Skocz do zawartości

[Dętka] naderwany wentyl x3

bros

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W ciągu 3 tygodni w 3 dętkach urwał/naderwał mi się wentyl. Wcześniej nie miałem takich problemów. Jedyna zmiana w rowerze to przesiadka na fulla miesiąc temu. Co może być przyczyną tak nagminnego uszkadzania dętek? Pierwsze co mi przyszło do głowy to za mała dętka w stosunku do opony ale to raczej od razu odpada. Moja opona to Continental Flash 2.3 a dętek używam kendy 1.9-2.35. Jako, że Conti mają zawyżoną numerację to taka dętka powinna wystarczyć z zapasem. W zeszłym roku na tym samym komplecie nie miałem ani jednej podobnej sytuacji. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to przez zmianę ramy na fs.

Napisano

A czy wentyl się wykrzywia w otworze zanim się urwie? No i jakie ciśnienie ładujesz w dętkę? Oraz kolejne pomocnicze pytanie czy przy przesiadce na fulla zmieniałeś obręcze?

Napisano

- Wentyl zawsze ustawiam tak żeby trzymał się prosto. Niestety nie kontrolowałem tego czy po kolejnych jazdach nie zmienił swojej pozycji. Zaraz po naderwaniu ciężko stwierdzić w jakiej był pozycji ze wzgl. na kolejny objaw: Powietrze schodzi dopiero po zejściu z roweru. Gdy na nim siedzę wentyl jest dociskany i nie uchodzi z niego powietrze. Z tego względu naderwany wentyl zauważałem głównie następnego dnia podczas wyprowadzania roweru.

- w poprzednim poście troszkę pomyliłem oponę. Nie Flash ale Shash pro (zwijana). Dętki pompuję do ok. 2.5-3atm

- nie zmieniałem obręczy. Całego kompletu (piasta, szprychy, obręcz , opaska, opona, dętka) używałem w poprzednim sezonie i przez jeden miesiąc tego roku w HT.

Napisano

Ciekawe... Ciśnienie w normie, jeśli wentyl jest prosto to też ok. Widzę dwie możliwości. Opona przesuwa się na obręczy ciągnąc za sobą dętkę. Wystarczy dać talku pomiędzy dętkę a oponę. Druga możliwość to jakiś zadzior na obręczy w otworze na wentyl, z tym, że nie wiem czemu jego ujawnienie miało się wiązać ze zmianą ramy na fulla.

Napisano

Ja również wątpie w to, że zmiana ramy miała na to jakikolwiek wpływ. Ale to jest jedyna różnica w porównaniu do poprzedniej konfiguracji ... Zadziorów nie ma - sprawdzałem. Spróbuje talku, może coś pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...