miki19953 Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Witam jaki polecili byście mi hamulec tarczowy hydrauliczny do 300zł A czy firma Gatorbrake ma dobre hamulce wcześniej o niej nie słyszałęm ale w BIKERSHOPIE mają tylko te hamulce opłąca mi się u nich kupić czy zamówić jakieś np na allegro? A tu oferta http://www.bikershop.pl/alligator/?akcja=katalog&id_kat=144 tylko nie ma cen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkoslaw Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 A do czego Ty chcesz ten hamulec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeCoR Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 za 300zł nie kupisz dobrej tarczówki hydraulicznej, zależy jeszcze do czego konkretnie byś potrzebował taki hamulec bo jak do zwykłej jazdy to taki by Ci starczył http://rowerowy.com/czesci/hamulce/tarczowe_hydrauliczne/juicy35 no ale jak chcesz poszaleć po lesie z większymi prędkościami czy coś no to wolałbym na twoim miejscu kupić jakieś lepsze v-ki. Nie odchodząc od tematu jak chcesz lepsze tarczówki w tej cenie to musisz szukać na allegro jakiś okazji czy coś ja mam np oro k18 i są bardzo dobre no ale też bardzo drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 prosze masz tu okazje na soczyste 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Poszukaj Juicy 5 lub 7 . Jak chcesz hamulce do DH/FR polecam odrazu kupic tarcze 203mm (dobrą) i hamulec np Shimano Deore XT ( 4 tłoczkowy) albo Magura Louise lub jeśli mało ważysz to Juicy 5 w ostateczności . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredzio Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Najpierw krótki wstęp. Mam rower crossowy z piastami na 6 śrub. Zastanawiam się nad przejściem z vbrejków na tarcze. Chciałbym bezproblemowe hamulce, nie piszczące, do jazdy miejsko leśnej + lżejsze góry w zasięgu roweru crossowego. Oczekuje komfortu w jeździe w deszczu i po śniegu. Dodam, że mam 95kg. Na hamulcach się nie znam, ale zauważyłem, że polecane są hydrauliczne SLXy lub Avid Juicy 5. Myślałem o tarczy przód 180, tył 160. Moje pytania: 1) Czy Avid Juicy 5 są powoli wycofywane z rynku (zastępowane czymś)? np na allegro nie ma dużego wyboru? 2) Ile oficjalnie kosztuje pełny komplet Avid J5 na 2 koła przód + tył (z tarczami)? 3) Do ponad 300zł na koło, 650zł za 2 koła (z tarczami), jest coś lepszego od avid juicy 5? 4) odnośnie poniższego linku prosze masz tu okazje na soczyste 5 - w wersji przód 185 cm, rozumiem że za 302zł mam pełny komplet ze wszystkim na przód? czy trzeba dokupić jeszcze tarcze? - czyli przód 185cm + tył 160cm = 591 zł i mam cały zestaw, z tarczami na cały rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 fredzio 1. O tym co zawiera zestaw pisze sprzedający/sklep na stronie. Jak masz wątpliwości to pytaj się ich a nie ludzi na forum. 2. Linia juicy została zastąpiona linią Elixir. 3. Nie ma czegoś takiego jak komfort w jeździe w deszczu i po śniegu. Nawet najlepsze hamulce na swiecie potrafią zawyć w takich warunkach a zacisk zawalony błotem śniegowym nie reaguje na ruch klamki tak samo szybko jak za suchości. 4. Mam shimano 535 i jeżeli szukasz woła roboczego, który nie wymaga zbyt dużo troski i jest prosty w serwisie to pomysl o shimano. Nawet niskie modele powinny być ok do Twoich wymagań. Nie są to super mocne hamulce, ale nigdy nie bylo tak, że nie dałem rady się zatrzymać na czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredzio Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 A powiedzcie mi, gotowy zestaw łatwo samemu założyć? czy raczej serwis i ile powinno to kosztować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Jeżeli nie musisz przycinać przewodów, to nie jest trudno, wystarczy założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Fredzio, tu masz Juicy 5 z 550zł gotowe z tarczami: http://www.formicki-...t=121&&id_kat=5 To daje 275zł za jeden, i innego nie ma sensu brać, bo owszem znajdziesz np nowe Deore 595 za ok 210zł na jedno koło, czy też jeszcze tańsze Shimano z grupy alivio ale te hamulce są bez tarcz i adapterów, więc po dokupieniu zbliżasz się cenowo i tak do poziomu tych Juicy 5, które tu podałem. Pomijam porównanie tych hamulców, bo to nie ma sensu, najtańsze hydrauliki Shimano < Juicy 5 , czy to w kwestii mocy, modulacji i jakości pracy. Dopiero grupa SLX jest zbliżona możliwościami ale i kosztuje ok 280zł na koło, bez tarcz oczywiście. Tarcze, upraszczając 50-100zł sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Przewody montuję się bezproblemowo na "Zipy" . Dobrze zrobione Juicy 5 są dobrym hamulcem . Sporo moich znajomych używa w DH i hamulce starczają na styk . SLX tez dobry hamulec , można go długo używać bez szczegółowej konserwacji . O J5 trzeba bardziej dbać , i minusem Avida jest gorsza dostępność części zamiennych . Do Shimano bez problemu kupisz same klamki, zaciski poszczególne elementy składowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 minusem Avida jest gorsza dostępność części zamiennych . Do Shimano bez problemu kupisz same klamki, zaciski poszczególne elementy składowe . Do shimano nie kupisz takiej rzeczy jak o-ringo do tłoczka - chyba się sie ostatnio coś zmieniło to byłbym zobowiązany za info. Do avida jest wszystko z tym, że u Haruckiego (harfa-harryson) czyli ceny są, jak by to delikatnie powiedzieć, mało atrakcyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.