harlej Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Witam. Wczoraj pod koniec trasy, przejechane zaledwie 33 km, zwróciłem uwagę na stukanie w supporcie na wysokim przełożeniu. Znaczy się jak mam największą zębatkę na przodzie i najmniejszą z tyłu, przy dość dużym oporze pedałów. Jestem pewien, iż jest to dźwięk z wnętrza suportu, a nie na przykład od pedałów, czy też przedniej przerzutki. Wkład suportu to Shimano UN26, za wiele o nim nie wiem, ale też nie spodziewam się że jest to jakaś rewelacja. Sam rower ma przejechane tylko 100 km, więc dziwi mnie że tak szybko coś zaczyna tam w dole pukać. Dodam, iż jest to sporadyczne, znaczy się jak mocniej naciskam na pedały na tym wspomnianym przełożeniu, to co 2 lub 3 obroty słyszę to stukanie, głównie po stronie lewego pedału. Moje pytanie - czy to mieści się w pewnej normie, czy po prostu mam do tego przywyknąć, że coś już zaczyna zawodzić ? Napęd sprawuje się bardzo dobrze, jest wyregulowany i jedynie ta wspomniana "usterka" się pojawiła. Rower za jakieś 2 tygodnie idzie na pierwszy obowiązkowy przegląd w serwisie (+ gwarancja do podbicia), ale też nie wiem czy coś takiego mi w ogóle uznają. Teren, na którym jeździłem to w 95 procentach miasto (asfalt + ścieżki, chodniki), jedynie miałem jeden zjazd w lesie, ale na krótkim odcinku. Nie jeździłem w deszczu ani błocie, więc zabrudzenie wewnątrz bym wykluczył. Wiem, że temat tego typu był już nie raz poruszany, jednak posty które znajdywałem w archiwum, dotyczyły rowerów ze znaczącym przebiegiem, po tysiąc, dwa tysiące km lub więcej. Będę wdzięczny za informacje. Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Jeżeli idzie na pierwszy przeglą, to powinni Ci odrazu bez gadania tą usterke usunąć. Zdejmą korbę dokręcą suport i będzie po problemie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Nic nie powinno stukać,trzeszczeć powinna być cisza tym bardziej ,że to nowy rower.Jeśli masz sklep blisko jedź do sklepu powiedz co się dzieje ,niech na to lukną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harlej Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedzi. Wstrzymam się do tego pierwszego przeglądu, sam nic nie będę majstrował. Jedynie przejadę się jeszcze jakąś trasą, żeby sprawdzić, czy problem się nasila czy może była to jednorazowa sprawa (choć trochę powątpiewam). Nie chciałbym, aby w serwisie mieli możliwość wyparcia się zaistnienia tej usterki, więc muszę się upewnić kiedy i w jakich okolicznościach najczęściej to słychać. Gładkich przejazdów życzę (i jak najmniej czerwonych świateł)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.