Faith Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 Wczoraj zauważyłem, a w zasadzie usłyszałem stukanie w ramie podczas jazdy po tzw kocich łbach. Dziś przy dokładniejszych oględzinach okazało się ze śruba od koszyka na bidon, jest odrobinkę poluzowana przez co sam koszyk wydaje z siebie metaliczne 'cyk, cyk' Myślałem, że dokręcę śrubkę i po sprawę, a tu zonk - cały gwint, który jest w ramie obraca się razem ze śrubą... Tak więc drogą braci rowerowa, doradźcie mi proszę jak ową usterkę naprawić? (myślałem, co by to poxipolem skleić, ale raz ze powierzchnia jest lakierowana, a dwa luz pomiędzy nakrętką a ramą jest tak mały, że ciężko tam będzie klej wcisnąć) pozdrawiam ps. jeśli pytanie w złym dziale, proszę moderacje o przeniesienie do odpowiedniego.
nieborak Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 Też to miałem, trzeba dać nowy insert. Jest specjalny przyrząd do tego, popytaj po serwisach. Ewentualnie tak jak pisałeś, można by spróbować jakimś klejem.
marsman Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 miałem kiedyś podobnie ale insert się nie obracał. był luźny i dzwonił w czasie jazdy insert w formie nitonakrętki. poradziłem sobie z tym wkręcając mocno śrube co pozwoliło prawidłowo mu się usadowić
Arek03170 Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 można spiąć koszyk zipem z ramą i nic nie będzie hałasować ;]
Faith Napisano 6 Czerwca 2010 Autor Napisano 6 Czerwca 2010 No i o właśnie takie odpowiedzi mi chodziło! Teraz już wiem jak to "coś" się nazywa - jutro podzwonię po serwisach dzieki, pozdrawiam.
Faith Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Napisano 10 Czerwca 2010 No wiec tak... pochodziłem po serwisach we Włocławku, i dowiedziałem się paru "ciekawych" rzeczy. Największe zdumienie wywarł na mnie "serwisant" który poradził mi wyrwać cały insert i zastąpić go kołkiem rozporowym... Skazany na siebie wykminiłem, że wkręcę w gwint długą śrubę z nakrętką w połowie i zacznę odkręcać nakrętkę zeby ścisńąć "insert" pod ramą, no i tym oto sposobem unieruchmiłem dziada i już nie brzdąka. :) pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.