slawex17 Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 tak jak w temacie. na allegro poszukałem 'koraliki dystansowe' i zastanawiam się do czego one służą? widziałem owe na lince hamulcowej w jednym z unibike'ów. http://allegro.pl/item1070124265_koraliki_dystansowe_clarks_na_linke.html
arroyo Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Skoro poszukałeś na allegro to mogłeś doczytać "Koraliki dystansowe przeznaczone są do linek przerzutkowych i hamulcowych. Montuje się je w miejscach, gdzie linka nie jest osłonięta pancerzem. Stosowanie ich ogranicza możliwość zarysowania lakieru ramy na skutek ocierania linki. "
Mod Team michuuu Napisano 8 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2010 Między przelotkami trzymającymi pancerz tam gdzie linka jest goła zakładamy koraliki żeby nie obcierała się o ramę.
Schwefel Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 A w praktyce to ja jeszcze nigdy nie miałem porysowanej ramy od puszczonej "luźno" linki. Także jak ktoś liczy gramy to lepiej niech sobie zdemontuje ten bajer.
bodziekk Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Ja miałem porysowaną ramę Authora. Ale tam linki były puszczone na górze górnej rury, więc to dlatego - łatwo było np. oprzeć się, dociskajac linki do powierzchni rury. Przy inaczej prowadzonych linkach takie koraliki są zbędne.
Schwefel Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 A no tak to faktycznie jedyny przypadek, ale to było beznadziejne prowadzenie bo można było sobie ręce pociąć przy glebie.
Mod Team michuuu Napisano 8 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2010 Ja miałem porysowaną ramę Authora. Ale tam linki były puszczone na górze górnej rury, więc to dlatego - łatwo było np. oprzeć się, dociskajac linki do powierzchni rury. Przy inaczej prowadzonych linkach takie koraliki są zbędne. Ale mniejsza możliwość uwalenia linek błotem z przedniego koła.
bodziekk Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 Teoretycznie tak. W praktyce moją kolejną ramą był Marin z dolnym prowadzeniem i ślizgiem pod suportem, i w błocie nie było problemów. Zresztą - nie twierdziłem, że takie rozwiązanie jest lepsze czy gorsze, tylko że jedynie w takim przypadku widzę możliwość porysowania rury
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.