Skocz do zawartości

[łańcuch] zakup nowych łancuchów 9 rzędowych hg53, 73,... może sram

Ceber

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Pojawił się u mnie problem, mianowicie jakie 2 łańcuchy zakupić.

rower to Kross Evado 1.3

kaseta: Shimano CS-HG50-9 Deore 11-32 9 speed

korba: Truvativ Iso-Flow PS

przerzutki: przód Deore FD-M591 tył XT RD-M771

Jeżdżę systemem 3 łańcuchów. Jeden juz mam to shimano HG-53.

I tutaj pojawia sie pytanie czy do kompletu dokupic dalej łańcuchy deore ( hg53 ) czy kupić coś z wyzszej półki np. hg73

Deore (hg53) http://allegro.pl/item1065970791_lancuch_deore_9_tka_cn_hg53_pin_centrumrowerowe.html

Slx/LX ( hg73) http://allegro.pl/item1065944340_lancuch_deore_slx_9_tka_cn_hg73_centrumrowerowe.html

XT (hg93) http://allegro.pl/item1067332692_lancuch_shimano_xt_cn_hg93_oryginalnie_pak_piny.html

przypominam, że do łańcuchów shimano będę musiał dokupić spinkę x2

A może coś ze srama np:

Pc 951 - http://allegro.pl/item1053707139_nowy_lancuch_sram_x_5_pc_951_od_centrumrowerowe.html

PC 971 - http://allegro.pl/item1058037273_sram_pc_971_pc_971_x_7_na_9_box_cyklomania.html

Napisano

Tylko SRAM ! Kolegom Shimano notorycznie się rwie i to wcale nie na podjazdach ! Mój roczny Sram pc971 (x7) trzyma się idealnie , katowany cały sezon w DH nigdy się nie urwał , jest niezawodny a nawet o niego zabardzo nie dbałem , smarowany był olejem od amortyzatora a mimo to chodzi bardzo dobrze . Pozatym Sram ma wygodną spinkę .

Napisano

W stu procentach zgodzę się z przedmówcą, sh*tmano hg-53 zerwał mi się dwa razy na 300km, a sram PC-971 dzielnie służy bez żadnej awarii od 4,5 tys.km, współpracuje bezproblemowo z przerzutkami xt.

Ale jest jeszcze kwestia taka, że Ty chyba chcesz na zmianę używać w tym samym czasie różnych łańcuchów, ja bym tak nie robił i na twoim miejscu zainwestował w 2 łańcuchy srama ze spinkami i będziesz miał spokój :D.

Napisano

w 2 rowerze mam 3 łańcuchy (zmieniam co 500 km - metoda 3 łańcuchów) Srama" pc 951, 971, 971 współgra z kasetą pc 950.

tutaj jest kaseta shimano deore dlatego pytam czy nie lepsze by były łańcuchy shimano.

a tak nawiasem mówiąc które są trwalsze (twardsze) łańcuchy czy kasety Srama czy shimano ?

Napisano

w 2 rowerze mam 3 łańcuchy (zmieniam co 500 km - metoda 3 łańcuchów) Srama" pc 951, 971, 971 współgra z kasetą pc 950.

tutaj jest kaseta shimano deore dlatego pytam czy nie lepsze by były łańcuchy shimano.

a tak nawiasem mówiąc które są trwalsze (twardsze) łańcuchy czy kasety Srama czy shimano ?

Ja miałem kombinację kaseta shimano cg hg-50 + łańcuch shimano hg-53 = 2 razy zerwany łańcuch, a teraz mam kasetę shimano xt + łańcuch PC-971 = zero jakichkolwiek problemów, komplet napędu od jednego producenta nie jest regułą, której nie można złamać.

Napisano

Pewnie, że łańcuchy Shimano są lepsze (wolniej się wyciągają) niż Sramy. Analogicznie jest z kasetami.

Ja polecam Wippermanna 900, 904, 908. W komplecie masz spinkę imho lepszą niż Srama a poszczególne modele różnią się tylko pokrywą niklową.

Napisano

mam hg73 od roku nie wyciągnął się ani nie zerwał, nie jest katowany... ale za razem nie jest to grzeczna jazda po małych pagórkach ;d

Napisano

mam hg73 od roku nie wyciągnął(...)

nie wierzę. Każdy łańcuch się wyciąga... To, że nie przeskakuje, nie znaczy, że ma taką samą długość jak nowy.

(...)(chciałbym łańcuch który się nie zużywa czyt. rozciąga)

Nie ma takich łańcuchów. Jedne rozciągają się wolniej, inne szybciej, ale każdy w końcu polegnie ;)

Wg mnie najlepiej stosować rotację na 2 lub 3 łańcuchy, wtedy mamy szansę na dłuższe życie kasety.

Napisano

ok wszystko fajnie ale co kupić ? co się wolniej zużywa\rozciąga ? shimano czy sram i jaki model ? bo zgłupieć już można od tego wszystkiego ?

Napisano

...

Skoro Schwefel zachwala Wippermana to musi w nim być coś magicznego.:)

W porównaniu z Shimano HG40 oraz KMC Z52 ten łańuch jest również według mnie pancerny - używam wippermanna 800 - skuwacz do łańcuchów uległ zniszczeniu gdy chciałem go skrócić :) - tylko że troszkę głośny, ale jeżeli chodzi o wytrzymałość to naprawdę warto.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Witam,

Chciałbym kupić nowy łańcuch, ale dla mnie to nigdy nie była zbyt istotna rzecz i pewnie się jak dotąd myliłem. Mam Hg53 ale jakos dziwnie pracuje, dziwny osad się na nim pojawił, niebardzo wiem od czego i nie da się tego niczym zmyć. Czy powinienem dalej kupic nowy HG53 czy może warto zainwestwać w coś lepszego? Dla jasności reszta napędu w moim rowerze to korba XT, kaseta XT i przerzutka XTR - jeśli to ma jakieś ziększe znaczenie przy wyborze łańcucha. spróbuje pokazać fotki tego łańcucha, nie wiem czy to jakis rdzawy osad czy ki czort ale wole tak dłużej nie jexdzić:

http://img259.imageshack.us/img259/8854/lancuch.jpg

Napisano

Do zębatek XT ja bym założył przynajmniej HG93.

Nalotem na łańcuchu się nie przejmuj i ewentualnie bardziej zadbaj o smarowanie.

Ważniejsze jest to czy łańcuch jest rozciągnięty i w jakim stopniu. W serwisie mogą go sprawdzić przyrządem.

Napisano

Ew. można zmierzyć suwmiarką. Ja śmigam na kasecie XT i łańcuchu XTR. Świetny sprzęt. Spinka srama jest IMO do d*. Łańcuch mi się notorycznie rozpinał. Spinki Wippermann, to najsłuszniejsze spinki, jakie znam.Łańcuch raz urwałem, bo go nie do końca dobrze skułem. Na spince śmiga bez problemu, a cisnę solidnie, jeżdżę w maratonach.

• Mod Team
Napisano

Ew. można zmierzyć suwmiarką. Ja śmigam na kasecie XT i łańcuchu XTR. Świetny sprzęt. Spinka srama jest IMO do d*. Łańcuch mi się notorycznie rozpinał.

Jak się źle zepnie to takie efekty, używam od 1,5 roku łańcucha SRAM PC 830 (czyli dość słaby model), przejechane jakieś 6kkm i myślę, że spokojnie wytrzyma do 10kkm, więc chyba nei jest źle :)

Delikatny temat z tym SRAM vs Shimano, coś jak presta vs shrader, sugeruję zamknąć temat zawczasu :D

Napisano

Witam,

Chciałbym kupić nowy łańcuch, ale dla mnie to nigdy nie była zbyt istotna rzecz i pewnie się jak dotąd myliłem. Mam Hg53 ale jakos dziwnie pracuje, dziwny osad się na nim pojawił, niebardzo wiem od czego i nie da się tego niczym zmyć. Czy powinienem dalej kupic nowy HG53 czy może warto zainwestwać w coś lepszego? Dla jasności reszta napędu w moim rowerze to korba XT, kaseta XT i przerzutka XTR - jeśli to ma jakieś ziększe znaczenie przy wyborze łańcucha. spróbuje pokazać fotki tego łańcucha, nie wiem czy to jakis rdzawy osad czy ki czort ale wole tak dłużej nie jexdzić:

http://img259.imageshack.us/img259/8854/lancuch.jpg

Ja w takim zestawie(kaseta i korba XT,przerzutki przód i tył XTR) używam łańcucha Shimano XTR CN-7701 i jest OK.

Poprzednio kaseta SRAM PG950,łańcuch SHIMANO DEORE LX CN-HG73,korba FSA DYNA DRIVE 22/32/44 175mm-czyli totalny mix- padło wszystko po 5000km ale dokulałem do tego przebiegu jeszcze dodatkowo 1000km ze względu na śnieżną zimę,ale była to droga przez mękę dla napędu i dla mnie,a ostatnie kilometry przed wymianą owocowały tym że napęd widział prędzej górkę niż ja ją czułem-i musiałem wprowadzać rower na górki tak wszystko przeskakiwało,bo szkoda było na ten syf(śnieg,sól)wrzucać nowy napęd.

Napisano

Jaki łańcuch i kasete wybrać? Korba SLX, przerzutki SLX. Myślałem nad kasetą HG-80 i łańcuchem HG-53 lub 73. Nie brałem pod uwagę srama bo nie znam jego produktów ipini itp. Co polecacie za 180zł ? kaseta + łańcuch na 9.

Napisano

Co Wy tak jesteście przeciwko Shimano?

Jak się dobrze zepnie łańcuch to nie ma prawa się zerwać.

Kup łańcuch LX/SLX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...