Skocz do zawartości

[Rower MTB] Kross Level A2 VB czy Northtec Cayon VB

kzysek92

Kross Level A2 VB czy Northtec Cayon VB  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który rower wybrac ?

• Northtec Cayon VB
      5
    • Kross Level A2 VB
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciałbym zakupić któryś z powyższych rowerów, głownie chodzi mi o wagę,

no i żeby rower był dobry do jazdy po asfalcie i do średniej jazdy po lesie,

mówiąc dokładnie w moich okolicach są dróżki na przemian z asfaltem, żwirem czy lasem.

Bardziej odpowiada mi Cayon przede wszystkim jest lżejszy,

ale tu jeszcze jedno pytanie czy rowery 13-14 kg to rowery lekkie

czy tego wogóle się nie czuje i są to po prostu rowery ciężkie ? Cenowo do 1300 zł.

Napisano

Skłaniałbym sie ku Krossowi. Ale w obu przypadkach radziłbym doinwestować ~100zł w nowe opony, standardowe są po prostu sakramencko ciężkie i ich masę naprawdę czuć.

A.. Jeśli skłoniłbyś się ku A2, to radziłbym szukać modeli zeszłorocznych lub 2008 - lepsze wyposażenie mają :)

Napisano

Chyba wybiorę Krossa lub Unibike którego podałeś, interesuje mnie rama ok. 17 a z tego co widzę Northtec nie ma Cayona w takiej ramie. A i jeszcze z pośród Level A2 i Unbike Evolution który lepiej przedstawia się w osprzęcie bo ja w tym temacie jestem zielony ?

Napisano

Osprzęt mają bardzo podobny. Jednak pomimo lepszej tylnej przerzutki Deore byłbym za ujednoliconym osprzętem Alivio w Krossie. Za 1300 można wyrwać wersję A2 XT DISC.

Napisano

Ok ale chyba jednak zdecyduje się na Unibike jest lżejszy waży 13.75 a Level A2 14 kg czyli trochę różnicy jest.

• Mod Team
Napisano

250gram to niedużo, szczególnie, że to niekoniecznie różnica w masie rotującej (koła, napęd - to najbardziej odczuwalna masa), zobacz, czy w obu opisach podana waga z pedałami, bo często jest podana bez pedałów ;)

Napisano

Czyli jak Unibike czy Kross osprzęt wręcz taki sam, wygląd też w obu przypadkach ok, safian waga z pedałami, a pod względym praktyczności, używalności i bezawaryjności co polecacie, słyszałem że Evolution trochę konstrukcyjnie nie w porządku ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...