zrazu Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 Witam. Ostatnio wszedłem w posiadanie starego roweru szosowego z kołami pod szytki, które niestety są dziurawe. Chciałbym zamontować szersze koła na opony oraz zamienić napęd na Single Speed by móc w miarę sprawnie poruszać się po mieście. Niestety moje doświadczenie w tym temacie jest póki co zerowe. I tu moje pytania: 1) czy na takie koła będę w stanie nakręcić ten wolnobieg ? 2) jeśli nie, to czy jedynym rozwiązaniem jest kupno kół z bębenkiem i zastosowanie reduktora SS? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Swisstack Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 Na allegro chodzą dwa rodzaje wolnobiegów nakręcanych, 30 mm i 35 mm. Piasty pod MTB i trekingi są chyba tylko w wymiarze 35 mm (1,37 cala). Więc proponuję poszukać na allegro wolnobiegu, przy którym napisano jaki ma rozmiar gwintu. Gwint 30 mm wygląda na jakiś BMXowy wynalazek, ale nie siedzę w temacie BMX więc za wiele na ten temat powiedzieć nie mogę. Tak więc do tych kółek tylko gwint 35mm. Konwersja koła na kasetę i redukcja na SS jest mocno bez sensu, bo da się to zrobić nakręcanym wolnobiegiem. Pozostaje tylko kwestia rozmiaru gwintu wolnobiegu, o czym sprzedający na allegro nic nie napisał. Pozdrawiam
zrazu Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Napisano 3 Czerwca 2010 Dziękuję za odpowiedź. W takim razie ten wolnobieg zda egzamin. Mam jeszcze jedną wątpliwość: Czy w tym przypadku będę musiał się martwić o linię łańcucha? Oraz czy potrzebna będzie do tego kontra?
Schwefel Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 Ale te koła nie wejdą do szosy bo piasty są za szerokie.
adriansocho Napisano 4 Czerwca 2010 Napisano 4 Czerwca 2010 Ale te koła nie wejdą do szosy bo piasty są za szerokie. To sobie ramę/widelec rozegnie i po kłopocie.
Schwefel Napisano 4 Czerwca 2010 Napisano 4 Czerwca 2010 Jak masz takie złote myśli pasać to w ogóle nic nie pisz Rozginanie ramy o 15mm, już to widzę. Skąd pewność? Widać po ośce. To zwykłe koła do mieszczuchów i tanich trekkingów.
Miecho87 Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 No to pozostaje zmienić widoczny na fotach dystans na krótszy i lekko przesunąć obręcz.
zrazu Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Napisano 5 Czerwca 2010 Dziękuję wszystkim za porady. Udało mi się zakupić używane koła szosowe na obręczach mavic'a. Mają zamontowane opony 700x20, a w razie potrzeby myślę iż nie będzie problemu wymienić na szersze (jednak mam nadzieję iż wąskie będą równie dobre). Piasta z bębenkiem, tak więc rozbiorę kasetę i zamontuję tylko potrzebną zębatkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.