Skocz do zawartości

[konserwacja] podczas pobytu nad morzem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wakacjach wybieramy się z rowerami nad morze i tu pojawia się problem. Gdziekolwiek się nie pojedzie wszędzie mnóstwo piachu i w dodatku trochę morskiej wody. Dlatego chciałbym się zapytać na co należy zwrócić uwagę po powrocie z każdej wyprawy (szczególnie gdy jej fragment odbywał się wzdłuż brzegu).

Na pewno będzie trzeba czyścić łańcuch, zębatki i przerzutkę z piachu, przesmarować finishem... I co jeszcze? Hamulce (mam hydrauliczne)? Piasty? Amortyzator? Czy może konsekwencje są tak poważne że lepiej wogóle nie zbliżać się do morza?

Napisano

Bez przesady, są tacy którzy mieszkaja nad morzem i wcale nie konserwują sprzętu 2X częściej niż ci z gór

Chyba, ze będziesz po plaży jeździć po piasty w wodzie :)

Bory Tucholskie... to jest dopiero pustynia.

Napisano

Mówisz? Wiem że po słonej wodzie wszystko dużo szybciej rdzewieje i nie byłem pewny czy nie wpłynie to też na inne części jak mnie fala zaleje :laugh:

Kiedyś mnie gość z serwisu rowerowego opieprzył że mam piasek w tylnej przerzutce i jak ja wogóle mogę tak jeździć :)

Napisano

Miałem niestety okazję jechać prawie po piasty w morskiej wodzie. Po powrocie z powodu na spartańskie warunki dokonałem jedynie mycia szczotą i płynem do naczyń. Wyczyściłem też z piachu wszystko. Żadnej rdzy nie zauważyłem, a minął już przeszło rok. Jeśli tylko wyczyścisz rower psikniesz brunoxem nie powinno się nic strasznego stać.

Napisano

Po piaskowo-sołonowodnej wycieczce potraktuj rower wężem, albo wiadrem. Po wyschnięciu/wytarciu smar na łańcuch i tyle.

Bory Tucholskie... to jest dopiero pustynia.

Nie rób mi tu antyreklamy moich okolic. ;]

całe bory w piachu nie toną. Aczkolwiek na slickach i semi-slickach lepiej się tu nie zaszywać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...