Skocz do zawartości
  • 0

[naprawa] Wyginająca się tylna oś.

Gość Łukasz

Pytanie

Gość Łukasz
Napisano

Witam serdecznie.

Kupiłem około 3 lat temu rower. Jednak pojawił się w nim problem po pół roku może, może trochę później. Kilkakrotnie pod górkę mocniej przypedałowałem i skrzywiło mi się jakby koło, w ten sposób, że nie było już ustawione prosto w kierunku jazdy, wydawało mi się, że wystarczy ustawienie samą śrubą, dokręcenie jej. Ale koło nadal się przesuwało, Lekko przetarł się tylny wahacz. Wymieniana była ośka dwa razy, problem się nawracał. I teraz moje pytanie, co może jeszcze być winne w tej sytuacji ? w jakiś sposób źle pozakładane szprychy? Uszkodzona rama ? zbyt słaba ośka ?

Pozdrawiam.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli oś się wyginała to jest to wina wolnobiegu - taki urok tej konstrukcji. Jeśli tylko przekrzywiała w mocowaniu to po prostu mocniej trzeba dokręcać/zaciskać szybkozamykacz.

Napisano

A nie sądzicie że chodzi o coś innego, bo po "Kilkakrotnie pod górkę mocniej przypedałowałem i skrzywiło mi się jakby koło, w ten sposób, że nie było już ustawione prosto w kierunku jazdy" i "Lekko przetarł się tylny wahacz" Jeśli całe koło się przesuwa to chyba nie piasta, może mocowanie całego koła zawodzi.

Zdrówka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...