Skocz do zawartości

[licznik] Sigma 700 - problem z wyświetleniem...

michall51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kupiłem sigme 700 i wszystko pięknie, lecz mam taki mały problem, zmontowałem go to motoroweru SIMSON i gdy chciałem sprawdzic czy nie ma zakłucen od koła MAGNETYCZNEGO nie było ich ale gdy przyblizyłem go do koła magnetycznego wszystko się pokazała na ekranie każda ikonka tak jakby reset, i gdy juz się włączył z powrotem to na ekranie pozostały takie 2 strzałeczki nie wiem dlaczego... i od czego one są pomóżcie ...wyciąganie baterii nie pomogło... FOTO: http://www.fotosik.p...99910e6ad5.html

post-130593-1275937044,96_thumb.jpg

Napisano

gdy licznik działa normalnie to strzałki pokazują porównanie prędkości aktualne do średniej. A teraz po namagnesowaniu licznika to nie wiem pewnie chip sterujący coś trafiło jak na mój gust już dobrze nie będzie działał

Napisano

Ale licznik dobrze działa wg gpesu dobrze pokazuje tylko te strzałki cały czas są nawet gdy na liczniku jest tylko godzina, a o co dokłądnie chodzi z tymi strzałeczkami bo nierozumiem :) A moze mogę jeszcze raz jakos zresetować licznik aby one znikły??

Napisano

a jak baterie wyciągniesz to gasną?

a co do strzałek to może na przykładzie załóżmy że Twoja średnia prędkość to 20 km/h i jeżeli jedziesz poniżej tej prędkości to strzałka pokazuje w dół czyli poniżej średniej analogicznie jeżeli jedziesz szybciej niż średnia jak oscylujesz w granicach średniej to nie pali się żadna strzałka

Napisano

Gdy wyciągne baterie to wszystko znika, a gdy włożę z powrotem to te dwie strzałki cały cas się swiecą nawet gdy licznik nie jest zaczepiony do podstawki, to co mam z tym zrobić???? ;(

PO wyciągięciu bateri wszystko znika, strzałeczki też, a gdy włożę to pojawia się wszystko normalnie i strzałeczki też sie pojawiają, to mogę cos z tym zrobic? Jakos zresetować czy cos?

Napisano

skoro dopiero go kupiłeś proponuje oddać go na gwarancje

tylko raczej nie chwal się, że przyłożyłeś go do silnego pola elektromagnetycznego

a jeszcze jedna sprawa zanim oddasz go do sklepu zobacz w instrukcji jak twój licznik pokazuje rozładowanie baterii bo być może te strzałki to oznaczają mogła się rozładować od pola magnetycznego

Napisano

No nie wiem w instrukcji nic nie ma o rozładowaniu bateri, nawet nie ma opisu ikonek na wyświetlaczu, a licznik zamówiłem z allegro z przesyłką kosztował 61 zł, z org pudełkiem, ale nie wiem czy opłaca się go wysyłać z powrotem do nich i znwów 20 zł na wysyłke wydawać, może jest jakiś sposób aby go zresetować???, moze to pomoże... a w liczniku wszystko działa poprawie tylko te strzałeczki nie znikają...

Napisano

Wygląda na to, że uszkodziłeś matrycę LCD. No, może nie matrycę ale połączenie elektroniki z matrycą. Tam w środku jest taki specjalny sposób na łączenie matrycy z elektroniką. Taka gumka z owiniętymi drucikami. Pewnie się przesunęła. Ale to nie jest coś co jesteś w stanie naprawić sam, bo trzeba rozebrać licznik.

Poza tym właściwie zgaduję, że to właśnie się stało.

W każdym razie licznika nie rozbierałeś, więc spróbuj go zareklamować.

Napisano

Nie chcę znów 20 zł za wysyłke płacic...bo on jest z allegro.pl , on się zresetował i to zostało te dwie strzałeczki, moze da się go jakos zresetować???? bo jak przyblizyłem go do koła magnetycznego to wszystkie ikonki się pokazały i znikły, tyko strzałeczki zostały, ma ktoś dokładny opis tych strzałeczek? SIGMA 700

Napisano

Witam,

A guzik prawda! jak jedziesz poniżej średniej wyświetla się dolna strzałka, jak w okolicach średniej to wyświetla się kropa a jak powyżej średniej to strzałka w górę. Przynajmniej tak mam w Sigmie bc1200 i tak miałem w poprzednich licznikach. Spróbuj wyjąć baterię i zostawić go bez baterii najlepiej na noc, może w ten sposób da się go zresetować.

Pozdrawiam,

Janek

Napisano

a ja mam sigmę 1609 wcześniej miałem stara 700 i jak się jedzie około średniej to nie ma żadnej kropki tylko strzałki znikają

Napisano

U mnie nie ma żadnej kropki tylko te dwie strzałki... to w końcu jak to z tym jest???

Tak jak janek mówi sproboje na noc baterie wyciągnąć i zobacze...;]

Napisano

Dzięki wielke Janek, innym tez dziekuje, zostawiłem na noc licznik bez bateri i się zresetował, strzałeczek nie ma :( Tylko teraz zobaczymy jak zamontuje go czy będą te strzałeczki się pokazywały B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...