Skocz do zawartości

[łańcuch] Ociera o ramę na ostatnim biegu

extreme84

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

wymieniłem ostatnio napęd w swoim rowerze: korba Alivio, kaseta Hg-50 8 rzędowa i łańcuch Hg-40. Dzisiaj pojechałem na jazdę testową i zauważyłem, że na ostatniej zębatce kasety łańcuch ociera trochę o widełki ramy. Pomijając, że jest to trochę denerwujące, to boję się że uszkodzę w ten sposób łańcuch i prędzej czy później zerwie się. Czy da się coś z tym zrobić? Jakoś wyregulować piastę/kasetę? Tylna piasta to FH-R080. A może to jest normalne i mam się tym nie przejmować?

Ociera ci dlatego, że zmieniłeś z 7-ki na 8-kę. W poprzedniej wersji kasety mogło ci nie ocierać, dlatego że najmniejsza zębatka mogła mieć mniej zębów niż ta najmniejsza, którą masz teraz, co skutkuję jej mniejszym rozmiarem i wtedy nie ocierało ... :D Albo możesz dokupić jedną zębatkę i wymienić (ale nie gwaratuję, że na pewno będzie działać), albo wracasz do 7-ki (tak by było najlepiej).

P.S. Jak dla mnie długość suportu tutaj nic nie ma do zmieniania..

Więc tak: jak kupiłem rower, a było to wiele lat temu był wolnobieg 7 rzędowy. Po kilku latach zmieniłem koło na nowe z piastą LX "cicha klacz" i założyłem wtedy kasetę 8 rzędową sunrace 11-28T - tu było ok, chodziło wiele lat. Kilka dni temu wymieniałem cały napęd - rozmiar suportu i korby zakupiłem taki sam jak był (i było to dobrane zgodnie z katalogiem), więc z przodu nic się raczej nie przesunęło. Kaseta tak jak napisałem wymieniona na 8 rzędowa alivio 11-28T, piasta została ta sama "cicha klacz". Obcieranie jest raczej minimalne, ale jednak obciera. A czy jeśli na ośkę od strony kasety założę jakąś cienką podkładkę, to nie będzie to w niczym przeszkadzać? By myślę że obcieranie by ustało..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...