Skocz do zawartości

[kaseta] luzująca się kaseta

Away

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam taki problem, luzuję mi się kaseta. Koronki to Shimano Alivio CS-HG50 8rz. , natomiast piasta to DT SWISS 370. Cały zestaw współpracował ze sobą ok roku. I teraz w czym rzecz, kaseta po raz pierwszy poluzowała mi się krótko po założeniu i dokręcenie jej zdało egzamin. Ostatnio zaczęło mi coś trzaskać z tyłu i patrzę znowu luz na kasecie! Luz wielkości ok 1-2mm w płaszczyznach góra-dół i prawo-lewo, luźne są: 6 koronek połączonych nitami i przedostatnia 7 koronka, natomiast 8 (11 zębów) koronka o dziwo nie ma luzu. Byłem z rowerem w serwisie i gość mówi mi że bardziej już się nie da dokręcić, ale luzu na bębenku na 100% nie ma, i teraz mam kilka pytań:

1) czy jest możliwe, że poprzez jazdę na luźnej kasecie mogły się zaokraglić te wypusty na bębenku, czy to raczej kaseta na wpustach się wyrobiła?

2) czy wymiana kasety da rezultat, tym razem zmieniłbym na Sram PG-850?

3) czy łańcuch Connex 804 będzie współpracować z kasetą Srama?

Dziękuję z góry za odpowiedzi!

Pozdro!

Away

• Mod Team

1) jeżeli masz alu bębenek to tak sie mogło stać, rada jest podłożenie zszywek miedzy kasete a bebenek.

2) jeżeli bębenek masz zjedzony tylko wymiana kasety na taką osadzona na pająku da jakiś efekt (XT,XTR SLX chyba tez)

3) Łańcuch powinien pracować bez problemów.

Bembenek jest stalowy, bardzo mało prawdopodobne żeby się wyrobił.

`

Wymiana kasety na 99,9% pomoże

Łańcuch będzie dobrze współpracował, pod warunkiem, że jet nowy jeśli ułożył się do starej kasety może przeskakiwać.

Dzięki wielkie za pomoc! Byłem dziś ponownie w serwisie i zwykła podkładka (którą kiedyś Shimano dodawało do kaset) dała mega rezultat. Zero luzów, bez wymiany kasety! W serwisie powiedziano mi, że to częsta przypadłość w piastach DT Swiss i kołach Mavica z kasetami Shimano.

Pozdro

Away

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...