Skocz do zawartości

[stery] Lekko ruszająca się miska sterów w ramie

Brooce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio zauważyłem że rower zaczął mi strasznie "skrzypieć". Nie opowiadając całej historii sprawdzania poszczególnych części, w końcu zauważyłem że pomiędzy krawędzią dolnej miski sterów, a ramą (od strony tylnego koła) jest delikatna szparka - paznokcia tam nie wsadzę, ale światło przebija. Po zaciśnięciu przedniego hamulca i pchnięcia roweru (słychać lekki trzask) - szczelina zniknęła.

Czy to oznacza wyrobienie się ramy, czy może "tylko" sterów? (głupie pytanie, ale może...)

Co z tym można zrobić?

Czy mogę tak jeździć? Mowa oczywiście o wszelakich skokach i ścigankach Musi wytrzymać jeszcze z 4 dni jazdy, potem mogę pokombinować...

Słyszałem o różnych sposobach wciskania puszki/żyletki pomiędzy miskę a ramę, ale wątpię żeby to weszło - wszak luz ten jest bardzo delikatny, ręką nic się nie wyczuwa.

Aha, skrzypienie pojawiało się i znikało już od jakiegoś czasu, więc niewykluczone że z tym lekkim luzem już dość dużo przejechałem. Teraz dźwięki się wzmocniły.

Napisano

Kumpel kiedyś w jakimś Bopie rozbił mocno główkę ramy i stery nabijał na kawałki puszki aby się nie obracały i nie ruszały . Jeśli nie szkoda Ci ramy możesz tak zrobić , albo przynajmniej sprawdzić czy pomorze .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...