Skocz do zawartości

[tarczówki J3] wymieniłem klocki i mam problem

tokis

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc. W moich Avidach Juicy 3 postanowiłem wymienic klocki bo były zjechane i klamka nisko brała (duży był prześwit pomiędzy tarczą i klockami). Załozyłem nowe i tarcza weszła na wcisk,brak szczeliny, koło się nie obraca. Zdemonowałem na nowo i próbowałem rozepchnąc cylinderki kluczem płaskim, troche pomogło, koło się obraca, ale i tak trze. Co robić? Boję się na siłę je dalej rozpychac zeby czgos tym kluczem nie uszkodzić. Przecież w tych hamulcach teoretycznie jest mechanizm samoregulacji, więc czy klocek grubszy czy cienszy cylinderki powinny się ustawiać same. Zapiekły się? Acha , a jak naciskam klamę to słychać psykniecie. Jak były stare kolcki to tego psyknięcia przy nacisnięciu nie było. Z góry dzięki za poradę.

Czy posiadasz czerwony plastikowy klocek, który w nowym hamulcu włożony jest pomiędzy klocki hamulcowe jako blokada ?

Jeżeli nie, to weź w łapki gruby płaski śrubokręt i wciśnij go pomiędzy klocki - musisz je rozepchnąć.

Załóż hamulec i ciesz się jazdą.

Czy posiadasz czerwony plastikowy klocek, który w nowym hamulcu włożony jest pomiędzy klocki hamulcowe jako blokada ?

Jeżeli nie, to weź w łapki gruby płaski śrubokręt i wciśnij go pomiędzy klocki - musisz je rozepchnąć.

Załóż hamulec i ciesz się jazdą.

Ale właśnie próbowałem rozpychać, pierw tym ustrojstwem, potem śrubokrętem ale juz same tłoczki - trochę pomogło, ale dalej ani drgną.

Możesz mieć za dużo płynu. Trzeba by trochę upuścić lub poczekać aż klocki się trochę zetrą.

A widzisz.... i tu może być klucz problemu. jakis czas temu hamulec ten zapowietrzył mi się bo rower wisiał pionowo miesiąc i klamka wpadała do kierownicy. W serwisie dolali chyba płynu, a było to przy tych starych juz zjechanych klockach

plynu nie da sie nalac za duzo. uklad ma swoja objetosc wiecej nie wlejesz, inaczej nie byloby czegos takiego jak hamulec hydrauliczny :>

Niestety, błąd. Można tak przepełnić układ, że nawet klocków nie założysz. Wystarczy dolać płynu, gdy tłoczki są choć trochę wysunięte. Spróbuj tak zrobić, a potem wciśnij tłoczki do końca. Gwarantuję, że płyn wystrzeli przez otwór nad membraną :>

Ja już próbowałem, płyn wybił na łączeniu klapki z membraną--ze zbiornikiem (na całym obwodzie mokro :()... ale jaki skok klamki był! :) W sumie to można by było troszkę przepełnić układ, żeby obciąć skok klamki tylko trzeba uważać, żeby nie przesadzić- dobre jak się klocki kończą.

Pzdr!

a nie szkoda wam uszczelek? ;> mowie raczej o postepowaniu zgodnie z instrukcja :(

No wiesz, wszystko z wyczuciem, nie masz tych tłoczków wysunąć tak, żeby prawie wypadały i wtedy zalewać tylko mniej więcej tyle, o ile starły Ci się okładziny, żeby nie tracić przez to uciechy z małego skoku klamki:D jak zalejesz za dużo to nie włożysz klocków, a jeśli Ci się nawet uda wcisnąć tłoczki (by nie odsprężynowały) tak by włożyć klocki, to najprawdopodobniej płyn wybił górą. Jak stało się to na łączeniu, zbiornik-pokrywa to musisz to odkręcić i wytrzeć do sucha -nie tylko powierzchownie-, żeby uszczelka lepiej trzymała i bawisz się dalej:P

Pzdr!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...