Skocz do zawartości

[rower]Talon 0 Disc czy FELT Q920

Saud

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jak w temacie dwa modele "Co wybrać Talon 0 Disc czy FELT Q920" oba rowerki bardzo mi przypadły do gustu ... (cena jest bardzo zbliżona układ ramy jest prawie identyczny nałożyłem fotki w photoshopie . Rocznie zaliczam 1,5K/km waga 87kg/1,9m lubię czasem sobie przycisnąć po dołkach ,mój stary rower nie ma sensu rozbudowywać zresztą jest "zajechanym na śmierć antykiem :) " , straszne technika poszła do przodu a nigdy nie wnikałem w technikalia proszę o opinie dotyczącą osprzętu w tych dwóch rowerach który jest lepszym zakupem a może w podanej sumie mozna zakupić coś bardziej sensownego ?

Top Features of the Felt Q920 2010

* WEIGHT: 26.2lb/11.9kg

* FRAME: Felt 6061 Double Butted Aluminum, Fully Hydroformed Top and Down Tube, Oversized Semi-Integrated Head Tube, Replaceable Derailleur Hanger, Rack & Fender Mounts, Disc Brake Specific

* FORK: Recon SL Solo Air with TurnKey lockout , Forged 6061 T-6 aluminum, Alloy Steerer, Magnesium lower, Stanchions 7000 series 32mm straight wall aluminum. 3.86 lbs, Disc Brake Specific.

* HEADSET: Semi-Integrated 1-1/8" Aheadset--Steel Cups, Caged Bearing, with Alloy Laser Top Cap, Custom Curved 1 x 15mm + 2 x 5mm Straight Washers

* STEM: 31.8mm Oversized 6061 Alloy, 3D Cold-Forged + CNC,1-1/8" Threadless 4-Bolt, 5 Degree Rise. CP Hardware. Extensions:13.5=80mm; 15.5=90mm; 17.5=100mm; 19.5=110mm; 21.5=120mm

* HANDLEBAR: OVERSIZED 31.8mm Butted Aluminium Riser, 35mm Rise, 8 degree Bend, 4 Degree up sweep, with Felt Laser Logos. Widths: 640mm

* GRIPS: Felt Dual-Density Extra-Soft & Sticky (Recipe #25)center with Hard Outer Durometer, 130mm Length, 30mm OD, Grey outer/Blk grip section

* BAR ENDS/CAPS: Rubber Plugs w/ Felt logo Bubble Decal, Included w/Grip

* SHIFTERS: Shimano Deore SL-M590 Rapidfire Plus 27 Speed

* FRONT DERAILLEUR: Shimano Deore FD-M590 Dual Pull Top Swing

* REAR DERAILLEUR: Shimano Deore XT "SHADOW" Top-Normal Version RD-M772

* CRANKSET: Deore FC-M590-L 2pc 44/34/22T Galaxy Black finish chainrings Steel/Silver/Silver/Steel, Black/Black/Silver, with Shimano Deore Logo, includes Capless Axle Bolts, 13.5-17.5=170mm; 19.5-21.5=175mm, With Chainguard

* PEDALS: MTB Design Alloy Cage / Alloy Body, 442g

* CHAIN: Sram PC-951 (9-Speed) Silver Outer

* FREEWHEEL/CASSETTE: Shimano HG-61-9 11-32 HG cassette

* BRAKE LEVERS: Avid Juicy 3 With Split Style clamp

* BRAKES: Avid Juicy 3 Hydraulic, Twin piston, Rotors: 185mm Front; 160mmRear

* CABLES: Custom Felt Cable Set, Standard Black Casing, Featuring CP Stamped Logos & FELT Rubber 2-Tone Tops at Head Tube and One Red CNC Alloy ferrule Brake hose supplied with Brakeset

* SADDLE: Felt "RXC" Race, Low Side Profile Look with Wide/Flat/Plush Top, Double-Density Base, Cromo rails

* SEAT POST: Felt Alloy Micro-Adjust, 100% Black, 6061 Low-Profile Forged Head & Extruded Rall Clamps,

* SEAT POST CLAMP: Felt Bolt-Type with Logo, Cold Forged + CNC, 6061 Aluminum, with Steel Barrel Nut

* RIMS/WHEELSET: Mavic XM-317 Disc Doublewall, 26 x 1.5 x 32H, 23mm Width, Presta Valve, DISC Brake-

* FRONT HUB: Shimano FH-M525, 6-Bolt Type Rotor Mount, 32H, with Quick Release

* REAR HUB: Shimano FH-M525, 6-Bolt Type Rotor Mount, 9 Speed Cassette 32H, with Quick Release

* SPOKES: Stainless DB 14/15G, Alloy Nipples

* TYRES: FELT TAR XC ALL ROUNDER 26 x 2.1 60TPI Folding Bead, with Presta valve Inner Tubes

The Giant Talon 0 2010 Features are:

Frame: Giant AluxX aluminium, Fluid FormedTM

Fork: RockShox TORA 302 Air 100mm Turnkey lockout

Gears: 27 Shimano Deore Shimano XT Shadow

Shifters: Shimano SLX

Wheels: Alex DP17 Shimano M475 Shimano M475 Black stainless steel

Brakes: Giant Root Giant Root hydraulic discs, 160mm rotors Giant Root hydraulic discs, 160mm rotors

Drivetrain: Shimano M521 22/32/44 crankset, Shimano Octalink BB, Shimano HG73 chain, Shimano HG50 11-34 cassette

Extra Features: Giant Sport aluminium ahead Kenda Nevegal DTC 2.1 Front WTB Speed V Comp saddle

POZDRAWIAM SAUD

Napisano

Witam

Wielkie SORRY znalazłem Felta Q920 u siebie we Wrocku

ma inny osprzęt

Rozmiary ram: 15.5", 17.5", 19.5", 21.5".

Rama: Rama Felt wykonana z aluminium 6061, podwójnie cieniowana, w całości wykonana w hydroformingu, półzintegrowana główka ramy Oversized, wymienny hak przerzutki, rama przystosowana do montażu bagażnika i błotników. Rama kompatybilna z Basta-Lock, V-Brake & Disc Brake.

Widelec: RockShox Tora 302 z Turnkey 100/80 mm.

Manetki: SRAM X-7 Trigger.

Przerzutka tył: SRAM X-9.

Przerzutka przód: Shimano Deore FD-M530.

Mechanizm korbowy: Truvativ "Blaze" M15.

Hamulce: Avid Juicy 3, 160mm tył, 185mm przód.

Kaseta i łańcuch: SRAM PG-950 11-32T, SRAM PC-951.

Obręcze: Mavic XC-117 Disc.

Opony: Maxxis Ignitor 26 x 2.1 60TPI.

Czy zakup również miał by sens ... w porównaniu do Gianta talona

A jaką ramę byś mi zaproponował ? (wiem widziałem temat o dobieraniu ramy już patrze)

Napisano

Jeśli Tora z Felta jest powietrzna, to jak najbardziej miał by sens .

Jeśli geometria taka sama jak tego z Wrocławia - to 19.5" :

http://www.feltbicycles.com/International/2010-Product-Catalog/Mountain/Q-Series/Q920.aspx

Starsze roczniki (2008) miały inną geometrię - wtedy musiał byś braś 21".

Ale z katalogu wynika, że modele 2009 oraz 2010 powinny mieć Recona ! , z Torą jest model 2008 ;) , ja bym nie brał.

Lepszy był by dla Ciebie 2009/2010 w rozmiarz 19,5" :D

Napisano

Witam

Trochę przed chwilą poczytałem forum i widzę że wymieniacie nazwy sklepów

a więc ... Nie będe się wypowiadał na temat rowerów bo jak widać ekspert ze mnie jest zerowy

Napisze do Ludzi czytających te słowa ze sklepu Harfa-HARISSON stronę macie do bani(gaficznie spoko choć wyszukiwanie osobiście mi się nie podoba )

1. nie ma cen a jednak zwracam uwagę na cenę jak coś kupuje (pomyśleć że to dealer :) żenada)

2. http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodsearch.php5?sklep=&brandid=36&catid=150

jak sobie to otworzyłem i widzę 2009 to wiem że 2009 jak widzę pod spodem bez roku to myślę że 2010 (widać źle myślę)

3. A gdzie gwarancja do poczytania

4. Waga rowerków

Pozdrawiam wszytkich z Harfy i nie tylko ...

Napisano

Bez przesady z tą wagą, jak napisano na stronie Cannondale :

WAGA: Nie widzisz wymienionej wagi dla tego roweru? Zastanawiasz się, dlaczego tak jest? Zwykliśmy opierać nasz wskaźnik wagi na podstawie średniej lub 56cm ramie, i oznaczać to na boku, że mogą wystąpić rozbieżności dla innych rozmiarów. Jednak niektórzy z naszych konkurentów ważą swoje małe lub extra małe ramy oraz wskaźnik zaokrąglaja w dół. Wtedy Klient jest wprowadzany w błąd, a swoją ważną decyzję zakupową opiera o nieprawdziwe dane. Tak nie wolno.

i to jest uczciwe podejście :)

Jak pisałem uprzednio, najlepszy był by rocznik 2009/2010 rozmiar 19.5 .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...