maroxd Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Witam. Mam 14 lat i jeżdżę na rowerze 30-40km dziennie 4-6 razy w tygodniu. Mam 166 cm i ważę 45 kg. Czy są jakieś wysoko kaloryczne batony, lub coś w tym stylu bym mógł przybrać na wadze? Bo jakoś nie widzi mi się odstawienie roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Ekspertem nie jestem i Ameryki nie odkryję jak napisze, że musisz wpychać w siebie jadła ile wlezie. Unikaj tylko posiłków zawierających tzw "puste kalorie" czyli tych co mają bardzo mało węglowodanów, białek itp. Organizm ma to do siebie, że gdy ćwiczysz wytrzymałościowo (a jazda na rowerze właśnie jest takim treningiem)to dąży do tego aby pozbyć się jak najwięcej mięśni (gdyż to one potrzebują tlenu do wysiłku). Więc im mniej mięśni tym lepsza kondycja wytrzymałościowa, bo serducho ma mniej roboty i może pracować wolniej. Dlatego najlepsi górale wyglądają jak cień człowieka. Więc jeśli chcesz przytyć (domniemam że mięśniowo)to przynajmniej ogranicz ilość spędzanego czasu na rowerze lub jeździj wolniej. Do tego zacznij chodzić na siłownie i ćwicz na tzw masę czyli mało powtórzeń ciężkim ciężarem z długimi przerwami między seriami. Nie wiem ile w tym prawdy co napisałem, ale po mojemu to tak działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Spożywaj więcej kalorii niż spalasz. Micha makaronu przed jazdą, micha po i jakiś kotlet + warzywa do tego. Batony też ok, mi np bardzo podpasowały do jazdy batoniki Corny, ale jak kupisz po drodze to i Snickersy przecież są ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 I micha makaronu przed spaniem moze byc jeszcze twarog, rybka np. tunczyk, i jeszcze jedno jak bedziesz jadl prawie codziennie miesko z kurczaczka to przytyjesz ';] do szkoly tez zabieraja wiecej kanapek bo raczej z pojemnikami nie wyskoczysz ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroxd Napisano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 mam 14 lat...w odpowiedzi 'idz na silownie, trenuj na mase z duzymi ciezarami' - macie wszystkich w domu? czy autor tematu pyta o to, jak zostac kaleka do 30? nie staraj sie jesc pelnowartosciowe posilki minimum 5 dziennie, skup sie szczegolnie na posilkach przed i bezposrednio po treningu, w tym wieku nie ma miejsca na silownie i inne wynalazki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Więc jeśli chcesz przytyć (domniemam że mięśniowo)to przynajmniej ogranicz ilość spędzanego czasu na rowerze lub jeździj wolniej. Do tego zacznij chodzić na siłownie i ćwicz na tzw masę czyli mało powtórzeń ciężkim ciężarem z długimi przerwami między seriami. Nie wiem ile w tym prawdy co napisałem, ale po mojemu to tak działa. Co za brednie! Nie do wiary. Niech jeździ tyle, na ile ma siłę, bez przeciążania się, ale i bez żadnego ograniczania czasu na rowerze - bo to + obżeranie się zrobi z niego tylko tłustego schaba. Tej małej ilości powtórzeń z dużym ciężarem to już nawet nie komentuje, bo pisanie czegoś takiego do 14-latka nie mieści mi się w głowie. Organizmowi samoistnie zacznie przybywać masy wraz z dojrzewaniem. Ten proces najlepiej pobudza tzw ogólnorozwój - czyli wszystko - rower, pływanie, bieganie, kosz, piłka, itd. edit: Jeszcze jedno rzuciło mi się w oczy. I micha makaronu przed spaniem moze byc jeszcze twarog, rybka np. tunczyk, Mam nadzieję, że to ironia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Nie znam się ale dorzucę swoje 3 grosze. "micha makaronu, kotlety, batony...", Panowie chcecie chłopaka do piachu posłać? Są skuteczniejsze diety by przytyć zdrowo, a nie upaść się jak knur mając później problemy zdrowotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suja15 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Nie chodz na siłownie w tym wieku masz 14lat miesnie zaczynaja sie rozwijac !!! Jedz produkty ktore zawieraja duzo bialka takie jest moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seb2k6 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Moja rada - nie przejmuj się wagą. Jesteś młody i rozwijasz się. Poza tym lekkiemu się lżej podjeżdża Jeszcze wydoroślejesz, za 15 lat będziesz tył od byle snickersa a szczupłą sylwetkę będziesz wspominał patrząc na zdjęcia sprzed lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k0nr4d Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Zależy ile teraz jesz. Ja mając 14 lat miałem 184 cm i 62-65 kg, a rąbałem po pół kg ziemniaków i dwa schabowe dziennie. Teraz utrzymuję 70 kg niezależnie od tego ile jem. To nie jest kwestia wieku tylko metabolizmu, a konkretniej bycia ektomorfikiem Dużo więcej na temat np. na sfd.pl . W skrócie: żeby mieć przyrost masy przy takiej przemianie materii trzeba wcinać 4000 kcal - choćbym chciał, nie udało mi się. Cieszę się szybkością podjeżdżania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Właśnie, w tym wieku raczej trzeba zaakceptować, silnie działają hormony, wiele osób ma problem z wagą, tez tak miałem i wiele nie da się zrobić Ale można zadbać o przyszłość - jak koledzy mówią, ogólnorozwój i nie słuchanie bzdur o batonikach. Nie wiem ile w tym prawdy co napisałem, ale po mojemu to tak działa. łał Batony też ok, mi np bardzo podpasowały do jazdy batoniki Corny, ale jak kupisz po drodze to i Snickersy przecież są ok Chciałem zauważyć, że to temat o diecie.. Snickersy, to typowe puste kalorie i wysokie IG. Nie chce mi się nawet tłumaczyć różnicy...Ktoś tu napisał, że puste kalorie mają mało węgli i białka. Pokarmy sklądające się z samych węgli, to też typowe puste kalorie, chciałem zauważyć. Przeczytaj 10 raz post Nabiala i wprowadź go w życie a następnie ciesz się sylwetką i tym, że za paręnaście lat będziesz miał mniejszą szansę zostania grubasem, niż koledzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganfriman Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 jedz w duzo big mac'ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 troche trudno wygrać z niedomaganiem wagowym dużo się ruszając mam podobny problem, może przybrałbym na wadze, ale wszelkie wysiłki niweczy ruch hehe. nawet jedząc dużo, tłusto, paskudnie, niedietetycznie i nieetycznie mój organizm nie chce robic zapasów, bo wolę np iść z przystanku na przystanek zamiast czekać na autobus, jechać do pracy rowerem niż środkiem komunikacji miejskiej i targać zakupy w plecaku w drodze powrotnej niż wygodnie zlecić to żonie należę chyba do podobnego typu co ty, czyli spozyte kalorie wypromieniowuje bez efektu nabierania szerokości w którymkolwiek miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Nie sam jesteś chudziną Ja mam 14/15 lat, 175cm i 55kg Jakoś źle mi z tą wagą nie jest, ale przytyć trochę, chociaż z 5 kg, by było dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bani Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 W twoim wieku bardzo wagą bym się nie przejmował. Będąc w twoim wieku byłem zbliżony posturą do Ciebie i w tamtym okresie naprawdę sporo się ruszałem. Masa jakoś sama tak przyszła, bez specjalnych diet i innych zabiegów. Poza tym razem z szybkim przyrostem masy możesz mieć problemy ze stawami, no i mogą pojawić się rozstępy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.