Skocz do zawartości

[tarczowe hydrauliczne] zmiana z mechanicznych

Kamill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

obecnie posiadam komplet BB5 z tarczami 160mm i klockami półżywicznymi Jagwire. Mimo dobrego ustawienia zacisku, dotartych klocków i odtłuszczonej obręczy nie jestem zadowolony z siły hamowania, praktycznie nie mam możliwości zablokowania przedniego koła. Stąd myśl o kupnie hydraulicznych tarczówek. Na razie dojrzewam do tej decyzji, myślę że ten sezon jeszcze przejeżdżę na tych a nowe kupię w zimie, może jakieś promocje się trafią :)

Rozważam tylko Avida, a że kolorystyka mojego roweru wymusza kupno tylko i wyłącznie czarnych zacisków z czarną klamką, wybór ogranicza się do: Juicy 3, Elixir CR (kusząca jest promocja u formickiego na komplet Carbon za 1000zł), Code 5. Dwa ostatnie są niemal trzykrotnie droższe od J3, stąd moje pytanie czy warto dopłacać do nich? Chodzi mi o to że przy mojej jeździe (żadnych maratonów, wyścigów, zjazdów; tylko lasy, pola, ogólnie bezdroża i niestety asfalt) raczej nie wykorzystam potencjału takich hampli, a sądzę że nawet J3 w porównaniu do BB5 jest jak niebo a ziemia.

Dobrze kombinuję? Może ktoś przesiadł się z BB5 (albo nawet BB7) na Juicy 3 i może opisać jak bardzo wzrosła siła hamowania i modulacja? Domyślam się, że znacznie, ale czy na tyle że warto je zmieniać? Da się zblokować przednie koło? Może nie jednym palcem, bo nie tego oczekuję, ale bez siłowania się z klamką...

Będę wdzięczny za wszelkie luźne przemyślenia, rady :)

Pozdrawiam

Napisano

Skoro masz tyle kasy , to kupuj Shimano Sainty ! Kolor taki jaki chcesz . Mega moc i modulacja , dosłownie zrywa z nóg ;p . Rozważ sainty .

Napisano

Artur skoro hamulce mają być do spokojnej jazdy to według mnie wystarczy SLX lub j3. Obecnie posiadam SLX i dla mnie są rewelacyjne (tarcze 160, moja waga ok.65kg,przesiadałem się z V)Resztę kasy zainwestuj w co innego bo według mnie nie warto inwestować w tak drogie hamulce do zwykłej jazdy. PoZdRo

Napisano

Sainty? Niespełna rozumu jesteś kolego. To jedne z mocniejszych hebli a Ty mu do lajtowej jazdy polecasz?

Bierz Elixiry ewentualnie poszukaj Formuli.

Napisano

Artursx1, katapultowanie się jednym palcem nie jest tym, czego chcę :)

Poczwar & Andrew, nawet nie myślałem o SLX a widzę że to błąd, poważnie się nad nimi zastanowię.

ukaniex, gdyby one tylko były czarne B)

Napisano

Kamill prędzej katapultujesz się na juicy niż na saincie . Skoro podałeś Code 5 / Elixiry CR stwierdziłem że chcesz hebelki do mocniejszej jazdy . Pomyśl nad SLX , całkiem dobre hamulce w tej cenie .

Napisano

No właśnie już zdążyłem się nakręcić na SLXy i nie wiem czy nie kupię ich jeszcze w tym sezonie :thanks: Mam tylko dylemat czy kupować od razu przód i tył czy na razie sam przód. Tak naprawdę tylnego hamulca rzadko używam, czasem się nim tylko wspomagam i BB5 mi do tego wystarcza.

Przy okazji, zmieniać od razu tarcze (np. XT) czy mogą zostać Avidy Roundagony? Domyślam się, że pełnię mocy hamulec uzyska dopiero na tarczach Shimano (i innych klockach)?

Napisano

tarcze moga zostac, ale cos mi tu nie gra....bo w jednym z rowerow mam j3, a w innym bb5 i czasami mam wrazenie ze bb5 lepiej hamuja. Moze kup metalizowane klocki, mniejszy wydatek a roznice powinienes zobaczyc. W trzecim rowerze mam slx-y i z nich jestem najbardziej zadowolony

Napisano

tak poza tematem. Krzysiek(blair7) to ile ty masz tych rowerów :woot: ??? A co do SLX to podtrzymuje nadal,że są to porządne hamulce i jak najbardziej Ci je polecam(tylko na wszelki wypadek napisz ile wazysz). :thumbsup:

EDIT: sprawdziłem w garażu i jest tylko Poison Curare, pochwal się resztą ;) . PoZdRo

Napisano

Przekonaliście mnie, na ten dzień jeśli bym zmieniał hample to na 100% kupiłbym SLX :thumbsup:

blair7, może i masz rację z tymi klockami... Zrobiłem małą roszadę z klockami, bo zauważyłem, że nieruchome klocki strasznie krzywo się starły. Dałem więc oba krzywe na tył, a proste na przód. Po tym zabiegu i po regulacji zacisków jestem w stanie zablokować przednie koło podczas jazdy, więc nie jest jeszcze tak tragicznie.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Ja posiadam juicy 3 z tarczą 160mm na przód , dotarte oczywiście i bez problemu zatrzymają koło :icon_confused: Jednym palcem także bez problemu :-) Myślę , że wystarczą :wallbash: SLXów nie miałem okazji testować a szkoda ;p ( warzę 61 kg )

Napisano

Ja posiadam juicy 3 z tarczą 160mm na przód , dotarte oczywiście i bez problemu zatrzymają koło :D Jednym palcem także bez problemu :-) Myślę , że wystarczą :) SLXów nie miałem okazji testować a szkoda ;p ( warzę 61 kg )

Co warzysz? Mam nadzieję, że coś dobrego. :P

Napisano

Elixiry 5 są naprawdę godne polecenia w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz są świetne wagą ( lżejsze od xt), siłą hamowania i na dodatek jak kupujesz hamulce avida to tarcze zawsze masz w zestawie :P I spokojnie taniej znajdziesz niż slx :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...