Skocz do zawartości

[Tarczówki] Przedni hamulec źle działa

vizzerdrix

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Kupiłem sobie niedawno Avid Elixir R i mam problem z montażem / działaniem. Otóż przedni hamulec działa dziwnie... bardzo podobnie do vbrake na zdecentrowanym kole. Kiedy go ścisnę żeby przyhamować to klamka tak dziwnie 'pływa' - luz / ścisk / luz / ścisk. Nie wiem jak to dobrze opisać. Kiedy mocno ścisnę hamulec to wszystko jest ok, ale jak chcę tylko wyhamować rower to tak nim rzuca.

Hamulce i przednie koło są nowe. Tylni hamulec nie ma tego problemu. W sklepie gdzie je kupiłem mówią, że wszystko jest ok i się dotrze. Nie bardzo im dowierzam, bo tylni hamulec jednak działa dobrze od nowości. Przejechałem na tym komplecie około 300km po płaskim/suchym.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Jak zniwelować ten efekt?

Ja widzę trzy możliwości

1. albo faktycznie niedotarte

2. częściowo zatłuszczona tarcza

3. może faktycznie tarcza jest krzywa? ale jeżeli nie widzisz tego gołym okiem ani nic nie ociera, to nie powinno powodować takiego działania jak opisujesz

Wszystko mam tak jak dostałem w sklepie - zapakowane i oryginalne.

Zatłuszczenie mogę sprawdzić. Kupię jakiś odtłuszczacz porządny i przetestuję.

Nie widać żeby tarcza była krzywa. Obcierać też nie obciera, więc musiałaby być naprawdę mikrokrzywa. Ale jeszcze to sprawdzę. Zamienię tarcze przód tył i się okaże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...