Kamill Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Witam, obecnie posiadam komplet BB5 z tarczami 160mm i klockami półżywicznymi Jagwire. Mimo dobrego ustawienia zacisku, dotartych klocków i odtłuszczonej obręczy nie jestem zadowolony z siły hamowania, praktycznie nie mam możliwości zablokowania przedniego koła. Stąd myśl o kupnie hydraulicznych tarczówek. Na razie dojrzewam do tej decyzji, myślę że ten sezon jeszcze przejeżdżę na tych a nowe kupię w zimie, może jakieś promocje się trafią Rozważam tylko Avida, a że kolorystyka mojego roweru wymusza kupno tylko i wyłącznie czarnych zacisków z czarną klamką, wybór ogranicza się do: Juicy 3, Elixir CR (kusząca jest promocja u formickiego na komplet Carbon za 1000zł), Code 5. Dwa ostatnie są niemal trzykrotnie droższe od J3, stąd moje pytanie czy warto dopłacać do nich? Chodzi mi o to że przy mojej jeździe (żadnych maratonów, wyścigów, zjazdów; tylko lasy, pola, ogólnie bezdroża i niestety asfalt) raczej nie wykorzystam potencjału takich hampli, a sądzę że nawet J3 w porównaniu do BB5 jest jak niebo a ziemia. Dobrze kombinuję? Może ktoś przesiadł się z BB5 (albo nawet BB7) na Juicy 3 i może opisać jak bardzo wzrosła siła hamowania i modulacja? Domyślam się, że znacznie, ale czy na tyle że warto je zmieniać? Da się zblokować przednie koło? Może nie jednym palcem, bo nie tego oczekuję, ale bez siłowania się z klamką... Będę wdzięczny za wszelkie luźne przemyślenia, rady Pozdrawiam
Artursx1 Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Skoro masz tyle kasy , to kupuj Shimano Sainty ! Kolor taki jaki chcesz . Mega moc i modulacja , dosłownie zrywa z nóg ;p . Rozważ sainty .
Poczwar Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Artur skoro hamulce mają być do spokojnej jazdy to według mnie wystarczy SLX lub j3. Obecnie posiadam SLX i dla mnie są rewelacyjne (tarcze 160, moja waga ok.65kg,przesiadałem się z V)Resztę kasy zainwestuj w co innego bo według mnie nie warto inwestować w tak drogie hamulce do zwykłej jazdy. PoZdRo
ukaniex Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Sainty? Niespełna rozumu jesteś kolego. To jedne z mocniejszych hebli a Ty mu do lajtowej jazdy polecasz? Bierz Elixiry ewentualnie poszukaj Formuli.
Andrew Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 A może SLX? Są o wiele lepsze od Juicy 3. I kolorem wiele od nich nie odstają.
Kamill Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Napisano 9 Czerwca 2010 Artursx1, katapultowanie się jednym palcem nie jest tym, czego chcę Poczwar & Andrew, nawet nie myślałem o SLX a widzę że to błąd, poważnie się nad nimi zastanowię. ukaniex, gdyby one tylko były czarne
Artursx1 Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 Kamill prędzej katapultujesz się na juicy niż na saincie . Skoro podałeś Code 5 / Elixiry CR stwierdziłem że chcesz hebelki do mocniejszej jazdy . Pomyśl nad SLX , całkiem dobre hamulce w tej cenie .
Kamill Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Napisano 9 Czerwca 2010 No właśnie już zdążyłem się nakręcić na SLXy i nie wiem czy nie kupię ich jeszcze w tym sezonie Mam tylko dylemat czy kupować od razu przód i tył czy na razie sam przód. Tak naprawdę tylnego hamulca rzadko używam, czasem się nim tylko wspomagam i BB5 mi do tego wystarcza. Przy okazji, zmieniać od razu tarcze (np. XT) czy mogą zostać Avidy Roundagony? Domyślam się, że pełnię mocy hamulec uzyska dopiero na tarczach Shimano (i innych klockach)?
blair7 Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 tarcze moga zostac, ale cos mi tu nie gra....bo w jednym z rowerow mam j3, a w innym bb5 i czasami mam wrazenie ze bb5 lepiej hamuja. Moze kup metalizowane klocki, mniejszy wydatek a roznice powinienes zobaczyc. W trzecim rowerze mam slx-y i z nich jestem najbardziej zadowolony
Poczwar Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 tak poza tematem. Krzysiek(blair7) to ile ty masz tych rowerów ??? A co do SLX to podtrzymuje nadal,że są to porządne hamulce i jak najbardziej Ci je polecam(tylko na wszelki wypadek napisz ile wazysz). EDIT: sprawdziłem w garażu i jest tylko Poison Curare, pochwal się resztą . PoZdRo
Kamill Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Napisano 9 Czerwca 2010 Przekonaliście mnie, na ten dzień jeśli bym zmieniał hample to na 100% kupiłbym SLX blair7, może i masz rację z tymi klockami... Zrobiłem małą roszadę z klockami, bo zauważyłem, że nieruchome klocki strasznie krzywo się starły. Dałem więc oba krzywe na tył, a proste na przód. Po tym zabiegu i po regulacji zacisków jestem w stanie zablokować przednie koło podczas jazdy, więc nie jest jeszcze tak tragicznie.
Kellysbicycles Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Sorka że odświeżam ale taka pouczająca wiadomość na przyszłość. Do polepszenia mocy bardzo praktyczna jest większa tarcza Np 180mm
Patryczek Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Ja posiadam juicy 3 z tarczą 160mm na przód , dotarte oczywiście i bez problemu zatrzymają koło Jednym palcem także bez problemu :-) Myślę , że wystarczą SLXów nie miałem okazji testować a szkoda ;p ( warzę 61 kg )
elo87510 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Ja posiadam Elixirki 5 i waże 45kg i moge katapultować się jednym palcem:)
Kamil515 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Ja posiadam juicy 3 z tarczą 160mm na przód , dotarte oczywiście i bez problemu zatrzymają koło Jednym palcem także bez problemu :-) Myślę , że wystarczą SLXów nie miałem okazji testować a szkoda ;p ( warzę 61 kg ) Co warzysz? Mam nadzieję, że coś dobrego.
Matti95 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Elixiry 5 są naprawdę godne polecenia w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz są świetne wagą ( lżejsze od xt), siłą hamowania i na dodatek jak kupujesz hamulce avida to tarcze zawsze masz w zestawie I spokojnie taniej znajdziesz niż slx
Silver400 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 tak apropo tych BB5 to ja mam na tarczy 185 z orginalnymi klockami i przy 2-3 palcach latam przez przednie koło waŻę 60kg z ekwipunkiem ~65
Bugatti Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 również polecam slx j3 słabo hamują i mają strasznie ,,gumową" klamke
Patryczek Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Jeśli chodzi o słabą siłę hamowania to się nie zgodzę Ale co do gumowej klamki to tak. :/
Schwefel Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Nie to tylko Kellysbicycles obudził się ze snu zimowego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.