Skocz do zawartości

[rower] stret scraper 8/16, Romet rx500

exkita

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

Właśnie szukam dla siebie roweru i jestem po kilkunastu godzinach czytania forum.

Dotychczas jeździłem, zresztą wciąż jeszcze, na kilkuletnim macrocashu. Ostatnio częstotliwość jazdy skoczyła dość ostro i zastanawiam się nad zakupem czegoś lepszego. W oko wpadły mi właśnie stret scraper i Romet rx500.

Zastanawia mnie tylko czy dadzą radę i ewentualnie, który bardziej.

Najczęściej pokonuje 2 trasy prowadzące do tego samego celu - ok 2-3x w tygodniu. Obie niestety wiążą się z pokonywaniem sporej ilości studzienek kanalizacyjnych i dziur, których zazwyczaj nie można ominąć przez spory ruch uliczny. Po drodze mam także do czynienia z bardzo nierównymi drogami piaskowymi, w jednym przypadku jest też spory kawałek przez las, gdzie jest dużo wybojów i piachu.

Gdyby cała droga była łatwa i przyjemna, to brałbym od razu stret scraper, a tak nie wiem jak on sobie da radę z tą trasą.

Czy lepszy będzie rx500? Czy w ogóle cross się nadaję w takiej sytuacji? Może lepiej jakiś inny, bardziej "terenowy" cross, albo jakiś niedrogi MTB?

Chciałbym żeby rower był na lata i wytrzymał jak najdłużej, no i fajnie jakbym rower oszczędzał trochę siedzenie.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i rady.

Napisano

ile ważysz koleżko? jeśli masz zamiar zaiwaniać jak szalony to lepszym wyborem będzie romet. A jeśli będziesz brał te odcinki spokojnie żeby tylko przejechać to możesz brać śmiało krossa :)

Napisano

ile ważysz koleżko? jeśli masz zamiar zaiwaniać jak szalony to lepszym wyborem będzie romet. A jeśli będziesz brał te odcinki spokojnie żeby tylko przejechać to możesz brać śmiało krossa :)

Należę do tej szczuplejszej części społeczeństwa - mierzę 180cm, a ważę ok 65kg.

Głupio będzie hamować przed każdą studzienką i wybojem, a jest ich naprawdę sporo i to przy samym skraju drogi. Macrocasha nie oszczędzałem, a nowy rower już będzie trzeba. Zależy mi też na szybkości pokonywania tej trasy, żeby nie wyszło, że z rowerem za ok 1400 wychodzi tyle samo czasu, co z takim za 200;p

Jestem też otwarty na inne propozycje w podobnej cenie, które może lepiej radzą sobie z wybojami.

Napisano

Należę do tej szczuplejszej części społeczeństwa - mierzę 180cm, a ważę ok 65kg.

o losie..! weź się za siłownie:P

Napisano

To nie tylko jest kwestia wytrzymałości roweru, ale i komfortu jazdy. Na takim rowerze jak Scraper wsszystkie duże nierówności będziesz od razu czuł w nagdarstkach i ramionach, a sekundę później poczujesz uderzenie w tyłek.

Napisano

Moja waga jest wynikiem błyskawicznego metabolizmu i siłownia może tu tylko zaszkodzić:teehee: Mam tak od dziecka, ale przynajmniej mogę jeść co mi się podoba i w dowolnych ilościach;p

Ok w takim razie Scraper odpada. Rometa też lepiej sobie darować? Czytałem, że ma jakieś oponki, które co nieco amortyzują.

Inna opcja to jakiś niedrogi MTB i będę mógł szaleć na tych wszystkich nierównościach, a i na wycieczkę do lasu się nada.

Chciałbym Rockridera 5.3, ale na pomorzu nie ma nigdzie Decathlonu.

Jest też gdzieś Cross Level A2 z 2008 za ok 1200zł.

W sumie to nie jestem za bardzo wymagający. W końcu tyle lat na macrocashu jeździłem, ale jak już kupować, to chciałbym wydać pieniądze jak najlepiej.

Napisano

Moja waga jest wynikiem błyskawicznego metabolizmu i siłownia może tu tylko zaszkodzić:teehee: Mam tak od dziecka, ale przynajmniej mogę jeść co mi się podoba i w dowolnych ilościach;p

szczupłe osoby maja dobry start do zrobienia rzeźby przy odpowiednich suplementach. 2-3 lata i pod moją ręką byś wyglądał jak te geje z czasopism dla kobiet:P

Napisano

szczupłe osoby maja dobry start do zrobienia rzeźby przy odpowiednich suplementach. 2-3 lata i pod moją ręką byś wyglądał jak te geje z czasopism dla kobiet:P

No to może kiedyś będzie warto zainwestować w te suplementy, bo samo jedzenie nie daję żadnego efektu;]

Co do roweru, to jednak daruje sobie crossy. Nie chcę mi się czekać aż zrobią porządne drogi..

Napisano

No to może kiedyś będzie warto zainwestować w te suplementy, bo samo jedzenie nie daję żadnego efektu;]

Co do roweru, to jednak daruje sobie crossy. Nie chcę mi się czekać aż zrobią porządne drogi..

Też chyba będę musiał spróbować tych suplementów, bo na razie nie wyglądam jak gość z okładki, a raczej jak dziecko z auschwitz :D . A powiedzcie, czy romet to najlepsza propozycja w tej cenie, czy jest coś lepszego ( może taniej)?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Na początku witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Rozważam zakup Skrapera, poczytałem informacje na forum, zapoznałem się tym artykułem, kolejny pobrałem stąd i chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych rowerzystów odnośnie kilku kwestii.

1. Ta prędkość 3-35 km/h dotyczy wersji 8 czy 16 biegowej?

2. Czy opłaca się dołożyć 450 zł do wersji 16 (rama 19 najniższa cena to 1399 za 8 biegową, za 16 biegową 1849). Jak się to ma do szybkości komfortu jazdy na długich prostych odcinkach poza miastem (oczywiście w porównaniu do 8 biegowej wersji). O ile wzrasta prędkość maksymalna dzięki piątce dodatkowych "zębów". Jakich efektów mogę się spodziewać po wymianie zębatki w tylnej piaście na 18 "zębową" (20 montują chyba w standardzie)? Zastanawiam się czy warto pozbawiać się istotnej zalety, jaką jest bezawaryjność i brak konieczności częstej konserwacji (dodatkowe elementy w postaci dwóch zębatek, aparat przerzutkowy, kolejna manetka i linka, a także odrobinę większe zużycie łańcucha)?

3. Jak wygląda manetka przedniej przerzutki w wersji 16 biegowej (gorąco proszę o zdjęcie kierownicy)?

4. Czy te elementy "podejdą" do tego roweru:

- błotniki 1, 2a i 2b, 3 (czy istnieje jakaś tańsza wersja uniwersalnych błotników, wolałbym przedni nie montowany do ramy, ale właśnie taki nad koło)?

- amortyzatory 1 (czym się różnią te dwa), 2 (może macie jakieś inne propozycje, chciałbym, abyście, teoretycznie oczywiście, wyjaśnili mi, jak zastosowanie amortyzatorów wpłynie na konstrukcję roweru, który zaprojektowany został jako "twardy", jak się to może odbić na wrażeniach z jazdy i jej komforcie),

5. Czy wiecie coś o tych sprzedawcach, a może polecacie któregoś coolbikezone (zero kontaktu mailowego), T-BIKE-PL (rower droższy o 200 zł, dobry kontakt mailowy, jako jedyni mają wersję 16 biegową))?

6. Napiszcie o wrażeniach z użytkowania tego ścigacza (frajda z jazdy, czy jest wywrotny, jak z zakrętami i przyczepnością, jak wygląda sprawa konserwacji i serwisowania tzn. co i jak często robicie).

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, proszę jednocześnie o wyrozumiałość, ponieważ jestem totalnym laikiem (takim greenhornem jak na Dzikim Zachodzie) , któremu zamarzył się niedawno rower, jeszcze nie zdążył się douczyć i kręci wszystkim głowę. Dodam jeszcze, że nie mam szansy na "przymiarkę" do tego roweru, jest on swoistym białym krukiem w sklepach, ale jestem na niego prawie zdecydowany. Chcę zasięgnąć waszej opinii na powyższe tematy i podejmę decyzję.

Ma być niedrogi (jak najlepszy stosunek cena/jakość), bezproblemowy (zamknięta piasta i jedna grupa Allfine, trochę boję się hydraulicznych hamulców stąd pytania o serwis i konserwację), będzie służył do jazdy w mieście, po szosie i trochę polnych dróg (czyli 80% fatalne polskie drogi, bardzo kiepskie i dlatego "jęczę" o te "amory", a 20% trochę piasku, żwiru, ubitej ziemi wolnym tempem). Codziennie obowiązkowych 10 km, a poza tym jazda rekreacyjna (spalanie "tuku", wyrabianie formy i prawie zapomniana radość z jazdy).

Napisano

1. bez różnicy jaka wersja, w 8 zakres prędkości przy tarczy 45T od ok. 12 km/h z "normalną" kadencją, przy 39T od ok. 8 km/h

2. wg. mnie 16 jest dla mega łydy :P jeśli zmienisz na 18tkę uzyskasz twardsze przełożenie, ja bym nie dopłacał do "16"

3. - :P

4. błotników nie montowałem, amorka jakiego nie włożysz to rower podniesie się o 6 cm a to jest b.dużo

5. kupiłem w coolbiku kontakt b.dobry ale spedycja do bani 2x wysyłali rower i za każdym razem był odrapany

6. przyjemny rowerek daje radę w lekkim terenie/lesie najważniejsze żeby odpowiednio dopasować ciśnienie oraz zmienić siodełko oraz chwyty

w rowerze do tej pory nic nie robiłem poza smarowaniem łańcucha, serwis piasty wymagany jest co 2 lata i polega na rozebraniu wyczyszczeniu i uzupełnieniu smaru.

Rower kupiłem bez przymiarki ale dokładnie wiedziałem na co się decyduje i nie żałuję :), dobrze jest poszukać na allegro bo jest kilka ciekawych propozycji na alfine

Napisano

ad.1

Miałem na myśli wersję 8 biegową.

ad.2

Prędkości wersji 16 biegowej będą zdecydowanie wyższe, ale jak już słusznie zauważono potrzeba do tego dobrej kondycji. To są już prawie szosowe przełożenia. Jak duże prędkości można osiągnąć to nie wiem, bo nie sprawdzałem. Jak juz pisałem wersję 16b warto kupić tylko i wyłącznie wtedy, gdy często robisz długie, asfaltowe trasy poza miastem i zależy Ci na dużych prędkościach. W innym wypadku wersja 8b jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.

ad.3

Najprawdopodobniej druga manetka jest taka sama. Wg katalogu Shimano grupa Alfine ma tylko jeden model manetki.

ad.4

Wiem, że są dwa modele Swing Shock pod tarcze i pod V-ki, choć na stronie, w obydwu przypadkach jest pokazany tylko ten z pivotami. Tak poza tym to czy Swing Shock jest w ogóle w Polsce dostępny?

ad.5

W T-BIKE byłem osobiście i moje odczucia są pozytywne. Z Coolbike miałem kontakt wyłącznie telefoniczny - też OK.

Tak w ogóle skoro i tak chcesz przerabiać Scrapera na rower amortyzowany ( i zmieniać jego oryginalny charakter) to może lepiej spróbuj poszukać sobie Unibike Freeway w dobrej cenie. Masz tam i pełną grupę Alfine i amortyzację już w standardzie. Gdybyś dostał dobry rabat na niego to może się okazać sensowniejszym rozwiązaniem.

Napisano

Powiem krótko ... dzięki za konkretne porady i tak szybka reakcję. Czeka mnie trochę główkowania przed podjęciem ostatecznej decyzji, co będzie dzięki Wam dużo łatwiejsze. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego aparatu przerzutkowego (ten który widziałem na zdjęciach ma liczbę biegów 8, a z przodu są potrzebne dwa - muszę gdzieś znaleźć zdjęcie tego wynalazku). Z tymi "amorami" to zabiliście mi ćwieka. Nie pomyślałem o tym, że rower się tyle podniesie, a tych SWING SHOCK nie dostanę w Polsce (znalazłem trochę podobne, przynajmniej tak mi się wydaje). Jeżeli chodzi o Unibike"a ....(ślinotok)... marzenie bez szan na realizację (cena 2700 zł min., a zazwyczaj 2799 zł). Marka solidna, rower estetycznie bez zarzutu, jedynie amortyzator przekombinowany. KROSS to najańszy rower z tym osprzetem (Shimano Alfine).

Napisano

O to widzę, że są oficjalnie sprowadzane. Kiedyś jak sprawdzałem to chyba jeszcze nie mieli. Wg mnie to są te same Swing Shocki. Pamiętaj jednak, że tam jest jedynie krótka sprężyna i elastomerowy odbojnik, więc komfort pracy takiego amortyzatora będzie bardzo niski. Patrząc na jego konstrukcję to cena 400 zł jest dość wysoka. Natomiast logika podpowiada, że nie podniesie on tak bardzo roweru. Jeśli ,,standardowy'' amortyzator faktycznie uniesie rower o 6 cm z przodu to kompletnie zaburzy jego geometrię. Zrobi się z tego taka zadarta koza, która nie będzie chciała skręcać. Na mój gust nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Słuchaj nie wiem jaki masz budżet, ale Scraper 8b + Swing + to jakieś 1800-1900zł. Scraper 16b + Swing to to już jakieś 2300-2400 zł. Sezon się kończy i jest szansa, ze za te 2300-2400 dostaniesz Unibike. Ja bym dla świętego spokoju spróbował np.tutaj. Może byś urwał te 15%.

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego aparatu przerzutkowego (ten który widziałem na zdjęciach ma liczbę biegów 8, a z przodu są potrzebne dwa

Albo ja Cię nie rozumiem, albo Ty mylisz pojęcia. W modelu 16b z tyłu jest normalnie piasta Alfine. Dokładnie taka sama jak w modelu 8b. Natomiast z przodu masz dwutarczowy mechanizm korbowy. Te dwie tarcze są obsługiwane przez zwyczajną przerzutkę. W tym konkretnym przypadku jest to model z grupy szosowej - Sora. Na stronie Krossa możesz sobie to zobaczyć w powiększeniu.

Napisano

jeśli koniecznie ma być amor to absolutnie nie nadaje się do scrapera

poszukaj dobrego dystrybutora który da Ci fajny rabat i weź Freeway'a

na rowerach jest wysoka marża także możesz powalczyć :)

Napisano

Wiem, że korba z dwiema tarczami (Alfine??? FC-4550-S ze strony Krossa, na stronie Shimano to grupa ...komponenty szosowe spoza grup ), aparat przerzutkowy Sora FD-3400, ale jak wygląda manetka do zmiany biegów (ta z Alfine ma w okienku numerację od 1 do 8) czyżby też była spoza grupy.

Popytam i pomęczę ludzi w sprawie cen Unibie'a. Jeżeli chodzi o modyfikację Scrapera, to muszę ulec waszej logice. Zostaje żel pod siodło i jazda.

Napisano

hej

ja już drugi sezon "ujeżdżam" freewaya i mogę tylko potwierdzić, że to super rowerek wart swojej ceny, przerzutki w piaście to istne cudo, proste, szybkie i precyzyjne, nie wymagające częstego czyszczenia i regulacji( a to duży atut). To zwinny sprzęt idealnie nadający się do miasta, na długie szosowe wypady, ale również w lekki teren dzięki zamontowanej amortyzacji. Jeśli nie chcesz kupować teraz z powodu ceny to na koniec sezonu na pewno będą obniżki. Warto oszczędzać na ten rowerek:)

Napisano

Zależy mi na tym, by wykorzystać jeszcze resztę lata, więc zakupu chciałbym dokonać jak najszybciej, oczywiście nie wyłączam mózgu, nie zakładam klapek na oczy, nie kładę się na ziemi i nie tupię nogami i jestem elastyczny. O jakości tego roweru jestem przekonany, to jeden z pierwszych, który "wypłynął" podczas moich poszukiwań i od razu przypadł mi do gustu (potem znalazłem Scrapera i wydał mi się rozsądnym kompromisem). Niestety cena Freeway'a jest wysoka, za "dwa koła" plus raty :) raczej go nie "wyrwę". Z rowerem jak z "kompem" trzeba sobie ustalić limit. Wiem, moja wina, powinienem o tym napisać w swoim pierwszym poście, już taki ze mnie CKM.

Napisano

Pitof dzięki za namiary na sklep :P . Dali rabat bez szemrania :woot: , ale i tak nie stać mnie na ten rower :bye2: ... niestety. Co do przedniej przerzutki, to tuman :voodoo: ze mnie, nie potrafię się precyzyjnie wyrażać. Przeczytałem posty jeszcze raz i wiem gzie namieszałem - chodziło mi o manetkę zmieniającą biegi, a dokładniej oto, jak wygląda.

Zdecydowałem się na Street Scraper, ale w T-bike.pl (coolbikezone nie wydaje mi się solidnym sklepem, skargi na kiepskie pakowanie i porysowane produkty, długi czas oczekiwania na przesyłkę, brak kontaktu mailowego dyskwalifikują go :voodoo: ). Postanowiłem dołożyć do wersji 16 biegowej, gdyż różnica nie jest tak znaczna (wytargowałem mały rabacik :starwars: ). Wydaje mi się, że rower Krossa jest prawdziwą okazją i zwycięzcą w kategorii cena/jakość.

Jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję za okazaną pomoc :yes: , dzięki takim ludziom jak Wy stale odkrywam jasną stronę Internetu :D .

Szkoda, że nie można edytować wcześniejszego posta.

Napisano

też się zastanawiam nad tym rowerkiem i mam pytanie, bo pewnie raz w roku będę nim jechał na jakieś 2-3 dni pojeździć po lesie i moje pytanie jest czy da radę zamontować do niego bagażnik rowerowy?

Napisano

Nie jestem specem, ale na 99%nie. Nie można wykluczyć wszelkich mutacji bagażników, ale nawet z błotnikami jest problem, ponieważ brak jest miejsc do mocowania i trzeba wybierać uniwersalne. Może tak samo jest z błotnikami, jednak nie liczyłbym na to, gdyż bagażnik musi wytrzymać większe obciążenia, a nie mam pojęci jak coś zamocować do tej ramy. Pozdrawiam. Sam czekam na rower i nie mogę się doczekać. Przeczytaj cały temat i poszperaj w necie (możesz skorzystać z linków mojego posta), bo wydaje mi się, że brak amortyzacji i delikatne wąskie koła mogą go wykluczyć w trudniejszym terenie. Możesz spróbować zamontować ten amortyzator (w jednym ze swoich postów podałem link do sklepu), ale skonsultuj to wcześniej z ludźmi, którzy się znają (ze wszystkich dostępnych najmniej zmienia geometrie ramy, ale też amortyzacja prawdopodobnie nie jest najwydajniejsza). Jeżeli masz fundusze, to zastanów się nad polecanym wcześniej rowerem, dodatkowo możesz trochę zbić cenę. Gdybym miał kasę, to wybrałbym Unibike'a, wymieniłbym tylko "szpanerski" i kosztowny amortyzator na mniej skomplikowaną konstrukcję.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Napisano

Zawsze można sobie zamontować bagażnik mocowany do sztycy, np. taki. Kwestia jak duży jest nam potrzebny i jaki ciężar chcemy zapakować.

wymieniłbym tylko "szpanerski" i kosztowny amortyzator na mniej skomplikowaną konstrukcję.

Amortyzator może byc dobry lub kiepski, ale nie wiem jak może być szpanerski. Dodatkowo ten zamontowany w Unibike'u kosztuje u oficjalnego dystrybutora całe 300 zł, więc ciężko go nazwać kosztownym. Nie wiem na co miałbyś go zamienić (poza lepszym modelem powietrznym) i co chciałbyś dzięki tej zmianie zyskać.

Napisano

Mam jeszcze pytanie odnośnie krossa scraper, czy mogę da się zamontować jakieś inne hamulce do niego i ile mógłbym wziąć za te które są fabrycznie zamontowane? myślicie, że jakiś kupiec na nie by się znalazł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...