maazik Napisano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Witam , Mam na imię Adrian Od pewnego czasu poszukuję roweru typu tandem , znalazłem już parę modeli które mnie interesują , ale ciągle nurtuje mnie jeden problem a mianowicie transport tego roweru ... Istnieje taki rower firmy JASID ..... kosztuje 2400 do 2900 ( zależnie od sklepu) i jest to składany rower .... ten składak jest jednak wg mnie mało sztywny ... Kolejny rower to jest rower o tysiaka tańszy ale nie ma możliwości składania .... i tu chodzi właściwie o to .... Jak to transportować skoro długośc tego roweru to 235cm ?? a bez przedniego koła 195 .... ??? Czy istnieją jakieś bagażniki dachowe na tego typu rowery ? W obecnej chwili mam samochód typu kombi ale wydaje mi się że kolejne auto to będzie auto klasy B ( corsa, fiesta) Proszę o pomoc , poradę z góry dziękuję za zainteresowanie tematem Pozdrawiam i życzę miłego weekendu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 5 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Przyznam że nie widziałem gotowców do tandemu ale nie dalej jak jakieś 10 dni wstecz widziałem jak to można zrobić. Z dwóch uchwytów rowerowych (te były alu) złożonych tak żeby mocowania pasowały do rur dolnych roweru. Miejsce łączenia zespawane i wzmocnione płaskownikami alu i skręcone. Uchwyt tylni został skrócony do długości roweru. Całość zamontowana na dachu wyglądała imponująco. Rower podobno dojechał tam gdzie miał bez problemu. Całość była na tyle sztywna że można było bez obaw ładować rower na dach. Należy nabyć dwa uchwyty rowerowe i je połączyć tak żeby pasowały mocowania do belek bagażnika i zaciski do rury dolnej roweru dało się zacisnąć. Nie wiem jak to będzie na małym samochodzie bo jednak ładunek jest dłuższy.No i jeżeli nie masz relingów które pozwalają na przesuwanie belek bagażnika to może być problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maazik Napisano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedz , też przegrzebałem cały internet i dopiero p paru godzinach znalazłem gotowe - 330$ ..... i samoróbkę ....: http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=365700 ja osobiście wymyśliłem sobie że zrobię tak : do relingów kupię bagażnik na nie , i użyję : http://www.allegro.pl/item1052577201_uchwyt_rowerowy_za_widelec_tour_professional.html akurat na obecnym aucie mam długość taką że się zmieści ładnie rower bez przedniego koła a na innym aucie zrobie po prostu taką szynę która utrzyma rowerek , dzięki serdecznie za odpowiedź , pozdrawiam wszystkich tandemiarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi