wood Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Witam was! wiosna w pełni, pogoda też zaczyna dopisywać.. co prawda sezonu jakotako nie kończę.. staram się kołować jak najczęśćiej, przejde jednak do rzeczy.. około miesiąca temu zdarzyło mi się rozchrzanić tylnią deorke xt z '07, z początku nie wiedziałem o co chodzi sądziłem że przyczyna leży w naprawianym już wózku przerzutki czy też w samej przerzutce i jej zużyciu, na chwile obecną jezdze na SLX, z przodu mam korbe Truvativa przy łańcuchu HG73, zauważyłem że podchacza mi się łańcuch podczas zrzutu z przodu, poniżej załączam zdjęcie jak to wygląda.. niestety najlepszej jakości te zdjęcie nie jest.. jednak myślę że może troche wnieść do rozwiązania powyższego problemu. czy może mnie ktoś oświecić co może być przyczyną ? czy chodzi o niedokładne wyregulowanie przerzutek ? czy szkopuł tkwi w Truvativie z przodu ? czy jak czy co.. ?:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Mam to samo, ostatnio zdarza mi się coraz częściej i to raczej wina zużytych tarcz na korbie. To trochę denerwujące, bo trzeba zakręcić do tyłu i wtedy dopiero się odblokuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wood Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 tylko właśnie korba jest nowa.. tzn od października, co wiecej dzieje się jedynie przy zrzucie przerzutki przedniej,tzn. z 3 blatu na 2 najczęściej (nie koniecznie przy podjazdach.. na prostej również się tak dzieje) - przynajmniej w moim przypadku a nie chciałbym rozwalić w ten sam sposób tylniego slx'a.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Hm, możliwe że to też wina łańcucha. Ostatnio założyłem nowy i od tamtej pory nie miałem tego problemu... może miałem szczęście, a może rzeczywiście ma to związek z łańcuchem. Jaki ma przebieg Twój łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wood Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 przebieg.. też niewiele cały napęd był wymieniany na nowy w październiku (korba z nowymi blatami-kupiony komplet, łańcuch, przerzutka przód-chodź używana jednak sprawna) 2tyg temu musiałem kupić też tylnią..), łącznie nabiłem ok 2k.. może nieco ponad najgorsze że dzieje się to podczas jazdy.. suniesz po drodze 20-30km/h i zrzucasz bieg i ciach.. po przerzutce? (no nie może to być jedyny scenariusz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1111 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 tylną przerzutkę masz dobrze wyregulowaną? Może być że wózek ściąga dolną część łańcucha na zewnętrzną stronę, przez co łańcuch (po przez tarcie o największą tarczę korby) zahacza się o któreś z zębów. Nie wiem czy to jest możliwe - tak tylko rozmyślam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Wina jest najprawdopodobniej w niekompatybilności korby z łańcuchem. Wymiana lancucha na inny powinna dać pozytywny skutek aczkolwiek nie jest to 100% pewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wood Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 tylko wlasnie stosunkowo od niedawna się tak działo, póki co.. jak radzi marcin1111, dokładnie wyszystko weyreguluje... tylko musze znaleźć chwile czasu - projekty, sesja.. ale już niedługo wolne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Też mam z tym problem, łańcuch zawija się przy wrzucaniu z 1 na 2 i uderza o ramę zatrzymując korbę. Czsem zawinie się też przy zrzucaniu z 2 na 1, wtedy jest gorzej bo jak mocno kręcę to udaje mi się wciągnąć łańcuch między korbę i ramę tak, że ciężko go wyciągnąć Całą rurkę trójkątka mam przez to pokiereszowaną Kiedyś troche pomagało wyczyszczenie łańcucha, teraz zupełnie nie ma na to wpływu. Ostatnio trochę się to uspokoiło, ale po zmianie łańcucha (jeżdżę na dwóch) niestety powróciło. U mnie to pewnie wina zużytej i zarazem kiepskiej korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Jaką masz kasete? jezeli masz lancuch shimano i korbe truvativa to to za bardzo ze soba współpracowac nie bedzie, lepiej kup jakis SRAM albo KMC, to wszystko zalezy od kasety bo zapewne masz shimano i z nowym lancuchem moze nie chciec sie dogadac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.