Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Deore XT FD-M770 czy będzie pasować do korby 22-32-42?

mpesko3031

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość ;]

Otóż mam zamiar zakupić do swojego roweru przerzutkę przednią Shimmano Deore XT FD-M770, tu mojej pytanie czy bezie ona dobrze współgrać z korbą 22-32-42? Wszędzie piszą ze jest kompatybilna z 44 lub 48 ale czy z 42 też? i drugie pytanko czy będzie współgrać z 8 przełożeniami z tyłu? Do tej pory wszędzie widziałem, jak piszą że współgra z 9 przełożeniami z tyłu, czy z 8 tez będzie ok?

Napisano

Miałem przerzutke XT z korbą 22/32/42 i nie dało się jeździć. Przy redukcji łańcuch się okręcał na korbie albo ślizgał się po zębatce 32.

Napisano

Czyli co kupować tę Deorkę i będzie działać? Czy lepiej jednak było by wymienić korbę na 44? Jeśli tak to co byście mi polecili tak do max 150-200zł?

Napisano

Rozumiem że nie będzie działać z korbą 42, czy w takim razie lepiej zainwestować w nową korbę 44 (jeśli tak to jaką do max 150-200zł) czy tez zakupić przerzutkę alivio które będzie odpowiednia do 42. Czy do korby 44 konieczna jest wymiana łańcucha?

• Mod Team
Napisano

Shimano Deore 2010 do dostania na allegro za niecałe 200 zł.

Ale moim zdaniem przerzutka którą podałeś powinna bezproblemowo działać również z korbą o blacie 42.

Napisano

Miałem korbę XT z zębatkami od ALIVIO, czyli właściwie Alivio.

Kup sobie korbę DEORE 22/32/44 i będzie wszystko pięknie śmigać.

Witam.

Czy w ramach oszczędności wystarczy wymienić tarczę 42T na 44T, czy potrzebna jest wymiana całej korby?

Pozdrawiam

Napisano

Mam jeszcze pytanko, jak się zdecyduje na tę korbę deore 44T która mi poleciliście i przerzutkę deore xt, to jaki suport do tego powinienem dokupić? w tej chwili mam na kwadrata, a te deorki są na wielowypust.

Napisano

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu bo to o co chcę zapytać jest bardzo podobne co w tym poście, a mianowicie:

posiadam przerzutkę przednią Shimano LX FD M550, która współpracuje z korbą na której pisze Maxim i liczba zębów na blacie wynosi 42 i chciałbym zmienić korbę Shimano np. taką , która na blacie posiada 48 zębów. Czy jest to w ogóle możliwe? I czy moja przerzutka obsłuży taką korbę? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...