jasskulainen Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Witam zamierzam stopniowo modernizowac moje krossidlo jak do tej pory zmienilem w nim: pedaly na spd shimano pd-m520 sztyce na truvativa stylo w przyszlosci chcialbym zmienic takze kiere zeby miec komplet truvativa, sztyca,mostek,kierownica rogi ritchey wcs - sa poprostu piekne ale do rzeczy... wydaje mi sie ze moja obecna korba jest dosc wiotka i sie poprostu gnie... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=973828337&apv_visits=1 zastanawiam sie nad zmiana na http://allegro.pl/item1058008838_korba_shimano_deore_fc_m590_170mm_czarna_xtrabike.html ale spotkalem sie z opinia ze moja przerzutka z przodu alivio nie obsluzy blatu z 44 zebami , tak mi powiedzial gosc w jednym serwisie czyli wtedy musialbym na przod wrzucic jakiegos slxa czy deore ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 X-FLOW jest jak masło, korba ze zintegrowaną osią będzie najlepszym rozwiązaniem. Na allegro są jeszcze FC-M533 w niskiej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 alivio to obsluzy czy musze zmienic przerzutke tez ? i wtedy jaka polecacie ? deore starczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Deore będzie odpowiednie. Mam alivio właśnie do tej korby i są lekkie problemy przy zmianie biegu z 2 na 3. Ponieważ przerzutka alivio ma pojemność 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 mozecie polecic jakis konkretny model ? down swing top swing czym to sie rozni i co lepsze ? bede wdzieczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Rodzaje przednich przerzutek (na przykładzie XT) - od góry: down-swing, top-swing, e-type. Są jeszcze na hak, ale głównie interesuje Cię top/down-swing. Najbardziej popularne są down-swing i taką bym Ci polecił. Nie łapią dużych luzów jak top-swing, za to zmieniają biegi ciut ciężej, ale nie jest to odczuwalna różnica. Deore (2010) lub SLX - cena ta sama, SLX lżejsza o 15g, czyli bierz tą która Ci się bardziej podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysa275 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Ja mam w moim levelu a2 xt korbę fc-m590 z przerzutkę alivio i wszystko chodzi bez problemu, a korbę polecam bo na pewno się nie zawiedziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Bierz tylko i wyłącznie DOWN-Swingi. Jeździłem na Topach i nie byłem zadowolony, bardzo szybko łapały luzy. Ja mam w moim levelu a2 xt korbę fc-m590 z przerzutkę alivio i wszystko chodzi bez problemu, a korbę polecam bo na pewno się nie zawiedziesz. Jakie masz blaty? 48x38x28 czy 44x32x22? Jaki masz model tej alivio FD-??? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysa275 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 44x32x22 a co do modelu alivio to nie mam pojęcia jaki (nie ma żadnych oznaczeń na niej) ale jest to fabrycznie montowana w levelu a2 z 09 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Aha. Działać oczywiście działa i u mnie. Jednak zmiana nie jest tak sprawna z 2 na 3 jak z 1 na 2. Tak więc z własnych odczuć poleciłem mu deorke która jest dedykowana do korb z blatem 44 i 48. Oznaczenia powinny być na pantografie po zewnętrznej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysa275 Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Niestety nie ma na niej żadnych oznaczeń (obejrzałem ją cała). Ja osobiście jeżdżę 90% na środkowej zębatce więc rzadko zmieniam przełożenia i dla tego może tak nie zwracam uwagi na jej pracę jak ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MieszkoI Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Hej, czyli nie ma znaczenia czy obecną przerzutkę Top Swing zamienię na Alivio Down czy Top Swing? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Nie ma, ale lepiej wziąć down-swing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Royalonzo21, wyreguluj dobrze tę Alivio... Takie zestawienie u mnie działało bez najmniejszych problemów. Rzutka przód alivio, korba deore ze zintegrowaną osią. Wstawiając korbę z blatem 44 zamiast 42 wystarczy lekko podnieść przerzutkę do góry i wyregulować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MieszkoI Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 No i wziąłem tą Down Swing ale nie da się jej wyregulować ;( Najmniejszy blat wszystko Ok ale gdy wrzucam na 2 to łańcuch ociera o wewnętrzną część prowadnika. Robię coś nie tak? Poprzedniego Top Swinga sam regulowałem i chodził bdb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Ciężko powiedzieć, czy robisz coś nie tak skoro nie opisałeś co robisz Przy jakich przełożeniach z tyłu łańcuch ociera? Na blacie też ociera? Może za mało napięta linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MieszkoI Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Na początku reguluję śrubką L odległość łańcucha od wew. strony prowadnika. (z tyłu największa koronka z przodu najmniejszy blat. Następnie wykręcam śrubę regulacyjną o 2 obroty (tą przy manetce)i maksymalnie napinając linkę dokręcam śrubkę przy przerzutce. 1 bieg z przodu działa normalnie ale jak wrzucam na 2 to wew. część prowadnika ociera (bardzo mocna) o łańcuch niezależnie na której koronce z tyłu się on znajduje. Prowadnik na pewno jest równoległy do blatów itd. Próbowałem tez innym sposobem. Wrzucałem z przodu na 2 blat i dopiero wtedy naciągałem linkę tak aby nic nie ocierało. Wtedy niezależnie od położenia łańcucha na koronkach 2 blat z przodu działał dobrze. Ale.. gdy zrzucałem z przodu na 1 blat to linka wprost wisiała (była luźne), a gdy chciałem wrzucić na najwyższy blat (3) to myślałem, że mi kciuk wyłamie - nie dało się (taki opór). Może teraz wiesz co jest nie tak? Dodam że moja korba to SR SUNTOUR XCT-302-PB (Koronki: 42/32/22) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Wygląda na to, że wszystko robisz dobrze. Tam wyżej źle Ci powiedziałem, skoro ociera o wewnętrzną część to powinieneś poluzować linkę (baryłką). Skoro nie mogłeś wrzucić na 3 to może śrubka H jest za bardzo wkręcona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MieszkoI Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Ale łańcuch tak ociera że kręcenie baryłką nic nie pomaga...Ale z kompatybilnością nie ma problemu? Wszystko powinno współpracować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Alivio współpracuje z blatami 42T. Może być taka opcja, że suport jest za wąski i korba jest za bardzo wysunięta w lewo. Możesz pójść na kompromis i ustawić przerzutkę tak żeby 2 i 3 działały bezproblemowo, a 1 pominąć. A dlaczego top-swing działała? Nie mam pojęcia, być może miała większe wychylenie do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 A ja bym zaproponował coś innego z zakresu regulacji. Wykręć śrubki H i L prawie do końca i naciągnij linkę tak, żeby przerzutka dobrze leżała na środkowej zębatce. Wiem, że to nie łatwe, bo przerzutka wraca na dół, ale z grubsza się da, a potem baryłką. Jak już do zrobisz to sprawdź jak się zachowuje przy przerzucaniu i daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MieszkoI Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Ooo.. nowy sposób. Spróbuję jeszcze dziś lub jutro rano. A ta baryłka na początku ma być wykręcona o te 2 obroty ? (mam na myśli, że najpierw wkręcam ją całkowicie a potem wykręcam o 2 obroty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Ilość obrotów jest nieważna, chodzi o to żeby mieć możliwość szybkiej regulacji napięcia linki. Zwykle wykręca się baryłkę o 2 obroty bo to jest optymalna wartość. Zawsze będziesz mógł zmniejszyć napięcie linki w czasie regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MieszkoI Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Dzięki chłopaki! Właśnie poradziłem sobie z problemem stosując sposób Miecha.Robiłem tak poprzednio ale wtedy nie wykręcałem tych śrubek regulacyjnych na maksa. Co prawda linka na 1 blacie jest luźna, ale w zmianach biegów to nie przeszkadza. Mam rację? Może tak zostać? Dzięki jeszcze raz. A tak uściślając - wkręcając (czyli kręcąc w prawo, a siedząc na rowerze "do siebie" baryłkę zwiększam naprężenie linki? Wolę se upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Nie, luźna linka nie przeszkadza, więc jest ok. Co do baryłki - gdy patrzysz na nią od strony linki to kręcąc zgodnie z zegarem zmniejszasz naprężenie linki. Co do siedzenia na rowerze to kręcąc do siebie przednią naprężasz, a tylną luzujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.