Skocz do zawartości
  • 0

rower do 1500zł

D4oS

Pytanie

Napisano

Nie chcą zarobić warna zakładam tutaj temat. Na rowerach nie znam się zupełnie, poprzednio miałem zakupiony złom, ciężki, jeździł jak powinien dzień, dwa, nie dłużej. Gdy go ukradli żartowałem sobie, że to nawet dobrze. Trzeba jednak prawie 3km do szkoły i ogólnie jakiejkolwiek cywilizacji dojeżdżać, co skłoniło matkę do decyzji, abym wybrał sobie i to tym razem coś porządniejszego. Fajnie że ma być porządny, tyle że ja nic na ten temat nie wiem :P Najchętniej prosiłbym o polecenie "maszyn" w tej kategorii cenowej, przeznaczenie to jazda po lesie, ulicach, niestety, jak wielu innym, zależy mi na ramie przypominającej "mtb"(czy jakoś tak). Warto było by się też dowiedzieć, czy zakup roweru (np. RockRider 5.2) w pobliskim Decathlonie byłby głupotą, czy nie ma nic przeciwko. Rower musi być wytrzymały, ponieważ poprzedni(a właściwie poprzednie) sypały się w krótkim tempie. Tempa może jakiegoś mega nie mam, ale kolegom zawsze uciekałem na sporą odległość, a oni dojeżdżali zasapani :) Budżet 1,5k oczywiście nie znaczy że muszę dokładnie tyle wydać, może być mniej...

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok, przejrzałem co nieco z tamtego forum i wciąż nie łapię różnicy między takim Rockriderem 5,2 z Deacthlonu a np. tym poza typem, w sensie, czy różnica w cenie przekłada się na jakość? Czy osobie nie jeżdżącej w dalsze trasy opłaca się zapłacić więcej(j/w max 1,5k) niż 899zł za tego 5,2? Bo matka chce decyzji już jutro, a najlepiej dzisiaj, a ja nie wiem czy iść do pobliskiego sklepu(Decathlon), czy wybrać coś innego. Wydaje mi się, że rower trekkingowy najlepiej by mi pasował. wciąż nie chcę bagażników czy pokręconych kierownic, ale już nie mtb. naprawdę nie da się tak, jak w przypadku składania komputera, podać najbardziej opłacalny zestaw w danej kategorii cenowej?

Napisano

zasadnicza różnica- amortyzator i jego brak w przypadku krossa;) zdecyduj czy chcesz go mieć. druga zasadnicza różnica to szerokość opon. Kross jest rowerem przystosowanym to tych twardszych i równiejszych nawierzchni. co do rockridera tu masz parę słów na jego temat:

http://www.forumrowerowe.pl/viewtopic.php?f=47&t=4750

I określ jeszcze czy musi być to nowy rower;)

Ten rockrider wydaje się być niezły w tej cenie i jeśli nie masz większych wymagań to powinien Cię zadowolić. Poza tym w sklepie pewnie będziesz miał możliwość się na nim przejechać więc zobaczysz czy ci w nim wszystko odpowiada. Amor nie wygląda najlepiej ale jeśli będziesz go smarował od czasu do czasu to powinno być ok.

Napisano

Amortyzator nie jest mi potrzebny, jeśli rower będzie jeździł zauważalnie lżej, to nawet wolę bez. Piachu w okolicy nie mam tyle, aby rozpędem nie dało się przejechać(nie licząc "górek pisakowych", które są jak wydmy i nic tam nie pomoże). Codziennie będę jeździł po nawierzchni utwardzonej. Rockriderem 5,2 jeździłem, całkiem wygodny, jednak możliwa konieczność wymiany amortyzatora mnie zniechęca... Chciałbym móc oddać rower do serwisu co pół roku i poza tym nic z nim nie robić, nie licząc pęknięć opon czy regulacji hamulców. Fajnie że 5,2 jest dobry w tej cenie(899 u mnie w sklepie), jednak jak piszę mogę wydać do 1500zł, może np. wyższy model Rockridera? Na pewno nic od btwin z trekingowych mi nie pasowało, dlatego prosiłbym o linki do rowerów tego typu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...