Thor1 Napisano 4 Czerwca 2010 Napisano 4 Czerwca 2010 Witam. Czy istnieją jakieś tabele z zalecanym ciśnieniem dla danej wagi rowerzysty ? A jeśli tak , to gdzie tego szukać ?
severian Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 Witam. Czy istnieją jakieś tabele z zalecanym ciśnieniem dla danej wagi rowerzysty ? A jeśli tak , to gdzie tego szukać ? Na stronie Foxa masz odpowiednie manuale do ściągnięcia.
Tomash Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 A jak to wygląda w praktyce? Bo jak napompowałem tyle ile wymaga instrukcja to rower jest strasznie miękki. :/ Wiem, że to wszystko kwestia zabawy z ciśnieniami i ustawiania pod siebie, ale jak to generalnie wygląda?
Rulez Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 Zastanów się chwilę, rowery mają różną geometrię i różne rozmiary, z fizyki powinieneś wiedzieć, że przekłada się to na obciążenie przodu, dane podane w tabelkach są tylko orientacyjne, musisz je potraktować jako parametry wyjściowe i napompować tak żeby uzyskać właściwy SAG , z tyłu nie ma żadnych gotowych tabel ponieważ różne systemy zawieszeń inaczej oddziaływują na damper i dobór ciśnienia musi odbywać się metodą prób i błędów.
adriansocho Napisano 9 Czerwca 2010 Napisano 9 Czerwca 2010 A jak to wygląda w praktyce? Bo jak napompowałem tyle ile wymaga instrukcja to rower jest strasznie miękki. :/ Wiem, że to wszystko kwestia zabawy z ciśnieniami i ustawiania pod siebie, ale jak to generalnie wygląda? Wydaje Ci się że ważysz 65kg, tak naprawdę jest to więcej Pamiętaj że liczy się waga tego co masz na sobie, w tym np plecaka. A tak naprawdę to tabele są raczej wyznacznikiem tego od jakiego ciśnienia zacząć. Jak Ci miękko to dopompuj więcej.
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 9 Czerwca 2010 Klaniam, Tabele to o kant przyslowiowej d... mozna potluc. Najwazniejsze to znac zalecenia SAG'u jakie sugeruje producent ramy/roweru. U mnie na ten przyklad - Turner 5Spot HL- sugerowany SAG to 17mm - 50mm skoku tloka - czyli 34%, dla tylnego zawieszenia. Chcesz bardziej rejsingowe ustawienie robisz twardziej, bardziej DH, laciutko miekciej... Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.