JaRo91 Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 Witam jest to mój pierwszy post lecz forum przeglądam od dłuższego czasu ponieważ chcę zakupić rower MTB w kwocie około 1000 zł. Do rzeczy początkowo rozglądałem sie za krosami level a2 ale nie należę do tych osób co lubią przepłacać za nazwe firmy na ramie Znalazłem taki rower na allegro Torpado Light Pro firma podobno ma tradycje i dobrą renomę na rodzimym rynku czyli włoskim. http://www.allegro.pl/item1071538817_rower_mtb_torpado_light_pro_26_tarczowki_alivio.html Rower spodobał mi się głównie dlatego że ma osprzęt full alivio (dla mnie najbardziej optymalny) Hamulce tarczowe chyba nie najgorsze bowiem mam zdolność do decentrowania kół w rowerze i później v-breki działają słabo Na osprzęcie się nie znam więc pytam sie was czy to jest warte swojej ceny... DANE TECHNICZNE RAMA ALUMINIOWA RAMA STOP 6061 LIGHT PRO WIDELEC AMORTYZOWANY SOUNTOUR XCT V2 LOCKOUT HAMULCE PRZÓD I TYŁ DISC-BRAKE SHIMANO 416 KLAMKI HAMULCA KLAMKOMANETKI SHIMANO STEF 60 ALUMINIOWE OBRĘCZE aluminiowe dwukomorowe wzmacniane TORPADO PIASTY aluminiowe SHIMANO HB-RM65 OPONY INNOVA 26x1,95 SIODŁO TORPADO EXPLORER SZTYCA aluminiowa ZOOM MOSTEK aluminiowy ZOOM KIEROWNICA aluminiowa KALIN STERY zintegrowane na łożyskach AHEAD NECO KORBA TORPADO PRT ALUMINIOWA KASETA SHIMANO HYPER GLIDE HG40 8v PRZERZUTKI PRZÓD SHIMANO C 050 / TYŁ SHIMANO ALIVIO 24 przerzutki MANETKI KLAMKOMANETKI SHIMANO STEF EF 60 8V SUPORT wkład na łożyskach stożkowych SHIMANO PEDAŁA ALUMINIUM / PLASTIK WAGA 13,3 kg całość 1 079,00 zł Pozdrawiam czekam na odpowiedzi.
Schwefel Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 No jest to zawsze jakieś wyjście choć wolałbym A2 bo ma lepszy amortyzator. XCR to minimum żeby mówić o jakimś komforcie jazdy.
JaRo91 Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Napisano 9 Czerwca 2010 Jak na razie całe życie jeździłem bez amorka to i XCR powinien starczyć W tym sklepie rower ma podobny osprzęt ale ma rame 7005 zamiast 6061 http://www.kasknarciarski.com.pl/product_info.php?cPath=67&products_id=242 Która rama była by lepsza?
JaRo91 Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Napisano 9 Czerwca 2010 Dobra poczytałem trochę o ramach i każda ma swoje zalety i wady a większość zależy od obróbki a nie stopu. Przechodząc do setna mam pytanie dotyczące hamulców tarczowych niekoniecznie tych co są w tym rowerze. Czy tarczówki mechaniczne bez problemu blokują koło tak jak dobre v-breki ? Poza tym może ktoś ma inne propozycje na rower MTB do 1100 zł Głownie miasto i szuter trochę las.
Schwefel Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 Jak głównie miasto i szuter to nie wiem czemu wybierasz wśród MTB Do takiej jazdy tylko cross.
Zidentyfikowany Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 http://www.allegro.pl/item1071538817_rower_mtb_torpado_light_pro_26_tarczowki_alivio.html Nawet lekki jak za tę cenę. Ale co to za firma? Jaka nazwa wogóle Torpado
Rulez Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 Schwefel słusznie pisze - ten Arkus powinien się sprawdzić na 100% : http://darsat.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=652 PS jedno mnie w tym Torpado zaciekawiło, gdzie tam się zmieściły 23 przerzutki ?
Schwefel Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 Zmieściły się 2 a pozostałe 21 dostaniesz pocztą
Mod Team safian Napisano 9 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 9 Czerwca 2010 Boże, jak w opisie aukcji mozna dać "pedała", oooh i ma az 23 przerzutki, mi wystarcza tylko 2 :[ Swoją drogą osprzęt nie jest najgorszy, ciekawe jaka jest geometria ramy. Z MTB mogę polecić Rockridera 5.2, którego od roku ujeżdzam, chociaż do Twoich zastosowań może lepszy byłby rower crossowy?
JaRo91 Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Napisano 9 Czerwca 2010 Dzięki za zainteresowanie tematem Trochę źle sie wyraziłem. Rower crossowy w ogolę mi nie odpowiada mieszkam w gdańsku. I średnio dwa razy w tygodniu musze pokonywać wzgórza morenowe gdzie przy zjazdach rozpedzam sie średnio do 45-55 km/h więc potrzebuje stabilny rower z względnie dobrymi hamulcami, dodam że zjazd ten to trochę las trochę szutrowo kamienista ścieżka wiec w ogole cross mi nie odpowiada no a poza tym jeżdżę po mieście Dalej Rockrider 5.2 fajny rower ale niestety w północnej Polsce Decathlon w ogole nie ma sklepów. No i osprzęt trochę słaby. Co do 23 przerzutek to pewnie piszą tak na uprzedzenie jak by jeden bieg nie wskakiwał albo ktoś ma problem z mnożeniem 3x8 PS. Torpado trochę śmiechowa nazwa ale osprzęt wydaje sie spoko za tą cene. Jeśli macie propozycje to walcie bo muszę najlepiej jutro już coś zamówić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.