Skocz do zawartości

[przerzutka] wymiana przód i tył

kkkrajek18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chciałbym w moim rowerze(magnum diablo), wymienić przerzutki z przodu i z tyłu. Obecnie z tyłu jest Acera a z przodu Shimano FD-TY10. Miałbym to zamienić na Alivio(przód i także tył). Nie jestem fachowcem jeśli chodzi o rower, dlatego mam pytanie czy te przerzutki będą dobre:

-przód http://www.allegro.pl/item1064706514_przerzutka_przednia_shimano_alivio_fdm413_down.html#gallery

- tył http://www.allegro.pl/item1059453973_przerzutka_tyl_shimano_alivio_rd_m410_7_8_biegow.html

Nie wiem, czy przerzutka ma być top swing czy down swing, ale czytałem że obie pasują, ale down swing jest żywotniejsza. mam kasete 7 rzędów, manetki shimano altus.

Napisano

przerzutka tylna obsługuje od 11 do 34 zębów a wolnobieg jest 14-28,więc będzie pasować.Przednia od 42 do 48(na największym blacie),nie wiem ile posiadasz,ale wątpię byś miał mniej niż 42. Tak więc według mnie wszystko będzie pasować. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :)

Napisano

moja korba to Acera więc pewnie będzie pasować, z tego co napisałeś...

-posiada przełożenia 48-38-28T

- aluminiowe ramiona o długości 175mm

- współpracuje z 8,7 rzędami

- wykorzystuje system Hyperdrive gdzie zęby prowadzące i trzpienie

podnoszące łańcuch tarcz SG-X zapewniają precyzyjną zmianę przełożenia nawet przy dużym obciążeniu

- współdziała z DUAL SIS

- połączenie oś-ramię mechanizmu korbowego na kwadrat

- stalowe wymienne tarcze

- posiada osłonę łańcucha którą można zdemontować

- w komplecie znajdują się śruby

- kolor: czarno-srebrny

- waga: 1145g

:)

kiedyś chciałem wymienić cały napęd(głównie chodzi mi o kasetę, chociaż 8 rzędów), ale to musiałbym wymienić jeszcze piastę, a koszty rosną, ale może w niedalekiej przyszłości może da radę:)

czyli te przerzutki które podałem w pierwszym poście będą OK ? mogę zamawiać ;p

dzięki za pomoc:)

Napisano

mam zamiar może za rok wymienić na XT ale wtedy jednocześnie wymienię piastę tylną żeby pasowała kaseta 9 rzędów, manetki , łańcuch i może jak z finansami wyrobie to korbe. jednak przed całym napędem chce amorek wymienić na coś lepszego bo u mnie dno....

Napisano

Bez sensu taka wymiana, bo pieniądze wydasz a różnicy nie poczujesz.

Jak już wymieniać to cały napęd na 8 czy 9sp.

Przykładowy napęd 8sp:

-kaseta Alivio HG-50

-łańcuch Wippermann 800

-przerzutka tył Alivio RD-M410

-manetki Alivio SL-M410

Przykładowy napęd 9sp:

-kaseta Deore HG-50

-łańcuch Wippermann 900

-przerzutka tył SLX

-manetki SLX rapidfire

Napisano

Nie zmieniam od razu całego napędu, bo nie mam aż tyle kasy. Licząc najtańszymi kosztami wymiana full Deore (9rzędów) kosztowałoby mnie ok. 450 zł.

Druga sprawa jest taka, że rowerami zainteresowałem się nie dawno, bo pół roku temu i nie wiem czy jest to chwilowe zamieszanie wokół rowerów czy może nowa życiowa pasja, więc gdybym miał wydać tyle kasy to muszę być pewny, że to jest to.

Schwefel, musiałbym jeszcze wymieńić tylną piastę, bo do kasety 8 lub 9 rzędów musi być już inna. Przy zmianie napędu z 8 na 9 nie trzeba ale z 7 na 8 lub 9 już tak :/

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dla mnie bez sensu jest taka wymiana.

full alivio jak pisałeś ok. 500zł

jak byś chciał zmienić na xt to policz ok. 800zł

razem wychodzi 1300zł

a za te pieniądze masz lvl a2 xt którego wszyscy chwalą.

masz tam lepszy amor oraz ramę.

Ja bym pomyślał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...