Mari37 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Witam! przymierzam się do zakupu roweru i chciałabym poprosić Was o radę, bo nie znam się za bardzo Ma to być rower na sztywnej ramie, do długiej jazdy w raczej ciężkim terenie (Adventure Racing), o agresywnej geometrii. Tak jak napisałam w temacie, chcę przeznaczyć na niego 4-4,5 tys. zł. więc rozpytuję o opinie bo chciałabym dobrze wydać te pieniądze. Jestem dziewczyną, wymiary 165cm/65kg (nie musi to być damski model) wstępnie na oku mam dwa rowery: Merida Matts HFS XC 1000 D i Rockrider 8.2, ale byłabym wdzięczna, jeśli podrzucilibyście mi więcej opcji do rozważenia. pozdrawiam Mari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 http://www.bike-arena.pl/index.php?p1482,viper-x-team-xt-slx-reba-sl-2010-promocja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mari37 Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 dzięki! wolałabym jednak coś z prostą kierą, mostkiem równoległym do podłoża, żeby geometria dawała taką bardziej pochyloną pozycję (to wszystko razem pewnie się jakoś mądrze nazywa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Rower jest tańszy, więc w tej cenie możesz sobie kupić prostą kierownicę, a mostek obrócić. Rockrider 8.2 też ma giętą kierownicę, nie przeszkadza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 http://www.aktywnelato.pl/lato/?dzial=sprzet&co=kolekcje_rowery&id_grupy=175&id_modelu=181 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ja zaproponuję takiego Cube Reaction: http://allegro.pl/item1073004787_cube_reaction_recon_race_xt_rozm_18_cali.html Nie wiem tylko czy jest dostępny w rozmiarze 16 cali , bo taki byłby odpowiedni. Reaction to zawodnicza rama , idealna do rozbudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ale amor ma całkiem nie ścigancki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Recon Race z MC to akurat do ścigania jest bardzo dobry . Jaka miałaby być znacząca przewaga Reby w zastosowaniu sportowym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 W zastosowaniu sportowym, a czy nie waga ? ... Ponadto jak to mówią o Cube - rama jest bardzo sztywna bocznie ale nie tłumi, bardzo mocno "kopie w tyłek" No i mało zwrotny w terenie, trzeba się mocno składać w zakrętach, niezbyt do ostrzejszej jazdy, dodatkowo geometria nie sprzyja wysokiej kadencji. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Waga ? Reba Race , SL 1660 gram , bez manetki Poplock , waga manetki z pancerzem i linką , około 80 gram. Razem 1740 - 1750 gram. Recon Race bez manetki z tłumikiem MC sterowanym na goleni 1760 gram. Rama Cube Reaction jest bardzo wysoko oceniana za właściwości jezdne przy podjeżdżaniu i zjeżdżaniu. A która rama aluminiowa hardtail nie " kopie w tyłek " ? Jestem ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 http://www.allegro.pl/item1072740692_rower_hai_challenge_17_carbon_opole.html na starcie wywalamy wszystkie podkładki i docinamy sterówkę tylko czy 17 nie będzie za duże ? lub zachód http://www.canyon.com/mountainbikes/specs.html?b=1802 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Rama Cube Reaction jest bardzo wysoko oceniana za właściwości jezdne przy podjeżdżaniu i zjeżdżaniu.Przy zjeżdżaniu pewnie tak, za to przy podjazdach słabiutko, rama wymuszająca niską kadencję nie jest na podjazdy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Poniżej tej ceny bo aktualnie za 3800zł jest Rockrider 8.2 http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-8-2-77640382/ Reba, X9, Juicy5, Stylo, - katalogowo 11,6kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Rockrider był wymieniony w 1 poście, chodzi o alternatywę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mari37 Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 dzięki za odpowiedzi HAI CHALLENGE wygląda fajnie, ale faktycznie będzie za duży Faktycznie, nie pomyślałam o wymianie kiery. Do tego pan w serwisie mi dzisiaj powiedział, że mogę obrócić mostek, więc rozszerza mi się pole wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Do tego pan w serwisie mi dzisiaj powiedział, że mogę obrócić mostek, A ja to napisałem 07 czerwca, w tym samym poście w którym pisałem o kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Mari37 w większości sklepów przed odbiorem roweru będziesz mogła wymienić kierownicę na prostą. Nie warto natomiast inwestowac w rower Rockrider 8.2 , ma on niskiej jakośc ramę , a to w rowerze jest najważniejsze . Kołą w tym rowerze również są niskiej klasy , a to drugi element bardzo ważny. Ramy z tego roweru nie można odsprzedać nawet za 300 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
focusR Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Po czym wnioskujesz, że rama i koła są kiepskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.