kubzys Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 jakie są lepsze tarczówki? bb5 czy bb7? napiszcie to co wiecie o skuteczności i ile czasu wytrzymają klocki przy jeździe około 200-300 km w sezonie. jakie łatwiej wyregulować i ogólnie co lepsze. które kupić i jakie są ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Jak będziesz robił 200-300 kilometrów w sezonie, tak jak pisałeś, to klocki wytrzymają kilkanaście lat. Jak wiadomo bb7 są lepsze ponieważ mają ręczną regulacje obu klocków a bb5 ma ręczną regulację jednego klocka (pokrętełkiem oddalasz lub przybliżasz klocek, bez użycia narzędzi). Jeżeli chodzi o ceny to polecam allegro.pl sam sprawdź jakie są i czy warto dopłacać do bb7. Zależy też ile ważysz i jak jeździsz. Bb7 ma większą moc i generalnie są lepsze. Mam bb7 z przodu i z tył po 185mm. Waże 90kg + rower. Tył blokuje jednym palcem, a jak lekko podniosę dupe i zahamuje przednim to mogę przez kierownice wyskoczyć. Jak nie szkoda Ci kasy to bierz BB7 ...i chyba były podobne tematy na forum http://www.forumrowerowe.org/topic/38352-hamulce-bb5-czy-bb7/ http://www.forumrowerowe.org/topic/58760-tarczowki-mechaniczne-avid-bb7/ Cześć jak czapka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Przy tak ogromnych odległościach jakie masz zamiar pokonywać w ciągu roku, to nie ma sensu pchać się w tarcze. Chyba, że dla szpanu. Więcej z tym problemu niż z V-kami, no i droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 No chyba że Ci się pomyliło coś z tymi 200-300 km na sezon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 nie pomyliłem sie. jeżdże do szkoły codziennie i już przez miesiac zrobilem 150 km to jeszcze całe wakacje i potem 2 miesiace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 tu masz tanio bb7 downhill.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Jak masz pieniądze to bierz BB7 z tarczami 160/160 lub 180/160 ale to zależy jaki masz amorek, bo może nie wytrzymać tarczy 180mm. Ja jeżdżąc do pracy moją "zimówką" pokonuje w miesiącu jakieś 220km i mam w nim BB5, ale nie jestem zadowolony z jego pracy i obsługi, wolałbym znacznie bardziej mieć tam BB7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.