goldbloom Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Czy ktoś z Was ma jakieś konkretne informacje (najchętniej jakieś zbiorcze, udokumentowane ) nt wpływu siły zacisku piasty na sztywność połączenia widelca z kołem (w zależności od rodzaju (QR, bolt on)/materiału/modelu)? W szczególności chodzi mi o określenie jaki udział w sztywności tego połączenia ma zacisk a jaką sztywność samego widelca. Szukałem trochę sam, ale niewiele znalazłem Mój przypadek, ale właściwie chodzi mi o dowiedzenie się czegoś więcej ogólnie. Zastanawiam się więc czy mogę zaradzić ocieraniu zacisku hamulca o tarczę po prostu przez zmianę zacisku na QR? Albo czy zaciski na imbus (z tego samego materiału) mogę się znacząco różnić pod tym względem ?
Dun Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 w jednym z poradnikow Barnes'a zdaje sie, pisze iz zacisk ma zaczac dzialac (tzn masz poczuc opor) w pozycji 45 stopni. twoja teza mialaby sens gdybys mial tyle pary w rekach aby szybkozamykaczem odksztalcic tylnie widelki ;> co w dluzszej perspektywie i tak uszkodziloby QR.
goldbloom Napisano 11 Czerwca 2010 Autor Napisano 11 Czerwca 2010 Eee, jaka teza? Mówimy o przednim zacisku, tak? Trochę się niecierpliwiłem i zapytałem na innym forum: http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=17248
Dun Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 (...)zaradzić ocieraniu zacisku hamulca o tarczę po prostu przez zmianę zacisku na QR? (...) jesli chodzi o przednie zacisk zasada ta sama, zbyt mocne scisniecie oski moze tylko zniszczyc zacisk.
goldbloom Napisano 11 Czerwca 2010 Autor Napisano 11 Czerwca 2010 Zaciski QR są zamykane z większą siłą niż zaciski bolt on, w związku z czym zapewniają sztywniejsze połączenie piasty z widelcem. Tym niemniej korzyść z zastosowania QR w moim przypadku byłaby pewnie znikoma. Sensowniejsze wydaje mi się zastosowanie zacisku o powiększonej średnicy osi , takiego jak np DT Swiss RWS Thru Bolt, zresztą jest o tym właśnie w temacie na LB z linku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.