Salvin Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Cześć, zakupiłem nowe tarcze do moich hydraulików i jak na razie fatalnie hamują.. Czy to prawda, że tarcze muszą się dotrzeć? A jeśli tak to ile taki proces ma trwać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 To prawda.Zazwyczaj do optymalnej siły dochodzą już po ok 2-3h jazdy z częstym hamowaniem,np zjazd z góry. Bynajmniej u mnie tak było Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Tak, muszą się dotrzeć, więc udaj się na jakiś ostry zjazd, rozpędź się i mocno przyhamuj i tak kilka razy a tarcze szybciutko dotrą się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Wydaje mi się, że lepiej zahamować kilkanaście razy z mniejszej prędkości niż tylko kilka razy z wyższej. Z tego co mi wiadomo, przy ostrym hamowaniu powierzchnia klocków może się zeszklić i trzeba będzie zeszlifować ją papierem ściernym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew92 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Witam! Podczepię się pod temat. Dziś demontowałem tylne koło i gdy założyłem je z powrotem na swoje miejsce mój Hayes Ryde w Definicie tak jakby słabiej hamował. Najpierw pomęczyłem się żeby ustawić hamulec tak żeby nie tarł o tarczę, a teraz czuję, że wyraźnie słabiej hamuje... Co zrobić żeby zwiększyć siłę hamowania? Nigdy przedtem nie miałem hamulców tarczowych i jestem troszkę zielony w temacie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Na pewno dobrze go ustawiłeś? Poluzuj śruby mocujące zacisk, ściśnij klamkę, przykręć je i powinno być git. Inna sprawa, że może tarcze/klocki są tłuste/brudne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Dzięki wszystkim za info Polatałem trochę po okolicznych górkach i jest faktycznie dużo lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Nowe tarcze trzeba docierać tak samo jak klocki ;p Można to przyśpieszyć używając drobnego papieru ściernego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.