razorjack Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 rama z mufą 68mm, korby FC-M590 wszystko zmontowane zgodnie z instrukcją po stronie tarcz dwie podkładki 2.5mm, po drugiej stronie jedna. przy najniższym biegu linii łańcucha daleko do ideału. tak powinno być ? znajomy z tego powodu zamontował podkładki odwrotnie, tzn. jedna podkładka po stronie tarcz i dwie po drugiej. a jak Wy macie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmc Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 ...przy najniższym biegu linii łańcucha daleko do ideału. tak powinno być ? Pomiar linii łańcucha polega na porównaniu dwóch mierzalnych wartości: odległości środkowej zębatki korby od płaszczyzny symetrii ramy oraz odległości środka kasety od wspomnianej płaszczyzny. Różnica nie powinna być większa niż 1mm. Załączona fotografia - na której łańcuch ułożony jest inaczej - nie przesądza o nieprawidłowym przebiegu linii łańcucha. O jednym z praktycznych sposobów ustalenia tej linii poczytać możesz klikając: linia łańcucha Być może fotografia ma nieco skrzywioną perspektywę, ale wygląda na to, że płaszczyzna koła tylnego rozmija się ze środkiem piasty (rozumianym jako połowę odległości między nakrętkami konusów (łożysk), co wprawdzie nie ma bezpośredniego wpływu na linię łańcucha, ale może powodować inne niedogodności użytkowe (co nie jest już tematem tego postu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Moja korba SLX, montowana w profesjonalnym serwisie ma dwie podkładki z lewej strony i tylko jedną od strony korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Moja korba SLX, montowana w profesjonalnym serwisie ma dwie podkładki z lewej strony i tylko jedną od strony korby. Jak i u mnie, od zawsze tak było i linia łańcucha wygląda lepiej jak na focie razorjacka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 dziękuję za profesjonalnie brzmiący wykład - duża dawka teorii a mi chodziło o zwykłą praktykę. może faktycznie przełożę jedną podkładkę na drugą stronę. przy najwyższym przełożeniu, łańcuch już przebiega w miarę prosto - czyli mogłoby pomóc przesunięcie przednich zębatek o 2.5mm do środka. koło jest ok, tylko aparat był tak ustawiony lekko z jednej strony. ciekawe, czyli okazuje się że wszyscy robią to niezgodnie z instrukcją... http://shimano-polska.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_0093A/SI-0093A-002-ENG_v1_m56577569830677251.PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Fajne pedały;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Fajne pedały;prower z elementami oldskulu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Problem znany od dość dawna. Linia łańcucha w korbach Shimano z suportem HT2 jest delikatnie mówiąc z d... Przy montażu zgodnie z instrukcją linia łańcucha na korbie wynosi 50 mm, u mnie linia na kasecie wynosi ok. 45 mm. Różnica dużo za duża, co można faktycznie lekko poprawić przekładając podkładkę na drugą stronę, ale: - nie każda rama na to pozwala - pedały będą niesymetrycznie względem osi roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 21 Września 2011 Udostępnij Napisano 21 Września 2011 cyt: "- pedały będą niesymetrycznie względem osi roweru. " Mam właśnie owy problem.Ustawiając korbę w osi łańcucha /50mm/2 podkładki ze str koronek,jedna od str ramienia,pedały w osi tylnego trójkąta nie są.Rożnica to około 8mm. Korba to lx 580 kaseta sram 850 Korby zbliżyć do ramy raczej nie mogę bo zębatki będą niebezpiecznie blisko tylnego trójkąta.Rama to Author vision. Osiować do ramy czy trzymać się mocno linii łańcucha?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.