powwer Napisano 2 Czerwca 2010 Napisano 2 Czerwca 2010 Witam, otóż zakupiłem licznik rowerowy: Sigma BC 1009 sTs zamontowałem licznik na kierwonicy, bateria wsadzona, licznik jest nowy, zamontowałem na widelcu i na szprysie czujniki i kręce kołem albo przejadę się i nic nie wskazuje, powinno wskazywać prędkość czy dystans a tutaj nic '0'. obwód koła wpisałem: 26 x 2,35 czyli z tabeli wychodzi: 2146mm, W instrukcji mam napisane: Brak wskazać KM/H - czyli ten mój problem: * Czy zastosowano stary uchwyt na kierownicę z transmisją radiową [RDS] - czyli ja mam chyba system sTs czyli nie dotyczy mnie * Sprawdzone styki elektryczne tlenki na powierzchni / korozja - jakie styki tlenki mam sprawdzić ? przecie to jest nowy licznik * Odstęp między magnesem a sensorem [max 12mm] - ok, a ten magnes to ten co jest na szprysie a sensor na widelcu ? może jest jakieś zdjęcie jak powinno wyglądać ten montaż, bo te dwa urządzenie niemal dotykają się, pewnie jest mnie niż 12mm jeśli się prawie dotykają * Sprawdzone czy magnes jest namagnetyzowany - czyli jak mam ten magnes sprawdzić i jak mam go namagnetyzować wrazie czego ? mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie obwódu koła: 26 x 2,35 * Z tabeli wychodzi: 2146mm * Obliczając manualnie, pełny obrót kołą, jadąc: 211cm = 2110 * Obliczając ze wzoru na obwód koła: 2Pi*2 albo Pi*D: 207,34cm = 2073,4mm Więc który rozmiar mam wybrać ?? dodam, że opony są na pompowane na takich jakich będę jeźdźił Dzięki za wszelką udzieloną pomoc...
powwer Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Napisano 3 Czerwca 2010 czy ktoś mógłby mi pomóc, bo naprawdę nie mam pojęcia co mam z tym licznikiem zrobić :/
ugupu Napisano 4 Czerwca 2010 Napisano 4 Czerwca 2010 Co do obwodu koła,, wprowadź ten który zmierzyłeś pod warunkiem, że zrobiłeś to dokładnie. Sprawdź, czy bateria sensora, czyli tego co zamontowałeś na ladze amora nie jest zabezpieczona. Otwórz schowek baterii i sprawdź, czy nie ma tam jakiejś folii czy czegoś innego co przerywa obwód elektryczny. Ustaw magnes i sensor tak, aby były ok. 5mm od siebie. Licznik i sensor wymagają synchronizacji. Sprawdź w instrukcji jak to zrobić. Sprawdź, czy nie ma jakiejś folii na stykach licznika albo podstawy, czy dobrze zakładasz licznik (musi kliknąć). Weź magnes ze starego licznika i poruszaj nim przed sensorem. Jeśli licznik zacznie pokazywać jakieś wskazania to znaczy, że musisz namagnesować swój. Zbliż go do innego magnesu, powinno pomóc. Jeśli nadal nic, wyjm baterię z licznika, odczekaj chwilę i spróbuj raz jeszcze od początku postępując zgodnie z instrukcją.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.