st1ik Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Witam wszystkich. Mam starszego Authora z kołem pod wolnobieg. Chciałem wymienić kolo i zamontować kasetę. Musiała by to być kaseta 7 rzędowa, ponieważ taka jest przerzutka i manetka. Teraz pytanie, czy są jakieś przeciwwskazania na taką wymianę ? Czy koła pod samozamykacz będa pasować ? Choć osobiście wolał bym koło na nakrętki. Wyczytałem też, że będę musiał dokupić redukcje abym mógł zamontować kasetę 7 rzędową. Gdzie takie coś kupić ? Prosze o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Witam wszystkich. Mam starszego Authora z kołem pod wolnobieg. Chciałem wymienić kolo i zamontować kasetę. Musiała by to być kaseta 7 rzędowa, ponieważ taka jest przerzutka i manetka. Teraz pytanie, czy są jakieś przeciwwskazania na taką wymianę ? Czy koła pod samozamykacz będa pasować ? Choć osobiście wolał bym koło na nakrętki. Wyczytałem też, że będę musiał dokupić redukcje abym mógł zamontować kasetę 7 rzędową. Gdzie takie coś kupić ? Prosze o pomoc. Pozdrawiam. osobiście nie bawiłbym się w szukanie redukcji itp, tylko patrząc na ceny kaset 7 i 8 biegowych, kupiłbym 8 biegową i poprostu nie wykorzystywał jednego przełożenia skrajnego (bieg 1 lub bieg 8) - będzie prościej, kwestia regulacji tylnej przerzutki. Co do "nakrętek" zawsze jest taka opcja http://www.allegro.pl/item1064030074_zaciski_do_piast_dartmoor_bolt_kolory_przod_tyl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
st1ik Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Rzeczywiście, możne to i lepsze wyjście. Jest jeszcze jeden problem. Otóż moja przerzutka mocowana jest do nakrętki koła. Wygląda to tak: http://allegro.pl/item1050795998_przerzutka_tylna_shimano_tourney_tx_rd_tx51b_nowa.html Czy będzie to przeszkadzać przy kołach z samozamykaczem ? No i czy 8 rzędowa kaseta mi sie zmieści, bo z tego co widzę teraz to nie bardzo jest miejsce na jeszcze jedną koronkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Piast z szybkozamykaczem nie powinno się stosować w ramach z poziomymi hakami kół, ze względu na możliwość przesuwania sie koła w hakach ramy podczas silnego pedałowania. Większość piast, bez większych problemów, powinno dać sie przerobić na pełną oś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
st1ik Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Pełną oś, czyli taka na standardowe nakrętki ? Na allegro znalazłem koła pod kasetę właśnie z osią na nakrętki. Dzieki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Zgadza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.