mowa tu o shimano Xt sprzed 2000 roku.)też. Tak więc proszę o doradzenie piasty NOVATEC tylko prosiłbym z doświdczeń. Słyszałem że nie warto brać na 4 maszynach tylko na dwóch. Czy to prawda i czy w tej pieście ominie mnie problem wymiany bębenka bo takowy nie wchodzi w grę.
focusR Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 Posiadałem model 812 z dwoma łożyskami "maszynowymi". Z nimi problemu nie było najmniejszego (koszt jednego już od kilku złotych), podobnie z zazębianiem bębenka. Gorzej natomiast z klasycznym łożyskowaniem bębenka - to padło. Zdecydowałem się na zmianę piasty, bowiem wg serwisu (nie sprawdzałem dokładniej) koszt bębenka (w dodatku trudno dostępnego) to ok. 80 zł, a dziwnym trafem nie byłem w stanie odkręcić bębenka. Wg pewnej opinii serwisanta - "tajwańska technologia tak ma". Choć z drugiej strony niektórzy na forum polecają właśnie modele z 2 "maszynówkami" zamiast 4.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.