Skocz do zawartości

[szlak rowerowy] Katowice - Tychy

Chattab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałem się dostać z Katowic do Tychów, przez lasy murckowskie. Wiem, że jest taki szlak (czerwony), ale za cholerę nie mogę go znaleźć! Startuję z Muchowca i mam jakiś szlak czarny (?). Jadę nim kawałek przez las, obok stadniny koni, dojeżdżam do ulicy Huberta, a nią do Kościuszki i szlak się urywa. Co dalej? To wszystko jest jakoś fatalnie oznaczone. Czy ktoś tamtędy jechał i może mi pomóc?

Z góry dziękuję!

Napisano

Witam

Z Muchowca musisz wjechać na Sztauwajery i dojechać do Tarcicy (tak kaj ######y stoją) jest przejście rowerowe w las więc tam jedziesz aż do miejsca na odpoczynek i skręcasz na Giszowiec i ciśniesz cały czos czarnym szlakiem aż do Murcek a później to już musisz na droga szybkiego ruchu wjechać innej opcji nie widza.

PozdRo

Napisano

DK1 to niezbyt dobry pomysł...

Jedna z tras do Tychów prowadzi przez Podlesie.

http://www.wrower.pl/trasy/slaskie/trasy_rowerowe-Katowice.php - opisana jest tutaj. Kiedyś, dawno temu jeździłem tamtędy do Pszczyny, jest to czerwony szlak rowerowy. Niestety wtedy trasa nie była zbyt dobrze oznaczona, no i oczywiście było tam sporo asfaltu.

Przez Lasy Murckowskie też się da, ale nie jestem pewny czy szlakiem turystycznym... Chyba w lesie były jakieś oznaczenia szlaku rowerowego, ale dawno tam nie byłem, także nie jestem pewny.

Do samego lasu możesz wjechać jak już będziesz na Murckach zgodnie z opisem w poprzednim poście (musisz przejechać z 2 km przez Murcki asfaltem, żeby dostać się do lasu), możesz też od przejścia przez ul. 73PP kierować się do lasu, później przy punkcie wypoczynkowym w prawo, a kawałek za torami w lewo (bo prosto będzie na Ochojec). Później cały czas prosto (przekroczysz ul. Cegielnia Murcki, a później Szarych Szeregów). Tak zresztą prowadzi ten szlak rowerowy przez Podlesie, ale dalej już odbija. Ty natomiast za ul. Szarych Szeregów jedziesz jeszcze trochę prosto, później na końcu w lewo. Po 500 metrach będzie przejście przez tory, za nim w prawo, a później chyba pierwsza w lewo (jadąc prosto wzdłuż torów dojechałbyś do hałdy na Kostuchnie - też fajnie, można się na nią wdrapać :D).

Po tym odbiciu w lewo już cały czas tak jak prowadzi droga, dojeżdżając do DK nr 1 będzie zakręt 90 stopni w lewo, kawałek wzdłuż DK1, aż dojedziesz do przejścia (obok hałdy na Murckach). Przechodząc na drugą stronę krajówki będziesz w lesie murckowskim.

Tam to już Cię nie pokieruję, bo nie znam drogi na tyle, żeby opisać ją z pamięci. Na pewno jeśli skręcisz w prawo w drogę obok domów (ta droga jest nawet zaznaczona na Zumi, jest to ul. Lędzińska, ale mimo że jest na mapie, to jest to droga leśna), to po jakichś 1,5 km zjazdu dojedziesz do ul. Beskidzkiej. Przekraczając ją i wjeżdżając do lasu dojedziesz do punktu wypoczynkowego z oznaczeniami szlaków do Lędzin - szlaki są dwa alternatywne, oba dobrze oznaczone. Zresztą zobacz na Zumi, to są chyba te drogi w lesie pomiędzy ul. Beskidzką a ekspresówką S1. Tak więc możesz zobaczyć gdzie wyjedziesz po przekroczeniu S1, stamtąd do Tychów (ale nie do centrum, tylko w okolice fabryki Fiata) już blisko.

EDIT:

Z tego co piszesz, to początek masz dobry ;) Czyli jedziesz koło statniny, później przez las i w lewo. Jesteś wtedy na drodze równoległej do torów (wg niektórych map jest to już ul. św. Huberta, wg innych zaczyna się ona później). Dalej musisz przekroczyć tory, później pod górkę i w prawo. No i jadąc tą ulicą wyjedziesz na 73PP.

Napisano

Witam!

Chciałem się dostać z Katowic do Tychów, przez lasy murckowskie. Wiem, że jest taki szlak (czerwony), ale za cholerę nie mogę go znaleźć! Startuję z Muchowca i mam jakiś szlak czarny (?). Jadę nim kawałek przez las, obok stadniny koni, dojeżdżam do ulicy Huberta, a nią do Kościuszki i szlak się urywa. Co dalej? To wszystko jest jakoś fatalnie oznaczone. Czy ktoś tamtędy jechał i może mi pomóc?

Z góry dziękuję!

Moja trasa Katowice-Tychy(Paprocany)

Zaczynam z muchowca Niebieski szlak(katowicki szlak sportowy) przecinamy tory po ktorych jest stromy podjazd i miejsce na postoj jak juz ktos wspominal:)Po wspieciu sie na ten 10m.podjazd jedziemy w prawo mijajac kolejne tory po czym przecinamy ulice 73 PULKU PIECHOTY i wjezdzamy w las.dojezdzasz do kolejnego miejsca postojowego gdzie skrecasz w prawo jadac teraz zielonym szlakiem.W tym momencie skracam sobie droge ale wiem jak czasem ciezko polapac sie w opisac trasy wiec nie bede kombinowal i powiem ze musisz sie dostac na zolty szlak wiodacy przez ul.TYMIANKOWA.Najprosciej jechac tym zielonym szlakiem jakies 1000m.(ulicami ZIOLOWA i ZAKATEK)az pojawi sie szlak niebieski ktory prowadzi do wspomnianego wczeniej zoltego szlaku na ulicy TYMIANKOWEJ(gdy pojawi sie zolty szlak jedz prosto).Teraz troche asfaltu ale caly czas z gorki ul.KALUZY ->JARONIA dojezdzasz do skrzyzowania gdzie skrecasz w lewo(znowu tory) po czym skrecasz chyba w druga ulice LEPSZEGO(caly czas zolty szlak).znow na chwile jedziesz na skraju lasu mijajac jakis stary wyciag:).Wyjezdzasz na ulicy PODLESNA->SASKA na skrzyzowaniu skrec w lewo (w dol) ul.ZAOPUSTA po paru metrach ulica bedzie sie rozchodzic gdzie glowna droga leci w prawo a ty zjedz w lewo (dalej ZAOPUSTA).Teraz jestes jaz na Czarnym szlaku jedziesz do konca tej ulicy po czym na koncu jedziesz dalej zwykla sciezka bedziesz przejezdzal nad torowiskiem.Jedziesz tym czarnym ale na terenie Tychow bedzie to szlak CZERWONY!!!.Tam juz jest wszystko pieknie oznaczone i dojedziesz na same Paprocany.Tam i powrot to jakies 70km.Pierwszy raz opisywalem komus trase i mam nadzieje ze zrobilem to jakos w miare zrozumiale.opuscilem koncowke bo troche sie spiesze ale jak co to pytac postaram sie odpowiedziec.

Napisano

Do Tychów można dojechać dwoma głównymi trasami, z których każda ma kilka opcji. Najlepiej tak szczerze to olać te "oznaczone trasy", bo większość infrastruktury zniszczyły znudzone kmioty, złomiarze itp i jechać na nosa przed siebie.

Tak mniej więcej prezentuje się oficjalna trasa rowerowa do Tychów:

Klik

A tak można z Muchowca dojechać przez Las Murckowski:

Klik

Oczywiście obie trasy można modyfikować wedle własnych upodobań.

Napisano

Panowie, bardzo dziękuję - nie spodziewałem się takiego odzewu! Tak jak radzicie, pojadę trochę na czuja. Jakby co, zawsze mam mapę w iPhonie (Google Maps), więc w razie jakbym pobłądził kompletnie, to też jest zawsze jakiś ratunek. :)

Napisano

Przede wszystkim nie wjeżdżaj na ulicę Huberta tylko skręć w lewo(dwa przejścia kolejowe i ostry podjazd pod górkę). Dojeżdżasz do 73PP(ktoś już pisał, stają tam kur..). Tam wjeżdżasz w las, po jakimś czasie mijasz tory, za torami w lewo i potem zaraz w prawo(tak jak czarny szlak w kierunku Ochojca). Mijasz kolejne tory, za nimi w lewo i potem cały czas jak ścieżka prowadzi. Na drugim przejściu przez ulicę, nie jedziesz dalej prosto(ścieżką), tylko wbijasz się na ulicę(w prawo) Szarych Szeregów i na pierwszym skrzyżowaniu skręcasz w lewo(Ul. Kałuży). Z Kałuży wjeżdżasz na Jaronia i na skrzyżowaniu Jaronia z Boya-Żeleńskiego w lewo. Wbijasz się następnie w ulicę Lepszego i na wysokości szkoły będzie wjazd do lasu(konkretna górka, nie radzę szaleć za pierwszym razem:)). W lesie wypatrujesz po prawej stronie tabliczki droga pożarowa(po ok 2km) i skręcasz w tą ścieżkę. Cały czas jak prowadzi ścieżka, na końcu będą tory i wyjedziesz na ulicę Saską. Na krzyżowaniu Saskiej z Armii Krajowej jedziesz w lewo. Powinieneś znajdować się na ulicy Zaopusta i prawie na samym końcu tej ulicy jedziesz w lewo(nowe domki powinieneś mieć po prawej stronie). Tam już jest oznaczona ta trasa, pierwsza tabliczka z informacją że do Pszczyny jest 35km ;) Problemy możesz mieć jeszcze z ul. Obywatelską, tam nie ma oznaczeń. Wjeżdżając na Obywatelską skręcamy w prawo. Z Obywatelskiej na Szkolną, cały czas prosto i następnie w lewo na ul. Leśną. Tam już jest to jako tako oznakowane. Na terenie Katowic nie ma w ogóle oznaczonego czerwonego szlaku, przez pewien czas można jechać tak jak prowadzi czarny(do Lędzin) ale trzeba wiedzieć w którym momencie "odbić".

Pozdrawiam

Napisano

Wariantów tras przez las jest sporo:

Tu podstawowy, w większości tak jak trasa rowerowa nr 1: http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=2482152

Przez Murcki (uwaga: nie wyjeżdżamy na DK86, jest droga równoległa): http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=2492374

Trochę inny wariant przez Murcki: http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=2454852

Asfaltem (wariant mało samochodowy): http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=2465552

Można jeszcze wokół Janiny i później na Murcki. Ogólnie to las jest poprzecinany drogami i jadąc na azymut gdzieś się wyjedzie.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam

Odswieze troche stary temat :P

Takze chcial bym sie dostac z Katowic do Tychow, ale sam zanic tam nie trafie ;( jest moze ktos chetny aby sie tam przejechac ?:P Wrazie czego pisac pw lub w tym temacie ... :)

Pozdrawiam

Napisano

Sathgart od strony Tychow nic mi to chyba nieda bo niewiem czy bysmy na siebie trafili :icon_lol: Chyba ze lubisz duzo jezdzic to mozesz do Kato wpasc ^^

DEVILEK teraz akurat zepsula sie pogoda :D niema sensu jechac w taka pogode, tymbardziej ze niemam blotnikow xD jak sie wypogodzi to piszesz sie na przejazdzke ?;)

Napisano

Spoko nie ma sprawy, a brak blotnikow, to nie wymowka od jazdy :D W takich warunkach jak dzisiaj, ostatnio przejechalem 50 z kawalkiem, ubrudzony, ale zadowolony.

Jak sie rozpogodzi, to pisz tutaj, albo wiadomosc i jedziemy.

Napisano

Wiem ze to zadna wymowka, ja wczoraj jezdzilem a tez juz padalo, pojezdzilem z 2 moze 2,5 h i wrocilem do domu caly zablocony :P Dlatego wolalbym jechac jak sie choc troche wypogodzi :P

Dobra to odezwe sie w najblizszym czasie :D

Dzieki !

Napisano

Hej.

Ja kiedyś jechałem do Pszczyny przez Tychy z Katowic.

Chętnie się przejade jak będzie tylko ładna pogoda,

Można się zgadać w Katosach

Napisano

Hej.

Ja kiedyś jechałem do Pszczyny przez Tychy z Katowic.

Chętnie się przejade jak będzie tylko ładna pogoda,

Można się zgadać w Katosach

Niema sprawy, jak tylko sie wypogodzi mozesz jechac z nami :)

Moze jeszcze ktos chetny ? ;p

Napisano

Moze byc sobota :) o ile by tylko nie padalo.

Godzina tez, powinnienem dojechac jakos do Kato na 15 :D choc nieznam zabardzo drogi bo jeszcze nie jechalem rowerem ale jakos trafie :D

Mam tylko nadzieje ze dam rade dotrzymac wam tempa :D

Napisano

To swietnie :) a jak daleko masz np na Stawiki? moglibysmy sie tam spotkac, chyba ze podjechac gdzies dalej? moze trafie :D

To na 15:00 spokojnie bym sie wyrobil jak cos ... :)

Napisano

A nie chcialo by Ci sie tam podjechac?:)

Choc jak patrzalem na google maps to musial bym jechac ta droga za stawikami prosto i odbic zaraz w prawo i pozniej znowu prosto :)

To gdzie sie spotkamy ? gdzie Ci pasuje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...