maciej2010pl Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Witam, Planuję zakup roweru crossowego za kwotę max. 1800 - 1900 zł (2000 to już max absolutny) Byłem w kilku sklepach gdzie polecono mi rower firmy Unibike, model Viper GTS. Chciałbym poznać opinie o tym rowerze, ja niezbyt znam się na sprzęcie, to ma być mój pierwszy rower więc raczej zależy mi na niezawodności i jakości wykonania niż konkretnej marce. Może polecicie mi coś innego w wyżej wymienionym przedziale finansowym? Z góry dzięki.Link do Unibike Viper GTS
Pitof Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Witaj, Viper to rower charakteryzujący się bardzo dobrym stosunkiem cena/jakość. Jednak ja bym Ci polecał model wyższy, czyli Zethos. Wprawdzie katalogowo kosztuje 2149 zł, ale proponuję udać sie pod ten adres i negocjować cenę. Są duże szanse, że dostaniesz go poniżej 2000 zł. Będzie to lepszy wybór, bo mieszcząc się w budżecie, dostaniesz rower z o klasę lepszym osprzętem, a przede wszystkim lepszą ramą.
maciej2010pl Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Napisano 15 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź, rzeczywiście warto się przyjrzeć modelowi Zethos, chciałbym jednak zapytać jeszcze o rower firmy Author model Zenith, cena porównywalna, osprzęt może nieco słabszy ale czy warto płacić za markę na A? czy może lepiej kupić rower polski choć w nim za wiele polskiego nie ma ?
Pitof Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Wiesz ten Unibike jest tak samo polski, jak ten Author czeski Zenith nie jest zły, ale uważam, że Zethos to lepszy wybór. Zobacz sobie jeszcze na tego Mongoosa. To również bardzo ciekawa propozycja.
Rulez Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 No to jak w efekcie wyszło, lepiej się jeździ ze sztywnym widelcem czy z amorem
greypl Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 no i się przejechałem zrobiłem 10km na około Żor super fajne wszystko chodzi jak włączyłem blokade amora to strasznie sztywno - miałeś racje Rulez pewnie jak się przyzwyczaję to nie bede sobie wyobrażał jazdy bez tego . już pod koniec mojej trasy ok 500 wstałem z siodełka i chciałem na stojąco trochę pod pompować i amor chodzi bardzo mocno powinienem w takim przypadku właczy blokade ? ( mogę ja włączać w trakcie jazdy - nie włączałem bo nie chciało mi się zatrzymywać żeby rytmu nie stracić haha raczej żeby dojechać ostatkiem sił do domu ) Może kiedyś wrócę do formy jak z podstawówki lub średniej ps. ale te nasze drogi dziurawe na sztywno
Rulez Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Wiesz , ja mam 140 mm skoku i praktycznie nie korzystam z blokady, choć na równych długich odcinkach na pewno nie zaszkodzi. pzdr.
greypl Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 troszkę pojeździłem dziś .... u syfiłem sprzęta zrobiłem parę zdjęć dla zainteresowanych zdjęcia w galerii
maciej2010pl Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Wiesz ten Unibike jest tak samo polski, jak ten Author czeski Zenith nie jest zły, ale uważam, że Zethos to lepszy wybór. Zobacz sobie jeszcze na tego Mongoosa. To również bardzo ciekawa propozycja. Witam ponownie, wybór ostatecznie padł na ....... Meridę Crossway TFS 700-V Oto specyfikacja: Model: Crossway TFS 700-V Rama: Crossway TFS-V Amortyzator/widelec: SR NCX-D-HLO 63 Korby: Shimano M443 48-36-26 Kaseta: Shimano CS-HG50-9 11-32 Przerzutka przód: Shimano Deore 31.8 T-Swing Przerzutka tył: Shimano XT Manetki: Shimano Deore rapidfire Hamulce: Avid SD3 Piasta przód: Shimano Deore Piasta tył: Shimano Deore Obręcze: Merida TFS-700 V-Black/CNC Opona przód: MERIDA Speed 40 ref. Opona tył: MERIDA Speed 40 ref. Pedały: XC Alloy Kierownica: FSA XC 270A R20 600 Siodło: XM Cross Sport Sztyca: Amortyzowana Royal CEN 27.2 Przyznam szczerze, że cena tego roweru znacznie przekroczyła mój budżet, ale sprzedawca był bardzo kompetentny i do tego dał mi jeszcze niezły rabat, tak że kupiłem ten rower za 2300 zł (czekam na niego, ma być w piątek) Dzięki za porady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.