Skocz do zawartości

[tylne koło] wymiana kół pod SS

zrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnio wszedłem w posiadanie starego roweru szosowego z kołami pod szytki, które niestety są dziurawe. Chciałbym zamontować szersze koła na opony oraz zamienić napęd na Single Speed by móc w miarę sprawnie poruszać się po mieście. Niestety moje doświadczenie w tym temacie jest póki co zerowe. I tu moje pytania:

1) czy na takie koła będę w stanie nakręcić ten wolnobieg ?

2) jeśli nie, to czy jedynym rozwiązaniem jest kupno kół z bębenkiem i zastosowanie reduktora SS?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Napisano

Na allegro chodzą dwa rodzaje wolnobiegów nakręcanych, 30 mm i 35 mm. Piasty pod MTB i trekingi są chyba tylko w wymiarze 35 mm (1,37 cala). Więc proponuję poszukać na allegro wolnobiegu, przy którym napisano jaki ma rozmiar gwintu. Gwint 30 mm wygląda na jakiś BMXowy wynalazek, ale nie siedzę w temacie BMX więc za wiele na ten temat powiedzieć nie mogę.

Tak więc do tych kółek tylko gwint 35mm.

Konwersja koła na kasetę i redukcja na SS jest mocno bez sensu, bo da się to zrobić nakręcanym wolnobiegiem. Pozostaje tylko kwestia rozmiaru gwintu wolnobiegu, o czym sprzedający na allegro nic nie napisał.

Pozdrawiam

Napisano

Dziękuję za odpowiedź.

W takim razie ten wolnobieg zda egzamin.

Mam jeszcze jedną wątpliwość: Czy w tym przypadku będę musiał się martwić o linię łańcucha? Oraz czy potrzebna będzie do tego kontra?

Napisano

Jak masz takie złote myśli pasać to w ogóle nic nie pisz :thumbsup:

Rozginanie ramy o 15mm, już to widzę.

Skąd pewność?

Widać po ośce. To zwykłe koła do mieszczuchów i tanich trekkingów.

Napisano

Dziękuję wszystkim za porady. Udało mi się zakupić używane koła szosowe na obręczach mavic'a. Mają zamontowane opony 700x20, a w razie potrzeby myślę iż nie będzie problemu wymienić na szersze (jednak mam nadzieję iż wąskie będą równie dobre). Piasta z bębenkiem, tak więc rozbiorę kasetę i zamontuję tylko potrzebną zębatkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...